• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź naszą aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 01.03.2018

Rodzynki: właściwości i wartości odżywcze. Ile mają kalorii i czy są zdrowe?

Temat diety może być naprawdę pasjonujący! Dzisiaj mamy do dyspozycji tak wiele ciekawych produktów, które pozwalają nam na eksperymenty kulinarne, a przy okazji możemy sięgać po owoce i warzywa z różnych części naszego globu. Czym tak naprawdę są rodzynki? Jakie cenne składniki zawierają? Które właściwości rodzynek zasługują na szczególną uwagę?

Rodzynki: z czego są i co to właściwie jest?

Jeśli zastanawiasz się z czego są rodzynki to musisz wiedzieć, że to nic innego, jak po prostu suszone winogrona, które w Polsce również cieszą się dużą popularnością. Z racji tego, że w procesie suszenia z pojedynczych winogron odparowywana jest woda, rodzynki są dużo mniejsze niż świeże owoce i mają pomarszczoną skórkę. Poza tym warto zaznaczyć, że jednocześnie są bardzo słodkie, dlatego chętnie wykorzystuje się je w kuchni. Rodzynki można kupić w sklepach spożywczych – w formie paczkowanej lub na kilogramy. Warto pamiętać, że sprzedawane są różne gatunki rodzynek, i wybrać te, które najbardziej pasują do naszych planów kulinarnych.

Rodzynki: właściwości, kalorie i wartości odżywcze

Wyglądają niepozornie, ale okazuje się, że ich właściwości wcale takie nie są! Przede wszystkim są bogate w potas – pierwiastek, który wykazuje duży wpływ na ciśnienie krwi oraz ma istotne znaczenie, jeśli chodzi o działanie mięśni. A żelazo pomaga zwalczać uczucie zmęczenia i znużenia. Rodzynki wyróżnia również zawartość fosforu, który oddziałuje na stan naszych zębów, a razem z manganem pomaga dbać o zdrowe kości.

Co jeszcze zawierają rodzynki? Na przykład pierwiastek mający znaczenie dla odporności, czyli miedź. Ponadto znajdziemy w nich błonnik pokarmowy, który ma bardzo duży wpływ na pracę naszych jelit (to szczególnie ważne dla osób, które cierpią na zaparcia), oraz nieco mniejsze ilości wapnia i magnezu. Suszone rodzynki to około 300 kalorii na 100g produktu, a ponadto mogą się więc pochwalić całkiem zasobnym arsenałem cennych składników odżywczych – szczegółowe informacje znajdziesz w poniższej tabeli.

 

Tabela 1. Wartości odżywcze rodzynek [1]

Składnik odżywczy Wartość odżywcza % RWS
Wartość energetyczna 304 kcal 15
Białko 2,5 g 5
Tłuszcze 0,6 g 1
SAFA 0,2 g 1
Węglowodany 68 g 26
Cukry 67,1 g 75
Błonnik 5,2 g
Sól 0,05 mg 1
Ca 80 mg 10
Fe 2,27 mg 16
Mg 41 mg 11
P 110 mg 16
K 782 mg 39
Cu 0,37 mg 37
Mn 0,464 mg 23

Kuchenne zastosowanie rodzynek

Rodzynki można traktować jako słodką przekąskę i przegryzać je na przykład w trakcie nauki czy oglądania filmów. Można je wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Bardzo często są one składnikiem domowych ciast, na przykład serników, urozmaicając w ten sposób ich smak i sprawiając, że całość jest jeszcze słodsza. Wiele osób dodaje też rodzynki do śledzi czy ciasteczek.

Rodzynki można dorzucić również do owsianki i jaglanki – które często są serwowane jako poranny posiłek – lub do granoli.

Czytaj także: Z czym jeść musli i granolę?

Dodatek rodzynek do śniadania może być dobrym źródłem energii, której zazwyczaj bardzo potrzebujemy, zwłaszcza jeśli preferujemy zaczynanie dnia „na słodko”. Rodzynki często też stanowią element przepisów na potrawy rybne. Co więcej, to jeden z nieodłącznych składników tradycyjnych potraw, kutii i paschy. Rodzynki można też wykorzystać w roli dekoracji na wierzch ciasta.

Podsumujmy: rodzynki, czyli suszone winogrona mogą się pochwalić zawartością wielu cennych składników odżywczych. Jednocześnie są w stanie dostarczyć nam całkiem sporo energii, a ich słodki smak sprawia, że nie brakuje przepisów wykorzystujących te suszone winogrona. Nadają się do przepisów zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Rodzynki mogą też być ciekawą przekąską dla łasuchów, którzy kochają słodkości. Zapakowane w paczkę, łatwo zabrać je ze sobą. Warto zapamiętać, że rodzynki rodzynkom nierówne – na rynku można spotkać się z kilkoma ich rodzajami, co należy mieć na uwadze podczas zakupów.

Czytaj również: Jak czytać etykiety produktów?

Bibliografia:

  1. Dane za: Niemiecka Baza Wartości Odżywczych – Bundes Lebensmittel Schlüssel (BLS) 3.1.
Komentarze:

Brak komentarzy