Chrupiące, zdrowe i pożywne. Orzechy to znakomite źródło witamin i składników mineralnych, które sprawiają, że mamy więcej energii. Nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, witamina B i E oraz żelazo, cynk, magnez – to wszystko skrywają pod twardą skorupką. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele rodzajów orzechów, m.in.: włoskie, brazylijskie, pekan, makadamia czy orzechy nerkowca. Warto więc korzystać z ich dobrodziejstw i chrupnąć odrobinę zdrowia każdego dnia.
W szczególności powinniśmy zadbać o to jesienią, kiedy nasz organizm potrzebuje wsparcia, aby uodpornić się na wszelkie wirusy – to właśnie dzięki orzechom możemy wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ale to nie wszystkie ich zalety! Orzechy wspomagają również pracę naszego mózgu, wpływając na poprawę pamięci. Wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają stan cery i opóźniają procesy starzenia. Dodatkowo wzmacniają serce i usprawniają pracę układu krążenia, chroniąc nas przed chorobą wieńcową. Orzechy to także przyjaciel naszej tarczycy, ponieważ dbają o jej właściwą pracę.
To wszystko sprawia, że nie możemy o nich zapominać w naszym codziennym menu i powinniśmy korzystać z ich wyjątkowych właściwości. Do jakich dań warto zatem dodać orzechy? W jakich kompozycjach sprawdzą się znakomicie? Poznajcie nasze sposoby na pyszną, zdrową i chrupiącą jesień!
Carpaccio z dyni z parmezanem i orzechami włoskimi
Składniki:
- surowa dynia – ok. 0,5 kg
- ocet winny – 1 łyżka
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- parmezan – 1 łyżka
- orzechy włoskie – 1 garść
- ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
- Ocet winny mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą.
- Dynię obieramy, kroimy na cienkie plasterki i wkładamy do marynaty na min. 4 godziny.
- Następnie wyciągamy dynię z marynaty i układamy na talerzu.
- Parmezan ścieramy na tarce i posypujemy nim plastry dyni.
- Orzechy siekamy i posypujemy nimi całe danie.
- Całość delikatnie polewamy octem balsamicznym.
Tarta z burakami, serem kozim i orzechami pekan
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka – 250 g
- masło – 150 g
- jajko – 1 szt.
- sól – szczypta
- woda – 1 łyżka
Farsz:
- ugotowane buraki – 2 szt.
- ser kozi – ok. 150 g
- jajka – 3 szt.
- gęsta śmietana – 100 g
- orzechy pekan – garść
- świeży tymianek – kilka gałązek
Sposób przygotowania:
- Z mąki, masła, jajka i soli wyrabiamy ciasto, w międzyczasie stopniowo dolewając wodę. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Dno tarty nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy ciasto jeszcze ok. 10 minut, aż się zarumieni.
- Śmietanę mieszamy z jajkami.
- Na podpieczonym cieście układamy pokrojone w plasterki buraki i zalewamy je śmietaną z jajkami. Posypujemy kawałkami koziego sera, posiekanymi orzechami i świeżym tymiankiem.
- Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 12-15 minut.
Mamy nadzieję, że polubicie nasze propozycje i przygotujecie pyszne dania z dodatkiem orzechów. To świetny składnik, który sprawdzi się jako dodatek zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich deserów. Jeśli zatem uwielbiacie orzechy, koniecznie wypróbujcie powyższe przepisy.
Komentarze:
Brak komentarzy