Ocet jabłkowy – co to, jak powstaje, właściwości

Co to jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to odmiana octu powstała w procesie naturalnej fermentacji jabłek. Lekko mętny, o bursztynowej barwie, charakteryzuje się kwaśnym octowym smakiem i zapachem jabłek.

Jak powstaje ocet jabłkowy?

Do rozdrobnionych jabłek dodaje się drożdży, a następnie wszystko zalewa się wodą przy stałym dostępie tlenu. Drożdże przekształcają cukier z owoców w alkohol, który następnie jest fermentowany przez bakterie fermentacji octowej z rodziny Acetobacter do postaci kwasu octowego. Stanowi on główny składnik octu jabłkowego, w którym występują również nieduże ilości kwasu mlekowego i cytrynowego.

Ocet jabłkowy: historia

Ocet fermentowano już w starożytności, 5 tys. lat p. n. e. Czytamy o nim w recepturach Hipokratesa. W połączeniu z miodem miał łagodzić kaszel, infekcje i choroby skóry. Wykorzystywano go również w Egipcie, Babilonie, Chinach, Grecji i Rzymie. Miał pobudzać krążenie, oczyszczać krew, wątrobę i węzły chłonne. Rozcieńczony wodą ocet piła Kleopatra, a także rzymscy legioniści, a wiele lat później rolnicy ze stanu Vermont, znani rzekomo z żywotności i tężyzny. Nasze prababcie płukały octowym roztworem gardła i okładały nim skręcone stawy. I choć wiele mądrości z medycyny ludowej nie zostało zweryfikowanej, naukowcy i dietetycy potwierdzają wiele leczniczych właściwości tego specyfiku.

Ocet jabłkowy: wartości odżywcze

Ocet jabłkowy jest źródłem wielu kwasów organicznych. Zawiera też polifenolea także żywe kultury bakterii i drożdże. W mniejszej ilości występują w nim witaminy (A, E, K, B1, B2 i B12) i pierwiastki: potas, wapń, magnez, chlor, sód, siarka, selen, miedź, fluor i krzem.

Ocet jabłkowy jest bogatym źródłem cennych pektyn.

Co to jest matka octu?

„Matka octu” to potoczna nazwa substancji odpowiedzialnej za mętność. Składa się z celulozy i bakterii kwasu octowego.

Ocet jabłkowy: właściwości lecznicze

Poszczególne składniki octu jabłkowego wykazują wiele korzystnych dla naszego organizmu właściwości, np. kwas octowy ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne oraz sprzyja obniżeniu poziomu cukru i „złego” cholesterolu we krwi. Kwas chlorogenowy wspomaga hamowanie  utleniania cholesterolu LDL, co może zmniejszać ryzyko miażdżycy. Pektyny wpływają pozytywnie na trawienie i stan naczyń krwionośnych oraz wspomagają oczyszczanie organizmu z metali ciężkich. Kwas jabłkowy ma działanie antyoksydacyjne, a więc przeciwdziała wolnym rodnikom, przyspieszającym procesy starzenia. Również działanie przeciwutleniające wykazuje beta-karoten, który również dodatkowo korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia odporność. Potas pomaga regulować ciśnienie i perystaltykę jelit. Wpływa też pozytywnie na układ nerwowy. Niedobór tego pierwiastka może powodować osłabienie odporności organizmu, psucie zębów i cery, bezsenność i bóle w stawach.

Ocet jabłkowy poleca się w diecie osób cierpiących na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, w tym cukrzycę i insulinooporność, ze względu na działanie hipoglikemiczne kwasu octowego.

Ocet jabłkowy stosuje się też zewnętrznie w postaci płukanek i okładów, wykorzystując jego właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, co ma zapobiegać rozmaitym infekcjom.

Dzięki koloniom drożdżowym może przywrócić równowagę mikrobiologiczną w jelitach. Przypomnijmy, że prawidłowa flora bakteryjna zmniejsza ryzyko depresji i gwarantuje lepsze trawienie.

Ocet jabłkowy a odchudzanie

Ocet jabłkowy może być stosowany w dietach odchudzających ze względu na kilka procesów, które wywołuje w organizmie. Sam kwas octowy na przykład spowalnia wchłanianie spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi, spowalnia rozkład skrobi do cukrów prostych, zmniejsza glikemię poposiłkową i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.

Kwas chlorogenowy zawarty w occie jabłkowym ułatwia przetwarzanie produktów przemiany tłuszczów

Kluczowe jednak dla redukcji masy ciała są obecne w occie jabłkowym pektyny, które stanowią błonnik rozpuszczalny i angażują enzymy trawienne. wydłużają uczucie sytości po posiłku, co bezpośrednio wspomaga odchudzanie.

Dzięki octowi energia z pożywienia uwalnia się dłużej i bardziej równomiernie, a to opóźnia pobudzenie ośrodka głodu.

Zastosowanie octu jabłkowego

Stosując ocet doustnie pamiętajmy, aby zawsze rozcieńczać go z wodą. Taki roztwór pity na czczo może zapobiegać zaparciom.

Ocet jabłkowy może pomóc złagodzić zgagę lub skutki refluksu, jako że te dolegliwości wynikają często ze zbyt zasadowego środowiska w żołądku.

Najbardziej jednak powszechnym wykorzystaniem antybakteryjnych właściwości octu jabłkowego jest konserwowanie nim żywności. W naturalny sposób chroni produkty przed zepsuciem.

Aby ustrzec się przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, które mogą bytować na świeżych owocach i warzywach, możesz je przed spożyciem opłukać w roztworze kwasu octowego.

W gospodarstwie domowym, a szczególnie w kuchni ma on zresztą szersze zastosowanie., używa się go też do odkażania lub odkamieniania narzędzi i powierzchni.

Ocet jabłkowy w kosmetyce

W kosmetologii wykorzystuje się właściwości antybakteryjne octu jabłkowego. Rozcieńczony ocet jabłkowy może być stosowany jako naturalny dezodorant lub tonik do twarzy. Używa się go do płukania włosów, co ma zapobiec ich wypadaniu i pomóc w usunięciu resztek mydła. Ma on zapobiec również przetłuszczaniu włosów i zapewnić dłuższą świeżość i połysk. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością i stężeniem, żeby nie wysuszyć zanadto skóry głowy.

Nasze babcie przy pomocy octu jabłkowego dbały o jędrność cery i rozprawiały się ze zmarszczkami, robiąc okłady z roztworu.

Ocet jabłkowy ma też pomagać na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust i niekomfortowego posmaku. Szklanka wody z łyżką octu i miodu po posiłku to przepis na zneutralizowanie przykrych woni.

Jaki ocet najlepszy?

Jakość octu jabłkowego ma ogromne znaczenie dla jego skuteczności. Największy potencjał leczniczy ma ocet w pełni naturalny, a więc taki, którego proces powstawania nie był sztucznie przyspieszany. Proces taki może potrwać nawet kilkanaście tygodni. Nawet po zabutelkowaniu odbywają się pewne procesy fermentacyjne octu, który nie został poddany pasteryzacji. Nie należy go także filtrować. Dojrzały ocet jabłkowy powinien być mętny – zawiera wtedy żywe kolonie bakteryjne.

Najwięcej składników odżywczych jest w occie wytworzonym na bazie całych jabłek, nie tylko ich fragmentów.

Kiedy kupujesz zatem ocet jabłkowy w sklepie, wybierz ten naturalny, a więc mętny, niefiltrowany, niepasteryzowany i najlepiej zamknięty w butelce z ciemnego szkła. Możesz też przyrządzić ocet jabłkowy samodzielnie w domu.

Zastosowanie octu jabłkowego w kuchni

Ze względu na dietetyczne właściwości używa się tej niskokalorycznej przyprawy często w zastępstwie majonezu. Stanowić może bazę do dressingów, past i sosów lub dodatek do sałatek i koktajli.

Doskonale sprawdza się przy marynowaniu mięsa, warzyw lub grzybów.

Ocet jabłkowy – jak stosować? Przeciwwskazania

Ze stosowania płynnego octu jabłkowego powinny zrezygnować osoby z wrażliwym żołądkiem lub schorzeniami wątroby. Ostrożność należy zachować również w przypadku przyjmowania leków obniżających poziom glukozy we krwi.

Generalnie nie powinno się go spożywać bezpośrednio w większych ilościach, aby nie podrażnić błony śluzowej.

Czysty ocet jabłkowy może uszkadzać szkliwo zębów ze względu na kwaśny odczyn.

Ponieważ ocet jabłkowy odwadnia, pamiętajmy, że w przypadku regularnego stosowania diety octowej, musimy zadbać o zwiększenie podaży płynów do min. 2l wody dziennie.

Komentarze:

Brak komentarzy