
Spis treści
Szpinak wywodzi się ze starożytnej Persji, dlatego w przeszłości zwany był perskim zielem lub trawą Persji. Do Europy przywędrował około tysiąc lat temu, przywieziony przez Arabów. Na początku trafił do Hiszpanii, a potem dalej do Francji, Włoch i Anglii. Ale to dzięki Amerykanom szpinak stał się powszechną rośliną uprawną. Szpinak należy do warzyw, które nie rosną na dziko.
Szpinak jest dostępny przez cały rok zarówno w świeżej jak i w mrożonej postaci. Proces mrożenia nie wpływa na obniżenie wartości odżywczych szpinaku Najlepiej spożywać świeży szpinak i jeść go jak najczęściej w formie surowej, gdyż właśnie tak dostarcza najwięcej witamin i składników mineralnych.
Szpinak jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin, soli mineralnych oraz przeciwutleniaczy (luteiny, zeaksantyny oraz kwercetyny). Liście tego warzywa zawierają witaminę C, A, E i K, żelazo, wapń, potas, fosfor, kwas foliowy oraz magnez.
Dzięki przeciwutleniaczom polecany jest jako naturalna wspomagające ochronę przed chorobami nowotworowymi, chorobami serca oraz cukrzycą typu 2. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego spożywanie szpinaku zaleca się osobom z zaparciami, natomiast ze względu na obecność kwasu foliowego i żelaza szpinak zalecany jest osobom z anemią.
Po szpinak powinny sięgnąć także kobiety w ciąży ze względu na występujące w nim foliany, czyli witaminy z grupy B, które obniżają ryzyko wad układu nerwowego płodu. Jeśli chcemy poprawić swoją pamięć i koncentrację, musimy częściej po niego sięgać, gdyż to warzywo korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu. Osoby uprawiające sport, chcące wzmocnić swoje ciało i dbające o dostarczanie witamin i składników mineralnych również powinny przypilnować tego, żeby zielony superbohater pojawiał się regularnie na talerzu.
Ale to nie koniec właściwości szpinaku. Świetnie nadaje się do dodania do naszego jadłospisu jeśli staramy się zgubić parę zbędnych kilogramów. Szpinak zawiera bardzo mało kalorii (100g to jedynie 23 kcal) i pozwala urozmaicić wiele potraw, czy smoothies.
Pomimo swych wielu dobroczynnych właściwości spożywanie szpinaku nie jest wskazane dla każdego. Wszystko za sprawą kwasu szczawiowego, który występuje w zielonych liściach warzywa. Szczawiany mają działanie odwapniające oraz przyczyniają się do tworzenia kamieni nerkowych, dlatego powinny go ograniczyć osoby cierpiące na kamicę nerkową. Jeśli jednak nie możemy sobie odmówić soczystych zielonych liści, dodajmy do nich mleko lub śmietanę, które minimalizują szkodliwe działanie kwasu szczawiowego. Warto też wspomnieć o osobach z niedoczynnością tarczycy, by nie spożywały szpinaku do 4h po wzięciu leków. Zawiera on związki, które blokują przyswajanie jodu, który jest bardzo ważny dla właściwego funkcjonowania tego organu.
Aby nasze ciało przyswoiło jak najwięcej pożytecznego beta karotenu szpinak należy łączyć z tłuszczem takim jak na przykład: z masłem, oliwą z oliwek lub orzechami.
Dobrym sposobem przyrządzania szpinaku jest gotowanie go na parze, ale uważajmy jednak by nie parzyć go za długo gdyż wpłynie to na jeszcze większą utratę witaminy C i witamin z grupy B.
Przez długi czas szpinak był (a nawet wciąż jest!) uznawany za doskonałe źródło żelaza. Sądzono, że szpinak zawiera go prawie 10 razy więcej niż w rzeczywistości. Okazało się jednak, że była to pomyłka za sprawą pominięcia przecinka! I co prawda warzywo zawiera żelazo ale specjalnego typu (niehemowe) które jest kiepsko przyswajalne.
Śniadanie to niezwykle ważny posiłek w ciągu dnia. Daje nam moc do działania, nastawia na resztę dnia. Zdrowe i zbilansowane śniadanie poprawi nasz nastrój i dostarczy odpowiednich składników odżywczych. Ze względu na to, że szpinak jest bombą witaminową, warto rozpocząć z nim dzień. Jeśli pracujemy przy komputerze, tym bardziej powinniśmy skorzystać ze zbawiennych właściwości odżywczych szpinaku. W tym warzywie bowiem znajdują się 2 związki roślinne – luteina i zeaksantyna, odpowiadające za usuwanie wolnych rodników z siatkówki oka. Sprawdź przepis na szybki niecodzienny omlet!
Potrzebne będą:
Przygotowanie:
Gotowe, omlet podawaj gorący. Możesz dodać na wierzch szczypiorek albo dymkę. Smacznego!
Zgłodniałeś? Idealnie! Mamy dla Ciebie przepis na drugie śniadanie. Tym razem szpinak w postaci smoothie. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować. Jeśli wybierasz się później na trening, będziesz biegać lub planujesz długi spacer, szpinakowe smoothie doda Ci siły, pomoże w rozwoju Twoich mięśni i przyśpieszy metabolizm organizmu. Będziesz jak Popeye, jak Hulk albo po prostu jak Ty – w najlepszej formie!
Potrzebne będą:
Przygotowanie:
Gotowe, niech moc będzie z Tobą, przekraczaj swoje granice i poprawiaj swoje rekordy!
Wszyscy jesteśmy w biegu, ale warto się zatrzymać, rozejrzeć dookoła i… znaleźć na półkach w kuchni kilka podstawowych składników, żeby zrobić szybką, pyszną tartę na cieście francuskim ze szpinakiem i serem feta.
Czy wiesz, że szpinak i jego wartości odżywcze były już znane w starożytności? Dawniej nazywano go perskim zielem, gdyż właśnie w Persji był znany i ceniony. Do Polski przywędrował z terenów dzisiejszej Hiszpanii, z pewnością zahaczając o Włochy, gdyż przez jakiś czas znany był u nas jako potrawa florencka.
A do naszej potrawy potrzebne będą:
Przygotowanie:
Tarta jest tak prosta w przygotowaniu, że możesz ją robić praktycznie codziennie, zmieniając rodzaj farszu. Oczywiście farsz szpinakowy polecamy jak najczęściej wykorzystywać.
Lekki i szybki dodatek do kolacji? Sałatka! Nic prostszego, jak tylko wrzucić wszystkie składniki do miski, dobrze wymieszać, podać na środek stołu i zajadać z wielkim apetytem! Szpinak dostarczy nam witaminy z grupy A, K i C oraz minerały takie, jak: żelazo, wapń, potas, fosfor czy magnez. Wspaniałe zakończenie dnia!
Czytaj też: Co jeść wieczorem, by dobrze spać w nocy? Przepisy na lekkie kolacje
Potrzebne będą:
Przygotowanie:
Smacznego! Pyszna, zdrowa i kolorowa sałatka ze szpinakiem – zakochasz się w niej od pierwszego wgryzienia.
Komentarze:
Anna - 30.11.2024
Lubię szpinak i robię go z jabłkiem i bananem i woda i imbirem i ogórkiem swieżym i cytryną i wszystko miksuje i pije