Dynia to jedno z tych warzyw, które nierozerwalnie kojarzą się nam z jesienią. Ten niezwykle rozpoznawalny symbol Halloween ma nam do zaoferowania bardzo wiele cennych wartości odżywczych. Co takiego mają w sobie pestki dyni, że są polecane przez dietetyków? Jak można wykorzystać je w kuchni? Jakie witaminy i składniki mineralne mamy szansę w nich znaleźć? Jaki wpływ mają na nasz organizm?
Pestki dyni: właściwości i wartości odżywcze
Po pierwsze, pestki dyni zawierają cynk, którego obecność w naszej diecie pomaga w zachowaniu zdrowych włosów, paznokci oraz skóry. Ponadto wpływa on na utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu we krwi, co jest istotne w przypadku mężczyzn. Należy wspomnieć również o tym, że cynk zawarty w pestkach dyni charakteryzuje się najlepszą przyswajalnością. W pestkach tych znajdziemy również witaminy – takie jak niacyna oraz kwas foliowy. O czym jeszcze warto wspomnieć, jeśli chodzi o wartości odżywcze pestek dyni? Przede wszystkim: o zawartości fosforu, magnezu oraz żelaza, a także aż 29,8 g białka – na co szczególną uwagę powinny zwrócić osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Właściwości zdrowotne pestek z dyni z całą pewnością są imponujące. Należy zaznaczyć, że te niepozorne pestki stanowią źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W swym składzie mają również fitosterole, fitosteryny oraz skwalen. Ale to nie wszystko!
Tabela 1. Wartości odżywcze prażonych pestek dyni [1]
Składnik odżywczy | Wartość odżywcza [100 g] | % RWS |
Wartość energetyczna | 574 kcal | 29 |
Tłuszcz | 49,1 g | 70 |
w tym: | ||
Kwasy nasycone | 8,5 g | 43 |
Kwasy jednonienasycone | 15,7 g | |
Kwasy wielonienasycone | 19,9 g | |
Węglowodany | 14,7 g | 6 |
w tym: | ||
Cukry | 1,3 g | 1 |
Błonnik | 6,5 g | |
Białko | 29,8 g | 60 |
Witaminy | ||
Niacyna | 4,43 mg | 28 |
Kwas foliowy | 57 μg | 29 |
Składniki mineralne | ||
Potas | 788 mg | 39 |
Fosfor | 1174 mg | 168 |
Magnez | 550 mg | 147 |
Żelazo | 8,07 mg | 58 |
Cynk | 7,64 mg | 76 |
Lecznicze właściwości pestek dyni
Właściwości zdrowotne pestek dyni są bardzo cenione. Dlaczego? Okazuje się, że te niepozorne pestki mogą mieć wpływ na płodność u mężczyzn. Dzieje się tak ze względu na zawartość wspomnianego już wcześniej mikroelementu, czyli cynku. Co więcej, cynk wykazuje również wpływ na naszą odporność. Właściwości lecznicze pestek dyni stanowią z pewnością jeden z powodów, dla których warto lepiej im się przyjrzeć.
Jakie jeszcze sekrety skrywają pestki dyni? Dostarczają kwasu foliowego, którego niedobory są w stanie niestety doprowadzić do pojawienia się anemii.
Pestki dyni i ich kuchenne możliwości
Pamiętajmy, że liczy się nie tylko działanie pestek dyni, lecz także ich smak! W kuchni można je wykorzystać w najróżniejszy sposób. W sklepach znajdziemy gotowe, obrane z łupinek i uprażone pestki, które można wykorzystywać w formie przekąsek – zwłaszcza jeśli jesteśmy fanami „chrupania”. Dostępne w higienicznych opakowaniach, można je bez problemu zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Oczywiście pestki da się z powodzeniem uprażyć także w domu.
Do czego możemy wykorzystać prażone pestki dyni? Są one znakomitym urozmaiceniem gęstych zup – kremów – ponieważ wzbogacają ich smak, konsystencję i pożywność. Ponadto prażone pestki można wykorzystać także w roli dodatku do różnego rodzaju sałatek. Świetnie posłużą nam też jako podstawa do przygotowania smacznej i zdrowej pasty kanapkowej. Co więcej, w sklepach znajdziemy także olej z pestek dyni, który cechuje się bardzo interesującym, niebanalnym smakiem.
Podsumujmy: pestki dyni mogą się pochwalić mnóstwem cennych właściwości. Znajdziemy w nich witaminy i wiele składników mineralnych, a dodatkowo są cenione ze względu na swój smak oraz szerokie zastosowanie kulinarne. Obecny w nich cynk ma bardzo duże znaczenie dla płodności i odporności naszego organizmu, dlatego warto bliżej poznać zalety tych drogocennych pestek. W sklepach prażone pestki można kupić już za kilka złotych. Naturalnie poza samymi pestkami naszą uwagę można skierować także na właściwości odżywcze dyni. To przecież bardzo ciekawe i zasobne w wartościowe składniki warzywo, które jesienią można z łatwością kupić w polskich sklepach!
Bibliografia:
1. Dane za: USDA Branded Food Products Database.
Komentarze:
Brak komentarzy