• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź naszą aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 12.12.2021

Syrop klonowy: właściwości, zastosowanie. Jak powstaje i czy jest zdrowy?

Syrop klonowy kojarzy nam się głównie z amerykańskimi naleśnikami na śniadanie. Lejący się złoty syrop, inaczej zwany płynnym kanadyjskim złotem, to nie tylko słodki i smaczny dodatek do dań, ale również źródło ważnych składników odżywczych, wspomagających zdrowie człowieka. Jakie ma właściwości zdrowotne i jak można go wykorzystać w kuchni?

Jak powstaje syrop klonowy?

Wytwarzany jest z różnych gatunków klonów – cukrowego, czarnego, czerwonego i srebrnego, produkuje się go głównie w kanadyjskim stanie Quebec, a niezwykłą popularność zyskał w stanach zjednoczonych. Aby móc wyprodukować 1 litr syropu, trzeba zużyć 40 litrów soku klonowego, który pochodzi z pnia kilkudziesięcioletniego klonu.

Jak zrobić syrop klonowy? Proces produkcji i wytwarzania syropu klonowego jest bardzo prosty: aby sok miał idealny skład i najlepsze właściwości odżywcze, powinien być pozyskiwany wczesną wioną, podczas pierwszych roztopów. Nawierca się wtedy otwór w pniu drzewa, z którego pobierany jest sok. Po jego zebraniu, ulega on procesowi odparowania i zagęszczenia.

Pierwotnie, produkcją syropu klonowego zajmowali się Indianie, którzy w pierwszej wiosennej pełni księżyca nacinali drzewo, z którego wypływało „płynne złoto”. Obecnie syrop klonowy produkowany jest na skalę światową, wykorzystując przy tym najnowocześniejsze technologie.

Czy syrop klonowy jest zdrowy?

Syrop klonowy mimo sporej zawartości sacharozy jest świetnym zamiennikiem cukru – 100g syropu klonowego zawiera ok. 260 kalorii. Jest także źródłem wielu witamin i składników mineralnych:

  • przeciwutleniaczy,
  • soli mineralnych,
  • manganu, cynku, żelaza, selenu, wapnia, sodu i potasu,
  • witamin z grupy B: B2, B5, B6.

Cynk jest niezbędny w prawidłowym procesie funkcjonowania naczyń krwionośnych, a wraz z manganem w dużej mierze zwalczają wolne rodniki. Magnez odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie sytemu nerwowego, rozwoju kości i mózgu. Przeciwutleniacze zawarte w syropie mogą pomóc spowolnić rozwój miażdżycy.

Ten słodki przysmak posiada także wiele cennych właściwości zdrowotnych m.in.:

  • może wspomóc odporność,
  • przyspiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie,
  • działa korzystanie na funkcjonowanie wątroby,
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze,
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu,
  • może korzystnie wpłynąć na stan naszej skóry,
  • może poprawić pracę mózgu,
  • wspiera ochronę przed nowotworami.

Skutki uboczne spożywania syropu klonowego

Nadmierne spożywanie syropu klonowego może doprowadzić do pogorszenia samopoczucia, dalej do problemów gastrycznych. Częstego spożywania syropu powinny unikać osoby chorujące na cukrzyce oraz kobiety w ciąży.

Zastosowanie syropu klonowego

Jak już wspomnieliśmy, syrop klonowy jest doskonałym zamiennikiem cukru, ale jak każdy produkt, należy spożywać go z umiarem. Jeśli jeszcze nie próbowałeś amerykańskich pancakes z dodatkiem syropu klonowego, najwyższa pora to zmienić. Mamy dla Ciebie prosty przepis na te przesłodkie, puszyste naleśniki.

Przepis na pyszne pancakes!

Do ciasta na pancakes potrzebne będą:

  • 1 jajko
  • 125 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy
  • syrop klonowy
  • świeże owoce np. borówki

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku roztop masło i zostaw je do ostygnięcia.
  2. W misce wymieszaj pozostałe składniki ciasta.
  3. Dodaj roztopione masło i wymieszaj wszystko razem jeszcze raz.
  4. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem rzepakowym.
  5. Wylej ciasto na patelnię i smaż placuszki z dwóch stron na złoty kolor – grubość jednego placuszka powinna być to ok 1,5 cm.
  6. Usmażone pancakes’y odsącz do papierowym ręczniku, ułóż jeden na drugim i polej syropem klonowym.
  7. Na wierzch dodaj kilka borówek.
  8. Jedz z wielką przyjemnością, aż do ostatniego pancakes’owego okruszka. Obiecujemy niebo w gębie!

Oprócz puszystych amerykańskich naleśników, ten kanadyjski syrop możesz wykorzystać również:

  • polewając nim gofry albo babeczki (sprawdź koniecznie nasz przepis na najlepsze gofry!),
  • słodząc nim kawę albo smoothie,
  • dodać go do porannej owsianki,
  • jako dekoracja ciast i tortów,
  • w kosmetyce naturalnej – na przykład jako środek nawilżający i regenerujący włosy, dzięki zawartym w nim biotynie, niacynie i kwasowi pantotenowemu.
Komentarze:

Brak komentarzy