5 powodów dla których owoce liofilizowanej są lepsze od suszonych

Nie ma nic lepszego niż pyszne Musli ze świeżymi owocami. Niestety z końcem lata dostęp do nich  jest coraz trudniejszy.  Na pomoc wtedy przychodzą nam owoce suszone i liofilizowane. Które wybrać? My zdecydowanie polecamy te drugie, dlaczego? Mamy 5 solidnych powodów!

 Po pierwsze witaminy!

Owoce liofilizowane zachowują zdecydowanie więcej witamin i antyoksydantów w porównaniu do owoców suszonych. Dlaczego? Ponieważ świeżo po zebraniu są zamrażane, następnie woda, która uległa krystalizacji jest odparowywana  za pomocą obniżonego ciśnienia i niskiej temperatury. Dzięki temu owoce liofilizowane w przeciwieństwie do suszonych nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury, która niszczy  witaminy-  w szczególności wrażliwą witaminę C.

Zero konserwantów

Owoce suszone  mają w składzie zdecydowanie więcej wody, która sprzyja rozwojowi bakterii i pleśni. By temu zapobiec, często dodaje się do nich konserwanty – siarczany.  Natomiast owoce liofilizowane, dzięki zastosowaniu technologii, która prawie całkowicie pozbawia je wody nie potrzebują żadnych konserwantów!

W dodatku brak jakichkolwiek  dodatków!

Podczas produkcji owoców suszonych często dodaje się do nich oleje, aby zapobiec ich sklejaniu oraz nadać odpowiedni błyszczący wygląd. W przypadku owoców liofilizowanych nie jest to potrzebne, bo dzięki prawie całkowitemu braku wody owoce nie skleją się, a Ty nie dostarczasz sobie zbędnych kalorii.

Mniej cukrów!

Jeśli zależy Ci na zbilansowanej diecie, na pewno zwracasz uwagę na zawartość cukru i ilość kalorii w produktach, które kupujesz. Owoce suszone są niejednokrotnie dosładzane, co działa na ich niekorzyść w porównaniu z liofilizowanymi. Warto więc czytać etykiety i sięgać po lioflilizaty jako pyszną i dietetyczną przekąskę!

Owoce w formie!

Owoce podczas  suszenia zmieniają się czasem wręcz nie do poznania, natomiast podczas liofilizacji  ich kształt pozostaje niezmienny, więc doskonale prezentują się podczas posiłków. Do tego dzięki pozbawieniu wody są bardzo chrupiące!

W porównaniu do suszenia, liofilizacja to zdecydowanie bardziej nowoczesna metoda przedłużania żywotności owoców, warzyw, a nawet całych dań!  Jest w zasadzie prawie pozbawiona wad, więc jeśli lubisz smak owoców to już wiesz co wybierać! I jeszcze jedno,  w naszym sklepie znajdziesz Musli Basic, które możesz dowolnie mieszać z owocami  liofilizowanymi i  stworzyć własną autorską mieszankę! Smacznego!

Komentarze:

Brak komentarzy