• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Wysyłka nawet w 24h
  • Unia Europejska

Pancakes: przepis na idealne puszyste naleśniki amerykańskie

Jeśli macie w swojej kuchni kilka prostych składników i syrop klonowy, możecie już szykować się na najsmaczniejszy tekst, jaki ostatnio czytaliście. Połączenia smaków, opisy kolorów, dodatki w postaci świeżych owoców, daktyli, czekolady, bakalii, powideł będą tylko podgrzewać atmosferę, tylko po to, żebyście kończąc czytać wiedzieli, że dzisiaj jest dzień najsłynniejszych amerykańskich placków, czyli pancakes.

Pancakes: amerykański naleśnik, czy placuszek?

Najlepsze w pancakes jest ich prostota wykonania. Świetnie smakują rano, idealnie nadają się również jako przedpołudniowa przekąska. Pancakes na lunch lub podwieczorek? Dlaczego nie. Klasyczne połączenie? Pancakes z syropem klonowym, świeże borówki i cukier puder. Syrop delikatnie opływa brzegi placków, jego słodycz doskonale komponuje się z lekką kwasowością owoców, no i ten śnieg z cukru pudru dookoła, który podbija wszystko wizualnie i smakowo. Klasyki zawsze się sprawdzają, dlatego podpowiadamy sprawdzony przepis na idealne śniadanie. Musicie spróbować!

Przepis na klasyczne amerykańskie pancakes

Składniki dla 4-5 osób, potrzebne będą:

  • 300 g mąki pszennej, wcześniej przesianej
  • 2 jajka
  • 375 ml mleka
  • 75 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Jajka lekko roztrzep przy pomocy rózgi kuchennej tak, aby się lekko spieniły.
  2. Dodaj mleko, masło, wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Do jajka, mleka i masła dodaj przesianą mąkę pszenną, następnie proszek do pieczenia i sól.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą rózgą kuchenną aż powstanie gładkie ciasta.
  5. Na nieprzywierającej patelni smaż pancakes z obu stron z odrobiną masła, aż będą złocistego koloru.
  6. Pancakes odkładaj na talerz, tworząc z nich stosik, bo właśnie tak podaje się te puszyste placuszki.

Banalnie prosty przepis i wykonie, prawda? Skoro już wiecie, jak je zrobić i jakich składników potrzebujecie, możemy się skupić na dodatkach. I tutaj zaczyna się prawdziwa uczta.

Dodatki do pankaces: z czym jeść i jak podawać?

Pancakes z syropem klonowym, czyli klasyka gatunku

O tej klasycznej i wszystkim znanej formie podawania już pisaliśmy wyżej. Obficie polane syropem klonowym rozpływające się w ustach pankejki to nie tylko uczta zmysłów, ale świetny pomysł na pyszne śniadanie. Jeśli jednak nie macie pod ręką kanadyjskiego specjału, możecie zastąpić go płynnym miodem, syropem z agawy lub daktylowym. Dodajcie do tego ulubione owoce – maliny, truskawki, jeżyny, kiwi albo owoc kaki i cieszcie się słodką chwilą.

Więcej przeczytacie tutaj: Syrop klonowy i jego właściwości. Jak powstaje i czy jest zdrowy?

Pancakes z domową bitą śmietaną

Delikatna, lekka i puszysta domowa bita śmietana będzie istną wisienką na pancakes’owym torcie. Śmietanę można „podkręcić”, dodając do niej podczas ubijania cukier waniliowy, startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyobraźcie sobie najdelikatniejsze pancakes, jakie w życiu jedliście, w smaku wyczuwa się lekką słodycz, którą podbija cytrusowa bita śmietana. Do tego starta na tarce gorzka czekolada, którą posypiemy bitą śmietanę. Dla nas to idealne połączenie. Po prostu… pancakes z bitą śmietaną ­ nic dodać, nic ująć.

Pancakes z konfiturą z malin

Słoiczki z konfiturą, dżemami i innymi smakołykami zawsze mamy pod ręką w domowej spiżarni. Dlatego prostym, ale świetnym połączeniem będą placki pancakes z domową konfiturą z malin. Chodzi o balans między słodkością pancakes, a lekką kwasowością i świeżością letnich malin zatrzymaną w słoiku. Możecie nałożyć konfiturę na sam wierzch stosiku placków, albo przełożyć konfitura każdy z placków. Wszystko zależy od tego, czy bardziej kochacie pancakes czy konfiturę.

Pancakes z lemon curd

Na pewno wśród Was są osoby, które wolą nieco wykwintniejsze smaki i doznania smakowe. Idealnym rozwiązaniem wydaje się połączenie tradycyjnych pancakes z aksamitnym maślano-cytrynowym kremem z wyższych sfer. Smakowo? Obłęd! Jeśli jesteście mistrzami cierpliwości i wytrwałości, krem lemon curd nie będzie dla Was zatem żadnym problemem!

Pancakes ze świeżymi owocami

Świeże owoce są super. Codzienna porcja owoców powinna być czymś oczywistym w diecie każdego z nas. Dlatego można połączyć przyjemne z jeszcze przyjemniejszym i podać pancakes ze świeżymi owocami. A tutaj paleta kolorów i smaków się nie kończy. Jabłka, gruszki, maliny, czerwona i czarna porzeczka, melon, granat, banan, winogrona, liczi, brzoskwinie, ananas, morele albo kiwi. Można dodać kilka orzechów (lub masło orzechowe), by dopełnić witaminową bombę kwasami omega-3 i w taki sposób otrzymamy zdrowe i przepyszne śniadanie, kolację czy przekąskę.

Niezależnie od tego co dodacie do swoich pancakes z pewnością będą to idealne, najpyszniejsze placki, jakie przyjdzie Wam jeść. Wszystkiego smacznego!

Komentarze:

Brak komentarzy