• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Wysyłka nawet w 24h
  • Unia Europejska

Płatki owsiane: właściwości i wartości odżywcze. Ile mają kalorii, białka i błonnika?

Płatki owsiane w ostatnim czasie zyskały dużą popularność wśród osób dbających o prawidłowe odżywianie. Są szeroko polecane przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia, ze względu na ich korzystne wartości odżywcze [1].

Płatki te wytwarza się z obłuskanego ziarna owsa siewnego – Avena sativa L. [2]. Istnieją dowody na to, że owies uprawiano w północnej i środkowej Europie już w epoce brązu, czyli 1800–700 lat p.n.e. Jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy, a dla górników stanowiła idealny posiłek dający siłę i wytrzymałość – niezbędne w czasie ciężkiej pracy. Same płatki owsiane natomiast są znane od dwóch tysięcy lat i należą do podstawowych składników codziennej diety.

Wartości odżywcze płatków owsianych

Na tle innych płatków wyróżniają się one wyższą wartością odżywczą i energetyczną – 100 g płatków owsianych to około 370 kcal, 13 g białka, niemal 10 g błonnika, a także około 60 g węglowodanów.

Zwraca też uwagę zawartość tłuszczu, która jest 2–3 razy wyższa niż w innych płatkach. W składzie wyróżnia się 4% kwasu linolowego, 35% oleinowego oraz 20% palmitynowego. Ponadto ilość białka jest tu wyższa niż w innych płatkach zbożowych – średnia zawartość białka w płatkach owsianych wynosi powyżej 10% [2].

Płatki owsiane zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego w formie rozpuszczalnej, który zwiększa uczucie sytości na dłużej! Więcej o błonniku i jego źródłach dowiesz się z artykułu: Błonnik – co to jest, źródła w produktach, właściwości

Zawierają one witaminy E oraz witaminy z grupy B: B1 i B5. Co więcej, występują w nich znaczne ilości składników mineralnych – ich zawartość jest wyższa niż w pszenicy, życie i jęczmieniu. Owies stanowi źródło potasu, magnezu, żelaza, cynku, manganu i miedzi [1]. Składniki odżywcze płatków owsianych mogą więc robić wrażenie!

Tabela 1. Wartości odżywcze – skład płatków owsianych [3], [4]

 

Składnik Zawartość w 100 g RWS
Energia 373 kcal 19%
Białko 13,22 g 26%
Węglowodany 59,51 g 23%
W tym cukry 0,71 g 0,8%
Błonnik 9,66 g zalecane 20–40 g dziennie
Witamina K 0,063 mg 84%
Witamina B1 0,562 mg 51%
Witamina B5 1,09 mg 18%
Potas 382 mg 19%
Magnez 121 mg 32%
Żelazo 4,437 mg 32%
Cynk 3,64 mg 36%
Miedź 3,64 mg 634%
Mangan 4,93 mg 247%
Witamina E 0,8 mg 7%
β-glukany 2,6–4,6 g zalecane 3 g dziennie

Profil tłuszczowy płatków owsianych

Tabela 2. Profil tłuszczowy płatków owsianych [3]

 

Składnik Zawartość w 100 g
Tłuszcz ogółem 6,65 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,105 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,19 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2,208 g
Omega-3 0,051 g
Omega-6 2,157 g

 

 

Komentarze:
Płatki owsiane: właściwości i wartości odżywcze. Ile mają kalorii, białka i błonnika?
5 bardzo informatywne i dokładne

Anna - 17.03.2021

bardzo informatywne i dokładne