• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź naszą aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep

Witamina C (kwas askorbinowy): właściwości i źródła w pożywieniu

Po jakie produkty warto sięgać przez cały rok, by dostarczyć organizmowi dziennej dawki zapotrzebowania na witaminę C? Sprawdźcie także nasze proste i szybkie przepisy. I nie miejcie takiej kwaśnej miny – to wszystko dla naszego zdrowia!

Pewnie sądziliście, że to właśnie cytryna albo ogólnie cytrusy są królami i królewnami witaminy C, bo są kwaśne, soczyste i od zawsze z witaminową bombą C się kojarzyły. Jeśli pijecie herbatę z cytryną, szklankę wody z cytryną rano przed śniadaniem, latem przygotowujecie zdrowe lemoniady – idealnie, nie rezygnujecie z tego, ale warto zwrócić uwagę na inne produkty, bogatsze w jej zawartość.

Witamina C: najważniejsze właściwości

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do jego najważniejszych właściwości zdrowotnych możemy zaliczyć m.in.:

  • wspieranie procesu gojenia się ran,
  • ułatwia wchłanianie żelaza,
  • wzmacnianie dziąseł i zębów,
  • właściwości antyoksydacyjne
  • wspiera pracy mózgu, dzięki udziałowi w syntezie neuroprzekaźników,
  • bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek,
  • regulację ciśnienia tętniczego,

Źródła witaminy C w produktach

Skoro już wiemy, jak dobroczynnie witamina C wpływa na nasze zdrowie, musicie wiedzieć, że dzienna zalecana porcja witaminy C dla mężczyzn to 90 mg, dla kobiet to 75 mg. Produkty bogate w witaminę C najlepiej spożywać na surowo, gdyż przetworzone owoce i warzywa tracą swoje właściwości. Nie znaczy to, że mamy nagle przestać gotować warzywa na parze, piec je w piekarniku lub robić z nich musy albo kremy i przejść w 100% na dietę złożoną tylko z surowych warzyw i owoców – po prostu zwróćmy uwagę, aby było ich więcej i przygotowanych w odpowiedni sposób.

Jakie owoce i warzywa mają witaminę C potrzebną do dziennego zapotrzebowania i po które warto sięgać cały rok? Oto kilka z nich:

  • pomelo,
  • szpinak,
  • dzika róża,
  • brukselka,
  • brokuł,
  • papryka czerwona i zielona,
  • kalafior,
  • burak,
  • czerwona porzeczka,
  • truskawki,
  • kiwi,
  • malina,
  • żurawina,
  • kiełki rzodkiewki.

Jest więc z czego wybierać. Oczywiście mamy dla Was kilka pomysłów na zdrowe przekąski pełne witaminy C, które pomogą Wam idealnie rozpocząć dzień i zadbać o Wasze zdrowie.

  1. Poranna miska świeżych owoców na przykład truskawki, kiwi, czerwoną porzeczkę połącz z granolą, jogurtem typu greckiego i syropem klonowym – gwarantowana eksplozja smaków i duża porcja witaminy C.
  2. Szybki do przygotowania i pełen zdrowia sok z pomarańczy, grejpfruta i natki pietruszki – wystarczy wszystko wrzucić do blendera i zmiksować. Jeśli nie lubisz miąższu, przed wypiciem odcedź kawałki owoców przez sitko.
  3. Super szybka przekąska do pracy, pełna witaminy C? Pokrojona w słupki czerwona i zielona papryka i różyczki z gotowanego na parze brokułu z hummusem z buraka. Wszystko zapakowane do pojemnika na żywność – otwierasz, jesz i masz pełną moc na resztę dnia.

Wszystkiego smacznego!

Komentarze:

Brak komentarzy