Morwa biała jest gatunkiem drzewa liściastego pochodzącego z południowo-wschodniej Azji. Uznawana jest jako jeden z przykładów superfoods, czyli żywności bogatej w składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Jakie właściwości posiada? Kto powinien ją spożywać? No i jak ją jeść? Odpowiemy na wszystkie pytania!
Właściwości morwy białej
Dobroczynne działanie i właściwości lecznicze morwy białej na organizm człowieka są znane od dawna – stosowana była już wieki temu w tradycyjnej medycynie chińskiej. Obecnie wykorzystuje się zarówno liście morwy, jak i jej świeże lub suszone owoce. Mają one różne właściwości lecznicze, dzięki czemu roślina ma bardzo szerokie zastosowanie.
Morwa biała od dawna wykorzystywana była w medycynie, a suszone owoce morwy białej – będące źródłem przyswajalnych cukrów – służyły jako odżywki dodające energii podczas męczących wypraw. Działanie owoców morwy białej jest godne uwagi. Były one spożywane w przypadku zaburzeń widzenia, obrzęków oraz przy nadciśnieniu. Natomiast ludność zamieszkująca Azję – Tadżykowie – wykorzystywała proszek z morwy białej jako naturalny środek do barwienia i słodzenia dań. Morwę można jeść w formie zarówno świeżej, jak i suszonej; dodatkowo przetwarza się ją na soki, dżemy, marmolady oraz galaretki. Poznaj bliżej właściwości morwy białej w każdej z możliwych postaci:
Świeże owoce morwy białej
Świeża morwa bogata jest w witaminę C, która bierze udział w obronie antyoksydacyjnej organizmu. Sezon, w którym pojawiają się dojrzałe owoce morwy zaczyna się pod koniec lipca. Jeśli mamy dostęp do świeżych owoców warto z nich zrobić przetwory – syropy, soki, dżemy, nalewki.
Tabela 1. Wartość odżywcza świeżej morwy białej
Składnik odżywczy | Zawartość w 100 g | % RWS |
Energia | 43 kcal | 16,1 |
Białka | 1,44 g | 21,4 |
Tłuszcze | 0,39 g | 2,6 |
Węglowodany | 9,8 g | 30,2 |
Błonnik | 1,7 g | 20–40 g |
Witamina C | 36,4 mg | 498 |
Wapń | 39 mg | 35,8 |
Żelazo | 1,85 mg | 131,4 |
Suszone owoce morwy białej
Owoce morwy białej po ususzeniu mają nieco inne właściwości. Suszona morwa biała zawiera żelazo, chrom i miedź, które wspierają właściwe działanie układu odpornościowego. Cennym składnikiem są również flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki i wykazują działanie antybakteryjne. Z kolei pektyny – błonnik rozpuszczalny występujący w owocach – wspomagają pracę jelit.
Suszone owoce morwy możesz spożywać w formie przekąski jako alternatywę wobec słodyczy. Możesz ją dodać do porannej owsianki – naturalnie ją osłodzi i będzie kolejnym wartościowym składnikiem w Twoim śniadaniu. Sprawdzi się też w koktajlach czy wypiekach. A jeśli nie masz czasu na kombinowanie, mieszanie, łączenie składników – mamy dla Ciebie gotowe mieszanki musli, idelanie skomponowane pod względem wartości, jak i smaku.
Tabela 2. Wartość odżywcza suszonej morwy białej
|
Liście morwy białej
Liście morwy suszy się i wykorzystuje do przygotowywania naparów bądź herbatek. Zawierają alkaloid 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitol (DNJ), który ma właściwości przeciwcukrzycowe. Odpowiednio przygotowany napar z liści morwy jest też źródłem cennych substancji przeciwutleniających – takich jak antocyjany, witamina C oraz flawonoidy – które zmniejszają ryzyko występowania nowotworów oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Liść morwy białej wykazuje także właściwości antyoksydacyjne cenne w terapii miażdżycy. Kwercetyna zawarta w morwie pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę węglową, chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, a to z kolei pomaga w profilaktyce wielu chorób, w tym cukrzycy. Dodatkowo kwercetyna i antocyjany obniżają poziom złego cholesterolu LDL, tym samym zmniejszają ryzyko występowania chorób układu wieńcowego i miażdżycy.
Morwa biała: dla kogo jest polecana?
Morwę biała i jej dobroczynne właściwości lecznicze mają zastosowanie w bardzo wielu różnych przypadkach. W czyim menu morwa powinna znaleźć stałe miejsce?
- Dla cukrzyków
Napar z liści morwy białej wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe oraz pomaga utrzymywać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Ze względu na hipoglikemiczne właściwości polecana jest zarówno diabetykom, jak i w profilaktyce cukrzycy.
- Dla odchudzających się
Na osoby, chcące zgubić zbędne kilogramy najlepiej działa ekstrakt z morwy białej jako suplement zbilansowanej diety. Dzieje się tak, ponieważ wpływa on na działanie i aktywność enzymów jelitowych, opóźniając rozkład cukrów złożonych do prostych. To sprawia, że węglowodany wolniej wchłaniają się w układzie pokarmowym przez co zmniejsza się odkładanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo napar z liści zmniejsza apetyt na słodycze. Świeże owoce morwy są z kolei niskokaloryczne, a zawarty w nich rozpuszczalny błonnik, wspomaga przemianę materii.
Czytaj także: Czy musli jest dobre na odchudzanie?
- Dla sportowców
Suszone owoce morwy białej polecane są sportowcom, którzy potrzebują doładowania energetycznego. Są one dobrym źródłem, warto więc spożywać je po intensywnym wysiłku. Sprawdzą się również podczas wyczerpujących wycieczek w górach jako pożywienie, które zregeneruje i wzmocni nasz organizm, gdyż są bogate w żelazo i miedź.
Jak często spożywać morwę białą?
Mimo pozytywnego wpływu na organizm, mogą istnieć przeciwwskazania, do spożywania morwy. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować ostrożność. Morwa biała może też wchodzić w interakcję z niektórymi lekami, wzmacniać lub osłabiać ich działanie. Na przykład w połączeniu z lekami na cukrzycę, napar z liści morwy może znacznie obniżać poziom cukru we krwi. Warto skonsultować się w tym przypadku z lekarzem.
Dlatego, jak we wszystkim, najcenniejszy jest umiar!
Komentarze:
Jerzy - 07.04.2022
Rewelacyjna!