MANGO

Wyobraźmy sobie typowy egzotyczny owoc. Jest miękki, niezwykle soczysty i baaardzo słodki… I takie właśnie jest mango! Nic dziwnego, że zrobiło ono na całym niemal świecie błyskawiczną i trwającą już kilkaset lat karierę. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych owoców wykorzystywanych jako dodatek do słodkich śniadań, deserów, ciast, tortów i sałatek owocowych. Ale smak to nie wszystko. Mango ma też wiele cennych właściwości prozdrowotnych, z których możemy do woli korzystać, delektując się jego słodkim miąższem.

 

Mango – skarb południowej Azji

Nazwa owocu pochodzi z języka malajalam występującego na terenach dzisiejszych południowych Indii. W formie, jaką znamy obecnie, trafiła ona do Europy razem z samymi owocami pod koniec XV wieku. Zawdzięczamy to portugalskim kupcom, którzy handlując przyprawami, zwrócili uwagę na nieznany, niezwykle pyszny miąższ owoców. To, co dla nich było zupełną nowością, w południowej Azji znane było od tysięcy lat. Mango jest składnikiem wielu bardzo tradycyjnych dań oraz deserów w Indiach, Tajlandii i pozostałych krajach regionu. Stamtąd trafiło do niektórych części Afryki, następnie do Europy, a w czasach nowożytnych do obu Ameryk. Klimat Ameryki Południowej w wielu miejscach zdecydowanie sprzyja uprawie mango, jednak w Ameryce Północnej nie mogło być o tym mowy. Europejczycy znaleźli więc sposób, by przetransportować cenne owoce do swoich kolonii – mango płynęło tam w formie… kiszonki!

 

 

Z czym to się je? Kulinarne zastosowanie mango

 

Owoce świetnie smakują same i w zasadzie nie trzeba nic do nich dodawać, by cieszyć się pysznym miąższem. Warto jednak pójść o krok dalej i spróbować choć jednej z całego mnóstwa pysznych potraw, które przygotowuje się z dodatkiem lub na bazie mango. Wykorzystanie go do ciast i różnego rodzaju deserów jest chyba najbardziej rozpowszechnionym w Europie sposobem jedzenia tego egzotycznego owocu. Mango lassi, czyli jogurt z dodatkiem owoców, jest bardzo popularną pozycją w menu również polskich kawiarni i restauracji. W daniach wytrawnych mango sprawdza się natomiast doskonale w połączeniu z ostrymi papryczkami lub pastą curry, łagodząc ich smak swoją słodyczą. Warto spróbować także sosów chutney. Ich zastosowanie ogranicza już w zasadzie tylko nasza wyobraźnia. Świetnym pomysłem jest też dodanie pokrojonych w kostkę lub suszonych owoców mango do musli i granoli. To łatwy i przede wszystkim pyszny sposób na podniesienie wartości odżywczych naszego śniadania.

 

Jakie właściwości ma mango?

To, że mango jest pyszne, wie chyba każdy, kto miał okazję go spróbować. Nie każdy jednak wie, ile cennych właściwości prozdrowotnych ma ten owoc. A jest ich naprawdę sporo!

W owocach znajduje się mnóstwo polifenoli, czyli substancji wykazujących silne właściwości przeciwutleniające. Ich działanie polega na ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a tym samym na zmniejszeniu ryzyka wystąpienia w organizmie zmian nowotworowych. Równie cenną właściwością mango jest jego pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Zawartość witaminy C oraz A pomaga w jego prawidłowym funkcjonowaniu i redukuje ryzyko infekcji. Warto włączyć mango do swojej diety w okresach, kiedy jesteśmy na nie najbardziej narażeni. Dodatkowo witamina A wpływa pozytywnie na kondycję skóry i pomaga chronić ją przed słońcem. Nasz organizm doceni również obecność witamin z grupy B oraz kwasu foliowego.

Owoce mango są silnym wsparciem dla naszego układu trawiennego i to przynajmniej z kilku powodów. Zawierają sporo błonnika, który wspomaga ruchy perystaltyczne jelit i pomaga w ich oczyszczaniu, a także redukuje problemy z zaparciami. Dodatkowo znajdujące się w mango amylazy, czyli enzymy trawienne pomagają w rozkładzie i lepszym wchłanianiu węglowodanów.

 

Jak kupić dobre mango?

Owoce mango mogą różnić się od siebie kształtem, rozmiarem i kolorami. Zanim dojrzeją, są zwykle ciemnozielone, później stają się lekko czerwone, pomarańczowe lub żółte. Zbyt czerwona barwa świadczy o tym, że owoc jest już przejrzały. Cechą charakterystyczną mango jest obecność dużej pestki w środku owocu. Jeśli będzie on niedojrzały, możemy mieć problem z obraniem go i oddzieleniem od pestki. Idealne do zjedzenia mango powinno mieć odpowiedni kolor i być na tyle miękkie, by ugiąć się pod wpływem dotyku. Warto zwrócić uwagę również na zapach, który w przypadku dojrzałych owoców jest lekko słodki.

 

Dobre nie tylko w kuchni

 

Mango to nie tylko pyszny i zdrowy owoc jadalny. To także cenny składnik kosmetyczny, który ma wręcz zbawienny wpływ na naszą skórę. Z owoców uzyskuje się najczęściej intensywny ekstrakt, który później stanowi składnik kremów nawilżających. Równie popularną formą wykorzystania mango jest masło, które powstaje z tłoczonych na zimno pestek. Oba rodzaje kosmetyków łączy jedno – nasza skóra je kocha! Działają silnie nawilżająco, a dzięki zawartości witamin takich jak A, C, E, K i B mogą hamować proces starzenia się skóry i pomagają jej w szybszej regeneracji. Codzienna pielęgnacja kosmetykami na bazie mango będzie wspomagać zapobiegniu tworzenia się przebarwień i może chronić skórę przed niekorzystnym działaniem słońca.

 

 

Komentarze:

Brak komentarzy