• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Wysyłka nawet w 24h
  • Unia Europejska

OLEJ Z CZARNUSZKI

Jak jest uzyskiwany olej z czarnuszki?

Czarnuszka – Nigella Sativa, to roślina siewna z rodziny jaskrowatych. Słynie z ozdobnych błękitnych kwiatów oraz nasion stosowanych jako przyprawa i ziele lecznicze. Właściwości ukrytych w mieszku (owocu) nasion znane były już w starożytnych Chinach i Egipcie, a od niedawna ziarenka „czarnego kminku” podbijają polskie kuchnie. I to właśnie z tych ziarenek tłoczy się na zimno olej znany jako „złoto faraonów” – lekko gorzkawy, o intensywnym korzennym aromacie, miodowej lub ciemnobrązowej barwie i wielkiej mocy!

Skład oleju z czarnuszki i wartości odżywcze

Olej z czarnuszki jest m. in. źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym kwas linolowy, oleinowy i kwas alfa-linolenowy). Znajdziemy w nim również witaminę E, biotynę, fitosferole i beta-karoten, a oprócz tego aminokwasy i saponiny oraz wiele cennych minerałów: wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk. Istotnym składnikiem oleju z czarnuszki są olejki eteryczne o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, a także ochronnym wobec nerek i wątroby.

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki może być stosowany przy alergiach i infekcjach górnych dróg oddechowych, np. może łagodzić katar sienny.

Czarnuszka łagodzi też objawy dolegliwości pokarmowych, takich jak refluks, wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, a także zatrucie, a olej z czarnuszki chroni przed Helicobacter pylori, bakterią przyczyniającą się do rozwoju choroby wrzodowej. Olej z czarnuszki pomaga obniżać poziom cholesterolu i cukru we krwi, dzięki czemu może zapobiec rozwoju cukrzycy typu II, miażdżycy i wielu schorzeń układu krwionośnego. Nienasycone kwasy Omega-3, -6 i –9 uelastyczniają bowiem ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich twardnieniu i powstawaniu zakrzepów. Olej z czarnuszki może obniżać ciśnienie krwi, co chroni przed stanami zapalnymi w układzie krwionośnym.

Olej z czarnuszki wykorzystuje się też w przemyśle kosmetycznym. Zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie ma bowiem biotyna. Olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie łagodzi podrażnienia i zabezpiecza skórę przed poparzeniami słonecznymi. Stosuje się go w terapii trądziku, liszaja czy AZS.  Olej z czarnego kminku ma też świetny wpływ na kondycję włosów. Może zapobiegać ich wypadaniu i stymulować porost nowych włosów oraz pomaga redukować łupież.

Stosowany w aromaterapii wycisza, łagodzi efekty stresu i zaburzenia snu.

Najczęściej stosujemy olej z czarnuszki dla poprawienia odporności.

Kiedy nie stosować. Przeciwwskazania.

Należy obserwować reakcję organizmu po wprowadzeniu czarnuszki do diety i w zależności od niej, dostosowywać wielkość spożycia. Warto nawet zasięgnąć opinii lekarza. Mogą bowiem wystąpić objawy niepożądane jak np. spadek ciśnienia u osób z niedociśnieniem. Nie zaleca czarnuszki kobietom w ciąży oraz małym dzieciom.

Na zdrowie! Zastosowanie w kuchni

Ze względu na zawartość licznych składników o działaniu prozdrowotnym warto stosować czarnuszkę na co dzień!

Nasiona dodawaj do kanapek, sałatek, wypieków – jak każdą przyprawę, a oleju dodawaj jako dressingu do sałatek lub przyjmuj według zaleceń producenta w zależności od upodobań i zapotrzebowania.

Komentarze:

Brak komentarzy