Pierzga pszczela – czym jest, jakie ma właściwości i na co pomaga

Pierzga pszczela głównie kojarzy nam się z pokarmem dla pszczół, jednak jest ona coraz częściej i chętniej stosowana przez człowieka. Pierzga posiada cenne składniki mineralne, białko, witaminy i aminokwasy, dzięki czemu wykazuje liczne właściwości prozdrowotnie. Zobacz jak można ją wykorzystać na co dzień.

Pierzga pszczela – co to jest i jak powstaje?

Pierzga ma postać twardych granulek o bardzo nieregularnym kształcie i ciemnobrązowej barwie. Powstaje z pyłku kwiatowego – pszczoły zbieraczki transportują pyłek do ula, gdzie mieszany jest ze śliną pszczół i miodem. Następnie pierzga ubijana jest w komórkach plastrów, ulega fermentacji mlekowej, przez co jest odporna na pleść i procesy gnilne. Taką pierzgę można kupić bezpośrednio od pszczelarza lub w sklepie ze zdrową żywnością. Również w aptekach dostępne są suplementy diety zawierające ten składnik.

Składniki odżywcze

Ciemnobrązowe, czasem bursztynowe granulki pierzgi to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Nic więc dziwnego, że została okrzyknięta polski superfoodem. Zawiera między innymi:

  • białka
  • aminokwasy
  • polifenole
  • witaminy z grupy B, A, E i C
  • mikro- i makroelementy
  • węglowodany

Właściwości pierzgi pszczelej

Właściwości lecznicze pierzgi pszczelej znajdują również szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej:

  • wspiera prace układu pokarmowego, oczyszcza wątrobę, często stosuje się ją przy biegunkach i zaparciach
  • zaleca się przyjmowanie pierzgi w przypadkach przewlekłego zmęczenia lub przy niedoborze witamin i minerałów
  • pierzga pszczela potrafi wzmocnić i zregenerować organizm
  • wspomaga pracę układu nerwowego i może być stosowana przez osoby w stanach depresyjnych
  • osoby cierpiące na anemię często wspomagają się suplementacją diety w postaci kapsułek zawierających pierzgę pszczelą
  • działa bakteriobójczo, więc można ją stosować podczas przeziębienia
  • po pierzgę pszczelą sięgają często wegetarianie, uzupełniając w ten sposób poziom żelaza w organizmie

Jak stosować pierzgę pszczelą i w jakiej postaci?

Jednym z najbardziej polecanych sposobów stosowania pierzgi pszczelej jest picie naparów. Przygotowanie takiego naparu jest bardzo proste, ale wymaga czasu: łyżkę pierzgi należy zalać wodą i odstawić na kilkanaście godzin, do pełnego rozpuszczenia granulek. Taki napar najlepiej pić na czczo rano, wówczas przyswajalność pierzgi jest najlepsza.

Preparaty z pierzgą pszczelą jako suplementy diety dostępne w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością wzmacniają organizm, wspomagają leczenie chorób wątroby oraz przyspieszają rekonwalescencję np. po operacjach lub przebytych lżejszych zabiegach.

W przypadku osób dorosłych zalecana dzienna dawka pierzgi pszczelej to 30-40 g, czyli około 1 łyżka. Pierzgę można też podawać dzieciom, które ukończyły 3. rok życia.

Zdrowe przepisy na zdrowie z pierzgą pszczelą

Jak już pisaliśmy, pierzgę pszczela można spożywać pod postacią naparu albo suplementów diety. Można również wykorzystać ją do jogurtów w formie rozdrobnionej lub płynnej do koktajli – tutaj pamiętając żeby ją wcześniej namoczyć przez kilka godzin, bo sama w sobie jest dość twarda.

My polecamy przyrządzić odżywczy eliksir, który warto spożywać w okresie przeziębienia lub przesilenia. Jak go przygotować?

Potrzebne będą:

  • 50 g pyłku pszczelego od pszczelarza
  • 50 g pierzgi
  • 1 łyżka świeża startego imbiru
  • 200 ml płynnego miodu

Przygotowanie:

  1. Zmiel razem pyłek pszczeli i pierzgę w młynku
  2. Płynny miód umieść w czystym i wyparzonym słoiku
  3. Do miodu dodaj zmiksowany pyłek i pierzgę oraz starty imbir
  4. Słoik szczelnie zamknij i od czasu do czasu lekko go okręcaj albo przechylaj, żeby składniki się lepiej wymieszały
  5. Po około 3 dniach pyłek i pierzga wyraźnie zmiękną, a cała mikstura stanie się widocznie ciągliwa – i o to chodzi!
  6. Tak przygotowany eliksir przechowuj w temperaturze pokojowej

Przeciwskazania do spożywania

Pierzgi pszczelnej nie powinny przyjmować osoby uczulone na produkty pszczele, ze względu na możliwe wystąpienie reakcji alergicznej. Ostrożność powinni zachować również diabetycy – pierzga zawiera dużą ilość cukrów prostych i ma wysoki indeks glikemiczny. Pamiętaj – jeśli w trakcie stosowania pierzgi pojawią się jakiekolwiek niepokojące objawy, jak najszybciej skonsultuj się z lekarzem.

Komentarze:

Brak komentarzy