Domowe ciasteczka owsiane to zawsze idealne rozwiązanie – nie dość, że obłędnie smakują to jeszcze pięknie pachną! Przede wszystkim to zdrowa alternatywa kupnych ciastek lub batonów. Warto je mieć zawsze pod ręką szybka przekąska, podwieczorek lub drugie śniadanie.
Cóż może być przyjemniejszego niż ręcznie robione, okrągłe słodkości w towarzystwie porannej kawy albo przedpołudniowej herbaty? Możliwości przygotowania domowych ciasteczek owsianych jest mnóstwo – od tych podstawowych wersji przez te z bakaliami, skórką pomarańczy, cynamonem albo czekoladą po super zdrowe ciastka owsiane fit bez cukru specjalnie dla tych osób, które liczą kalorie.
Każdemu należy się chwila przyjemności. Nasze propozycje zawierają mniej kalorii w 100 g wypieków, więc będą doskonałą zdrową alternatywą dla słodyczy, więc zakasujemy rękawy i do dzieła!
Zdrowe ciasteczka owsiane z miodem
Gotowanie, pieczenie i jedzenie w towarzystwie całej rodziny to wielka frajda. Nie dość, że wszyscy się dobrze bawią, to każdy może nauczyć się czegoś nowego. Dlatego polecamy przepis na pełnowartościową przekąskę dla całej rodziny – ciasteczka owsiane pełne naturalnie słodkich składników.
Do ich przygotowanie będą potrzebne płatki owsiane, jogurt, jajko, suszone owoce, olej kokosowy oraz miód. A oto cały przepis:
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki zmielonych płatków owsianych – najlepiej zrobić je samemu, wystarczy zmielić płatki owsiane w młynku do kawy albo blenderze
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 jajko
- 3 łyżki płynnego miodu ewentualnie syropu z agawy
- 2 łyżki drobno posiekanej żurawiny suszonej
- 2 łyżki drobno posiekanych suszonych moreli
Przygotowanie:
- Do miski wrzucamy wszystkie składniki, mieszamy i zagniatamy do uzyskania gładkiej masy.
- Miskę odstawiamy w suche miejsce, żeby płatki owsiane wchłonęły wilgoć
- Dłońmi formujemy płaskie ciasteczka o średnicy ok. 7 cm i układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Do rozgrzanego piekarnika wkładamy blachę i pieczemy ciasteczka przez 25 minut: najpierw przez 10 minut na złoty kolor w temperaturze 175 °C, następnie przez 15 minut ustawiając bez termoobiegu, włączając grzanie góra-dół, aby brzegi się nie przypaliły.
- Ostawiamy upieczone ciasteczka do ostygnięcia.
Kiedy nasze rodzinne ciasteczka owsiane stygną, zaparzamy wodę na herbatę lub kawę, a następnie delektujemy się chrupiącymi wspaniałościami. Niezwykle prosty przepis, który daje wiele przyjemności. Jeśli nie przepadacie za żurawiną lub morelami, możecie użyć swoich ulubionych suszonych owoców np. śliwek, fig, daktyli albo rodzynek w tych samych proporcjach.
Polecamy: 5 przepisów na słodkości bez dodatku cukru
Wersja z czekoladą na wieczory przy książce
Życie bez czekolady byłoby smutne, a bez czytania i książek jeszcze smutniejsze, dlatego aby dostarczyć mózgowi endorfin i serotoniny i aby nasz wieczór był pełen wrażeń, polecamy super szybki przepis na ciastka owsiane z czekoladą, których zawsze warto zrobić więcej, bo znikają w ekspresowym tempie.
Do przygotowania potrzebne będą:
- szklanka mąki orkiszowej
- 3 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych lub górskich)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 180 g miękkiego masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 70% kakao
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem i cynamonem.
- W drugiej misce umieść roztopione masło, dodaj do niego jajka i zmiksuj.
- Do masła i jajek dodaj mąkę i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
- Do mieszanki dodaj płatki owsiane i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
- Czekoladę posiekaj na drobne kosteczki i dodaj do ciasta.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Na papier nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, zachowując lekki odstęp między ciastkami.
- Ciastka owsiane piecz ok. 15 – 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Kiedy ciastka będą stygły, Ty przygotuj sobie kubek gorącej herbaty, koc, zapal świecę. Weź kilka ciastek ze sobą i rozpocznij wspaniały wieczór pełen niesamowitych historii opisanych na kartach książki. Smacznego!
Ciasteczka owsiane z bananem bez cukru i mąki (wersja Vegan)
Jeśli rano nie macie ochoty po raz kolejny zalewać płatków owsianych mlekiem i robić owsiankę, spróbujcie coś naprawdę zdrowego i bezgrzesznego. Zakasajcie rękawy i upieczcie chrupiące i sycące wegańskie ciasteczka owsiane bez cukru i mąki pszennej, a gwarantujemy że Wasz poranek i cały dzień będzie wyjątkowo udany.
Potrzebne będą:
- 200g posiekanych płatków owsianych
- 2 średniej wielkości dojrzałych bananów
- 3 łyżki syropu z daktyli albo agawy
- 1 łyżeczka cynamonu
- garści posiekanych ulubionych owoców suszonych np. żurawina, morele, śliwki
- garści posiekanych ulubionych ziaren lub orzechów np. słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Pokrój banany na mniejsze części, wrzuć do miski, rozgnieć je widelcem, dodaj syrop z daktyli i dokładnie wymieszaj.
- Do bananowej masy dodaj sypkie składniki: cynamon, posiekane płatki owsiane, owoce ziarna lub orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Z masy formuj okrągłe ciasteczka i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasteczka około 25 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, jedynie na grzaniu góra-dół.
- Upieczonym ciasteczkom daj chwilę na ostygnięcie.
W taki sposób zamiast owsianki możesz rano zjeść przepyszne i zdrowe ciasteczka owsiane bez cukru i mąki, ale pełne mocy. Smacznego!
Czy masz już swój ulubiony przepis? Jeśli nadal szukasz inspiracji, możemy podpowiedzieć, że owsiane ciasteczka smakują również z niecodziennymi połączeniami, jak z:
- suszoną żurawiną
- marchewką
- mango
- miodem i skórką pomarańczową
- masłem orzechowym i imbirem
- suszonymi śliwkami, nasionami chia i jagodami goji.
A może Wy macie swoje sprawdzone przepisy? Podzielcie się z nami swoimi ulubionymi połączeniami smakowymi. Tymczasem my idziemy do kuchni robić swoje ulubione ciasteczka owsiane.
Sprawdź też: 3 przepisy na wypieki z dodatkiem musli
Komentarze:
Brak komentarzy