• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Wysyłka nawet w 24h
  • Unia Europejska

Olej rycynowy: właściwości, zastosowanie na włosy i brwi

Jak możemy zauważyć, w ostatnim czasie, swój renesans przechodzi olej rycynowy. Ze względu na swoje właściwości, głównie kojarzony jest jako środek na zaparcia. Jednak możliwości jego działania jest znacznie więcej.

Czym jest olej rycynowy?

Jak wygląda i jak powstaje olejek rycynowy? Olej rycynowy inaczej zwany olejem rącznikowym otrzymywany jest z nasion rącznika pospolitego i dla celów leczniczych tłoczony jest na zimno. Posiada gęstą konsystencję i delikatne zabarwienie.

Gdzie kupić olej rycynowy? Tak naprawdę w każdej aptece. Również wiele sklepów internetowych posiada go w swojej ofercie. Obecnie cena artykułów zawierających ten środek z reguły nie przekracza 10 złotych.

Olejek rycynowy: właściwości lecznicze i zastosowanie

Olej rycynowy przede wszystkim idealnie sprawdza się w przemyśle kosmetycznym. Nie tylko pielęgnuje, ale i odżywia. Dzięki regularnemu stosowaniu nasza skóra stanie się bardziej promienna, a włosy zdrowe i naturalnie lśniące. Jakie jeszcze właściwości posiada olej rycynowy?

Przede wszystkim silnie przeczyszczające. Ta właściwość znana już była w medycynie ludowej – olej działa drażniąco na błonę śluzową jelita, co wzmaga perystaltykę jelit, dzięki czemu jest z powodzeniem stosowany jest przy ostrych zaparciach – wystarczy zażyć 1-2 łyżki stołowe.

Ze względu na swoje właściwości i zawartość w oleju rycynowym estrów glicerynowych kwasu rycynolowego znalazł on szerokie zastosowanie w pielęgnacji brwi, włosów, paznokci, a także skóry twarzy. Właściwości oleju rycynowego są nieocenione – działa on:

  • łagodząco – pomaga w dolegliwościach bólowych i zaparciach,
  • natłuszczająco – dzięki kwasom tłuszczowym wspomaga wzrost i pielęgnację włosów i sprawia, że są one bardziej puszyste,
  • regenerująco – stosowanie olejku rycynowego na paznokcie, brwi i rzęsy wspomaga ich odbudowę, a także wspomaga regenerację naskórka,
  • wzmacniająco – regularnie stosowany olej rycynowy na włosy sprawia, że są one mocniejsze i zapobiega wypadaniu,
  • zmiękczająco – włosy są zdecydowanie bardziej miękkie i puszyste.

Olej rycynowy można z powodzeniem stosować w formie ciepłych okładów, co pomaga przy bólach brzucha, a także dokuczliwych i przewlekłych bólach w krzyżu. Wspomaga gojenie ran, a także łagodzi podrażnienia, co przyspiesza regenerację skóry.

Olej rycynowy na włosy

Stosowanie oleju rycynowego może spowodować naturalny wzrost długości włosów, a dzięki zawartości witaminy E staną się one mocniejsze, bardziej puszyste oraz nastąpi znaczna redukcja ilości podwojonych końcówek. Ponieważ olej rycynowy ma gęstą konsystencję łatwo sporządzić z niego naturalną odżywkę domowym sposobem – łącząc go np. z żółtkiem jajka lub naftą kosmetyczną. Co bardzo istotne regularne stosowanie olejku zapobiega wypadaniu włosów.

Olejek rycynowy na rzęsy i brwi

Olej rycynowy wspomaga regenerację i wzmacnia włoski brwi, a także wspomaga wzrost rzęs. Na rzęsy wystarczy nałożyć olej za pomocą szczoteczki do rzęs uważając, aby olejek nie dostał się do oka.

Olejek rycynowy na brwi olej aplikuje się podobnie, za pomocą szczoteczki do zębów lub po prostu wcierać go delikatnie palcami. Jeśli zabiegi przeprowadzane będą regularnie (przez kilka tygodni) włoski na brwiach i rzęsach staną się grubsze, dłuższe i znacznie ciemniejsze.

Olejek rycynowy na twarz

Dzięki właściwościom oczyszczającym oraz regenerującym można również stosować olej rycynowy na twarz – doskonale sprawdzi się w jej oczyszczaniu. Taką mieszankę można sporządzić samemu. Należy do oleju rycynowego dodać w proporcji 1:9 i w zależności od rodzaju cery:

  • olejku jojoba do skóry tłustej
  • oleju migdałowego do skóry normalnej
  • olejku z pestek winogron do skóra suchej

Powstałą miksturą pokrywamy całą twarz i lekko wmasowujemy, pozostawiając na 2-3 minuty. Preparatu można używać rano i wieczorem. Mimo, że olej sam w sobie jest tłusty, łatwo go usunąć po zabiegu za pomocą ręcznika zwilżonego ciepłą wodą. Rycyna pomaga również w leczeniu świeżych blizn po trądziku, dlatego osoby z tendencją do problemów skórnych mogą w pełni wykorzystać zbawienne właściwości tego specyfiku.

Przeciwwskazania przy stosowaniu olejku rycynowego

Nie jest wskazane używane oleju rycynowego przez dzieci do 7 roku życia, kobiety karmiące piersią do i kobiety ciężarne. Niektóre osoby są uczulone na rycynę, dlatego przed jej zastosowaniem należy wykonać próbę uczuleniową. Możliwe działania niepożądane podczas stosowania oleju rycynowego to bóle brzucha, nudności, ostre biegunki i wymioty.

Komentarze:

Brak komentarzy