Czarnuszka – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Mało popularna w Polsce, czarnuszka ostatnio coraz częściej pojawia się jako składnik wypieków, sałatek i wielu innych dań, z czego oczywiście należy się jak najbardziej cieszyć. Dlaczego? Bo w tym małym, czarnym ziarenku kryje się całe bogactwo wartości odżywczych i wiele właściwości prozdrowotnych!

 

Pochodzenie czarnuszki

Czarnuszka (łac. Nigella sativa) jest nazywana też czarnym kminkiem. Przyprawa ta znana była już w starożytnym Egipcie czy w starożytnych Chinach. Czarnuszka przybiera postać niebiesko-błękitnych kwiatów, często spotykanych na rabatkach lub w bukietach, jednak w kuchni wykorzystywane są nasiona ukryte w mieszku owocu, a także pozyskiwany z nich olej.

 

Składniki prozdrowotne

Do najważniejszych składników odżywczych czarnuszki należą:

  • kwasy tłuszczowe, m.in. linolowy, oleinowy czy eikozadienowy,
  • biotyna,
  • flawonoidy,
  • sterole,
  • przeciwutleniacze i mikroelementy.

Warto podkreślić tutaj zwłaszcza prozdrowotną rolę tymochinonu, składnika olejku eterycznego z czarnuszki. Wykazuje on działanie przeciwzapalne przeciwutleniające, a także ochronne wobec nerek i wątroby.

Czarnuszka działa również pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie, dlatego często wykorzystywana jest np. w formie olejku w przemyśle kosmetycznym (m.in. dzięki zawartości biotyny).

 

Właściwości prozdrowotne

Ze względu na zawartość licznych składników o działaniu prozdrowotnym warto stosować czarnuszkę na co dzień. O obecność czarnuszki w diecie (zarówno w formie nasion, jak i oleju) powinni zadbać przede wszystkim:

  • alergicy,
  • osoby ze skłonnością do anemii,
  • diabetycy,
  • młodzi ludzie zmagający się z trądzikiem i atopowym zapaleniem skóry.

 

Zastosowanie czarnuszki w kuchni i w kosmetyce

Nasiona czarnuszki mogą być wykorzystywane na różne sposoby:

  • w formie przypraw – czarnuszkę dodaje się najczęściej do wypieków, np. chleba, a także do sałatek warzywnych, serów, warzyw, mięs itp., można nią również posypywać kanapki dla dodania cudownego aromatu i smaku;
  • w formie oleju z czarnuszki – używa się go przede wszystkim jako dressing do sałatek, można smarować nim chleb, przyjmować na łyżeczce jako suplement itp.;
  • w formie olejków eterycznych – wykorzystywanych w aromaterapii, np. do inhalacji,
  • w kosmetyce – jako olejek do włosów, skóry i paznokci, stosowany zewnętrznie.

Szerokie zastosowanie czarnuszki sprawia, że z pewnością warto zaopatrzyć się w jej zapas i przechowywać zawsze go pod ręką w kuchni!