W początek roku powinniśmy wejść z energią, by móc realizować noworoczne postanowienia. Niestety, właśnie wtedy często dopada nas zmęczenie spowodowane poprzednimi miesiącami, świąteczną gorączką i nasza odporność zaczyna szwankować. W jaki sposób codziennie możemy wspierać nasz układ immunologiczny?
Warto przyjrzeć się temu, co w okresie jesienno-zimowym ląduje na naszych talerzach. Istnieje wiele naturalnych składników, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Nasze babcie ceniły właściwości czosnku. Każdy z nas wie, jaka moc tkwi w naparze przygotowanym na bazie imbiru, soku z cytryny i miodu. Nie każdy ma jednak czas, by biegać po sklepach, zbierać wszystkie te składniki i stosować w codziennych potrawach. Dlatego przygotowaliśmy dla Was specjalne musli – jego odpowiednio dobrany skład ma za zadanie wspierać odporność. Orzechy nerkowca, nasiona słonecznika, płatki owsiane nie tylko przyjemnie chrupią, ale są pełne takich składników mineralnych, jak: żelazo, cynk i miedź. Liofilizowane truskawki i czarne porzeczki nadają naszemu musli przyjemny, kwaskowo-słodkawy smak, a prócz tego ich zadaniem jest dostarczenie nam odpowiedniej dawki witaminy C. Dodatkowo owoce te – również w wersji suszonej czy liofilizowanej – są bogate w przeciwutleniacze!
Wszyscy wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Zaczynając dzień od dobrego śniadania, nie tylko mamy więcej energii i dłużej nie czujemy głodu, ale również chronimy się przed infekcjami. Dlatego polecamy odpornościowe śniadanie – miseczkę Musli Odpornościowego OneDayMore z jogurtem naturalnym lub kefirem (naturalnymi probiotykami) oraz koktajl odpornościowy.
PRZEPIS NA KOKTAJL ODPORNOŚCIOWY
Składniki:
- imbir – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 2 łyżeczki
- banan – 1 szt.
- cynamon – 2 szczypty
- miód – 1 łyżka
- herbata zielona – 200 ml
Sposób przygotowania:
- Do kielicha blendera wlewamy przestudzoną herbatę zieloną.
- Świeży imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy go do herbaty wraz z bananami pociętymi na kawałki.
- Doprawiamy cynamonem, miodem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Całość miksujemy na gładką masę.
- Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta – dolewamy więcej herbaty, jeśli za rzadka – dodajemy więcej banana. Koktajl rozlewamy do szklanek.
Komentarze:
Brak komentarzy