• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 12.10.2017

Węglowodany: czym są? Występowanie w produktach

To, jak na co dzień się odżywiamy, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Warto więc systematycznie poszerzać swoją wiedzę w tym temacie i rozsądnie bilansować dietę, która powinna dostarczyć wszystkich niezbędnych nam składników. Jednym z jej podstawowych elementów są węglowodany.

Co to są węglowodany?

Węglowodany – co to właściwie jest? Węglowodany – określane również mianem cukrów – to nic innego jak związki, które są tworzone przez tlen, węgiel i wodór. Stanowią one jeden z głównych elementów diety obok białek i tłuszczy. Warto wiedzieć, że jednym z podstawowych podziałów, jakie stosuje się w odniesieniu do nich, jest rozróżnienie na węglowodany proste i złożone. Trzeba wziąć to pod uwagę przy planowaniu swego codziennego jadłospisu.

Starannie dobrane węglowodany powinny znaleźć miejsce w naszej diecie, ponieważ to właśnie one dają nam niezbędną do normalnego funkcjonowania energię. Brak odpowiedniej ilości węglowodanów może mieć poważne konsekwencje dla ludzkiego zdrowia. Zdecydowana większość naszych tkanek funkcjonuje dzięki energii z cząsteczek glukozy. Stanowi to główne źródło energii dla mózgu (mózg może też się odżywiać ketonami, co dzieje się w skrajnych sytuacjach, jak długotrwałe poszczenie). Dlatego gdy jesteśmy głodni, trudniej się skupiamy (warto zjeść np. kawałek czekolady przed egzaminem!).

W czym są węglowodany?

Zadajmy sobie więc pytanie: w czym występują węglowodany? Specjaliści wskazują, że pokaźną ich ilość zawiera na przykład żywność wytwarzana ze zbóż, a więc wszelkiego rodzaju chleby, kasze, płatki owsiane itp. Kluczową rolę gra również podział, o którym wspomnieliśmy wyżej. Źródłem węglowodanów prostych są między innymi takie produkty jak miód czy biała mąka, węglowodany złożone natomiast znajdziemy w wyrobach z pełnego ziarna.

Co to oznacza dla nas w praktyce? Węglowodanów prostych dostarczymy sobie, jedząc chleb upieczony z białej, dobrze oczyszczonej mąki, natomiast węglowodany złożone znajdują się chociażby w chlebie razowym.

 

array(3) { [0]=> int(306) [1]=> int(2464687) [2]=> int(2464734) }
Komentarze:

Brak komentarzy