Miód spadziowy – jakie są jego właściwości, jak stosować?

Inny niż wszystkie miody, ale równie zdrowy – miód spadziowy! Ten słodki przysmak zdecydowanie warto podjadać regularnie. Oprócz doskonałych doznań smakowych zapewni on bowiem cały szereg cennych dla organizmu składników odżywczych. Jakich? Zapraszamy do lektury!

Jak powstaje miód spadziowy?

Podobnie jak inne rodzaje miodu, również spadziowy produkowany jest przez pszczoły. Sekrety hodowli tych cennych owadów były zgłębiane już od dawna i równie długo popularnością cieszy się owoc ich pracy. Miód zwykle wytwarzany jest z nektaru, który pszczoły zbierają z kwiatów różnych roślin. W tym przypadku jest jednak inaczej – miód spadziowy, jak wskazuje nazwa, powstaje z substancji zwanej spadzią. Ale co to właściwie jest? Owady, takie jak na przykład mszyce, żywią się białkami z soków liściennych drzew. Resztę niestrawionego soku, czyli głównie cukry, wydalają. W ten sposób powstaje spadź pozostawiana na liściach i pędach, która następnie zbierana jest przez pszczoły.

Rodzaje miodu spadziowego

W przypadku miodu spadziowego możemy wyodrębnić jego dwa główne rodzaje. Różnią się one od siebie rodzajem użytej przez pszczoły spadzi. Pszczoły zbierają ją głównie z jodły, sosny, świerku, modrzewia, a także lipy, klonu oraz dębu. Okazuje się jednak, że spadź zebrana z drzew iglastych odbiega swoimi właściwościami od tej z drzew liściastych. Z tego powodu również miód różni się barwą i zawartością niektórych składników odżywczych.

Miód spadziowy iglasty przybiera zwykle barwę od zielonej, przez ciemnobrązową aż po czarną. Liściasty jest z kolei nieco jaśniejszy, a jego kolor zbliża się bardziej w stronę złotego. Miód ze spadzi jest też znacznie gęstszy od swojego kwiatowego odpowiednika i nie tak słodki. Jego aromat zawiera również charakterystyczne nuty żywiczne. Niestety spadź nie występuje regularnie i często nie da się przewidzieć, w którym miejscu pojawi się w danym roku. Powoduje to, że miód spadziowy jest zwykle droższy niż kwiatowy. Rekompensują to jednak liczne właściwości prozdrowotne, które w nim znajdziemy.

Właściwości miodu spadziowego

Miód spadziowy zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, z których warto regularnie korzystać przez cały rok. Niektóre z nich występują w nim w ilościach aż kilkukrotnie większych niż w klasycznych miodach zrobiony z nektaru kwiatowego. W słodkim przysmaku ze spadzi znajdziemy między innymi witaminy z grupy B, witaminę K, A oraz C. Równie cenne dla naszego organizmu będą pierwiastki, takie jak magnez, wapń, sód, fosfor, czy potas. Z powodu ich zawartości miód spadziowy świetnie sprawdza się w profilaktyce i leczeniu licznych schorzeń.

Kiedy i na co szczególnie warto go stosować?
Na infekcje bakteryjne

Dzięki silnym właściwościom antybakteryjnym miód spadziowy świetnie sprawdzi się jako domowy środek na wszelkiego rodzaju sezonowe przeziębienia i nie tylko. Naukowcy odkryli, że stosowanie miodu ze spadzi może aktywnie przeciwdziałać rozwojowi między innymi gronkowca.

Na kaszel i ból gardła

Miód w przypadku problemów z górnymi drogami oddechowymi często okazuje się najlepszym domowym środkiem leczniczym. Dzięki właściwościom antyseptycznym dezynfekuje gardło, a przy okazji łagodzi ból. Dodatkowo chroni on śluzówkę i zabezpiecza ją przed podrażnieniami.

Na problemy z żołądkiem

Na miód spadziowy powinni zwrócić szczególną uwagę cierpiący na schorzenia związane ze śluzówką żołądka lub nadmiernym wydzielaniem kwasu żołądkowego, takie jak wrzody lub refluks. Regularne spożywanie miodu może pomóc w złagodzeniu ich objawów.

Jako silny przeciwutleniacz

Za sprawą występujących w nim flawonoidów, miód spadziowy może wykazywać silne właściwości antyoksydacyjne. Wspomagając ochronę komórek organizmu przed utlenianiem, może on więc redukować ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych i hamować procesy starzenia.

Na usprawnienie układu trawiennego

W miodzie spadziowym możemy znaleźć oligosacharydy, które wspomagają rozwój pozytywnych bakterii w naszych jelitach. Dzięki temu pracują one sprawniej zapobiegając zaparciom i polepszając ogólną przemianę materii.

Kulinarne zastosowanie miodu spadziowego

Miód jest znany ludziom od tak dawna, że pomysłów na jego wykorzystanie w kuchni nie brakuje! Można go używać do słodzenia napojów, jednak warto zwrócić uwagę na ich temperaturę. Jeśli jest zbyt wysoka, może on stracić część swoich cennych właściwości. Miód spadziowy to także doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju marynat i sosów. Nie jest tak słodki jak jego kwiatowy odpowiednik, a przy okazji doda on naszym potrawom charakterystycznego „leśnego” posmaku. Równie pyszne będzie przygotowane z dodatkiem miodu śniadanie. Łącząc go z musli, granolą lub owsianką dodatkowo dosłodzimy posiłek, a przy tym zwiększymy jego wartości odżywcze.

Komentarze:

Brak komentarzy