• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Wysyłka nawet w 24h
  • Unia Europejska

Tymianek: właściwości lecznicze i zastosowanie. Jak wygląda i do czego dodawać?

Znany już od czasów starożytnych, stosowany powszechnie w kuchni, kryje w sobie o wiele więcej niż tylko aromatyczna przyprawa. Jakie właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne ma tymianek? Poznaj je wszystkie i zakochaj się w tym niezwykłym ziele.

Tymianek: właściwości lecznicze

Znany również jako macierzanka, tymianek pospolity (właściwy) lub tymian – tymianek pochodzi z terenów basenu morza śródziemnego, a w starożytnej Grecji uważany był za roślinę symbolizującą siłę i odwagę. Można się nim wspomagać przy silnych bólach zatok, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, ma silne właściwości antyseptyczne, a także wspiera układ pokarmowy.

Wybierając świeże zioło, zwróćmy uwagę, by miało jak najmniej gałązek, a najwięcej listków, bo to w nich znajdują się olejki eteryczne i dzięki nim tymianek posiada tak charakterystyczny smak i aromat.

W tymianku obecne są cenne substancje aktywne takie jak: olejki eteryczne – w tym tymol i karwakol, garbniki, kwasy foliowe, triterpeny, flawonoidy, węglowodany. Znaleźć w nim można również minerały: mangan, selen, żelazo czy wapń oraz witaminy z grupy A, B, E, K, a także witaminę C. Właściwości lecznicze tymianku znane są od dawna, a poniżej lista tylko niektórych z jego zastosowań:

  • działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – wyciąg z tymianku łagodzi ból gardła, a także stosuje się do dezynfekcji jamy ustnej oraz łagodzenia stanów zapalnych,
  • tymianek wspiera prawidłową pracę jelit – napar z tymianku może pobudzać wydzielanie soku żołądkowego oraz pomagać przy biegunkach i zaparciach,
  • tymianek na kaszel polecany jest ze względu na działanie wykrztuśnie przez rozkurczanie dolnych i górnych dróg oddechowych oraz zwiększenie objętości śluzu w drogach oddechowych, przez co łatwiej jest wykasłać zalegającą wydzielinę w oskrzelach – w takim przypadku polecany jest syrop z tymianku,
  • przez swoje działanie łagodzące, ziele tymianku stosowane jest jako składnik wielu kosmetyków,
  • jako gotowy olejek tymiankowy – przy bólach reumatycznych, po treningowych czy występujących nerwobólach.

Drodzy czytelnicy – przecież to naturalna bomba witaminowa, a tak łatwo dostępna – dosłownie na wyciągnięcie ręki! Proszę zatem korzystać z tymianku. Jak? Smacznie podpowiadamy.

Tymianek: zastosowanie w kuchni

Tymianek rośnie głównie w rejonie Morza Śródziemnego, świetnie pasuje do dań greckich lub włoskich. Jest bardzo łatwy w uprawie, świetnie nadaje się do hodowli przydomowej, na balkonie lub w doniczkach w kuchni. Świeży tymianek wykorzystuje się najczęściej do:

  • dań wegetariańskich i wegańskich np. szybkiego lunchu do pracy – kaszy quinoa połączonej z jarmużem, świeżym tymiankiem i batatem, prostego makaronu z oliwą i tymiankiem albo bo zdrowej przekąski dla dzieci – pieczonych marchewek z masłem orzechowym i tymiankiem,
  • potraw mięsnych np. w połączeniu z drobiem, jagnięciną, wieprzowiną czy wołowiną,
  • potraw rybnych i owoców morza np. pyszny zapiekany łosoś podawany z cytryną, łodyżkami tymianku i warzywami,
  • do letnich sałatek z warzyw – tutaj tymianek idealnie sprawdzi się ze świeżymi pomidorami koktajlowymi o różnych kolorach i czerwoną cebulką pokrojoną w piórka,
  • do farszów czy zup – zupa krem z marchwi i soczewicy ze świeżym tymiankiem to strzał w dziesiątkę.

Suszony tymianek możemy dodać do dań duszonych i pieczonych pomidorów, by jeszcze bardziej podkreślił i wydobył ich smak. Również do pasztetów lub własnoręcznie upieczonego chleba.

Tymianek: przeciwwskazania

Należy jednak pamiętać, że mimo swoim właściwości leczniczych, tymianek nie jest polecany dla każdego. Przede wszystkim olejków eterycznych zawartych w tymianku powinny unikać go kobiety w ciąży, ponieważ może stymulować skurcze macicy i zwiększa prawdopodobieństwo poronienia lub przedwczesnego porodu. Tymianek należy do tzw. ziół i przypraw zakazanych w okresie ciąży.

Warto też mieć na uwadze, że każda przyprawa w dużych ilościach może być szkodliwa i wywołać niepożądane skutki uboczne w organizmie. Zatem rozsądnie korzystajmy z niego przez cały rok, nie tylko w kuchni. Niech to będzie nasz kolejny krok ku zdrowiu.

Komentarze:

Brak komentarzy