• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Black Weekend
  • Unia Europejska

Pierzga pszczela: co to jest i jakie ma właściwości. Na co pomaga i jak stosować?

Pierzga pszczela głównie kojarzy nam się z pokarmem dla pszczół, jednak jest ona coraz częściej i chętniej stosowana przez człowieka. Pierzga posiada cenne składniki mineralne, białko, witaminy i aminokwasy, dzięki czemu wykazuje liczne właściwości prozdrowotnie. Zobacz jak można ją wykorzystać na co dzień.

Pierzga pszczela: co to jest i jak powstaje?

Pierzga ma postać twardych granulek o bardzo nieregularnym kształcie i ciemnobrązowej barwie. Powstaje z pyłku kwiatowego – pszczoły zbieraczki transportują pyłek do ula, gdzie mieszany jest ze śliną pszczół i miodem. Następnie pierzga ubijana jest w komórkach plastrów, ulega fermentacji mlekowej, przez co jest odporna na pleść i procesy gnilne. Taką pierzgę można kupić bezpośrednio od pszczelarza lub w sklepie ze zdrową żywnością. Również w aptekach dostępne są suplementy diety zawierające ten składnik.

Pierzga pszczela: właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Ciemnobrązowe, czasem bursztynowe granulki pierzgi to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Nic więc dziwnego, że została okrzyknięta polskim superfoodem. Zawiera między innymi:

  • białka
  • aminokwasy
  • polifenole
  • witaminy z grupy B, A, E i C
  • mikro- i makroelementy
  • węglowodany

Właściwości lecznicze pierzgi pszczelej znajdują również szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej:

  • wspiera prace układu pokarmowego, oczyszcza wątrobę, często stosuje się ją przy biegunkach i zaparciach
  • zaleca się przyjmowanie pierzgi w przypadkach przewlekłego zmęczenia lub przy niedoborze witamin i minerałów
  • pierzga pszczela potrafi wzmocnić i zregenerować organizm
  • wspomaga pracę układu nerwowego i może być stosowana przez osoby w stanach depresyjnych
  • osoby cierpiące na anemię często wspomagają się suplementacją diety w postaci kapsułek zawierających pierzgę pszczelą
  • działa bakteriobójczo, więc można ją stosować podczas przeziębienia
  • po pierzgę pszczelą sięgają często wegetarianie, uzupełniając w ten sposób poziom żelaza w organizmie

Pierzga pszczela: jak stosować?

Jednym z najbardziej polecanych sposobów stosowania pierzgi pszczelej jest picie naparów.

Jak przygotować napar z pierzgi? Przygotowanie takiego naparu jest bardzo proste, ale wymaga czasu: łyżkę pierzgi należy zalać wodą i odstawić na kilkanaście godzin, do pełnego rozpuszczenia granulek. Taki napar najlepiej pić na czczo rano, wówczas przyswajalność pierzgi jest najlepsza.

Preparaty z pierzgą pszczelą jako suplementy diety dostępne w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością wzmacniają organizm, wspomagają leczenie chorób wątroby oraz przyspieszają rekonwalescencję np. po operacjach lub przebytych lżejszych zabiegach.

W przypadku osób dorosłych zalecana dzienna dawka pierzgi pszczelej to 30-40 g, czyli około 1 łyżka. Pierzgę można też podawać dzieciom, które ukończyły 3. rok życia.

Pierzga pszczela: przeciwskazania

Pierzgi pszczelnej nie powinny przyjmować osoby uczulone na produkty pszczele, ze względu na możliwe wystąpienie reakcji alergicznej. Ostrożność powinni zachować również diabetycy – pierzga zawiera dużą ilość cukrów prostych i ma wysoki indeks glikemiczny. Pamiętaj – jeśli w trakcie stosowania pierzgi pojawią się jakiekolwiek niepokojące objawy, jak najszybciej skonsultuj się z lekarzem.

Zdrowe przepisy na zdrowie z pierzgą pszczelą

Jak już pisaliśmy, pierzgę pszczela można spożywać pod postacią naparu albo suplementów diety. Można również wykorzystać ją do jogurtów w formie rozdrobnionej lub płynnej do koktajli – tutaj pamiętając żeby ją wcześniej namoczyć przez kilka godzin, bo sama w sobie jest dość twarda.

My polecamy przyrządzić odżywczy eliksir, który warto spożywać w okresie przeziębienia lub przesilenia. Jak go przygotować?

Potrzebne będą:

  • 50 g pyłku pszczelego od pszczelarza
  • 50 g pierzgi
  • 1 łyżka świeża startego imbiru
  • 200 ml płynnego miodu

Przygotowanie:

  1. Zmiel razem pyłek pszczeli i pierzgę w młynku
  2. Płynny miód umieść w czystym i wyparzonym słoiku
  3. Do miodu dodaj zmiksowany pyłek i pierzgę oraz starty imbir
  4. Słoik szczelnie zamknij i od czasu do czasu lekko go okręcaj albo przechylaj, żeby składniki się lepiej wymieszały
  5. Po około 3 dniach pyłek i pierzga wyraźnie zmiękną, a cała mikstura stanie się widocznie ciągliwa – i o to chodzi!
  6. Tak przygotowany eliksir przechowuj w temperaturze pokojowej

Komentarze:

Brak komentarzy