Zboża – niepozorne, a kryją w sobie wiele skarbów. Ile ich jeść, jak i które są najzdrowsze?

Produkty zbożowe to zaraz obok owoców i warzyw główne źródło węglowodanów. Dodatkowo wiele z nich zawiera błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego, oraz cenne minerały – magnez, żelazo, wapń czy potas. Które ze zbóż powinniśmy jeść? Które z nich są najzdrowsze? Oto 5 superzbóż, które mogą nam pomóc w zapobieganiu problemom zdrowotnym i kryją w sobie wiele skarbów.  

Pełen błonnika orkisz

Pszenica orkisz albo szpelc – tak inaczej określa się orkisz. Zawiera gluten, ale i błonnik, który reguluje nasze trawienie, przyspiesza przemianę materii, pozwala zredukować zbędne kilogramy. Codzienne spożywanie orkiszu poleca się osobom żyjącym w ciągłym stresie. Zawarte w nim witaminy z grupy B i minerały – potas, magnez, żelazo i mangan – mają dobroczynnie wpływać na układ nerwowy. W jakiej formie najlepiej spożywać orkisz? Podobnie jak grykę – w postaci ugotowanej kaszy. Świetnie będą pasowały do niej warzywa, np. cukinia, papryka, pieczarki, cebula. W jakiej postaci można jeszcze wykorzystać orkisz? Na pewno jako pożywne śniadanie – płatki orkiszowe z owocami, jogurtem, suszonymi żurawinami i nasionami chia. Albo w postaci mąki – do wypieków zdrowych ciast i ciasteczek.

Dobroczynny wpływ prosa

Proso nie zawiera glutenu, mogą więc je również spożywać osoby chorujące na celiakię i nietolerancję glutenu. Proso, bogate w witaminy z grupy B i składniki odżywcze – m.in. żelazo i miedź, zawiera również białka. Jakie jeszcze dobroczynne działanie zdrowotne wykazuje proso? Oto lista najważniejszych właściwości zdrowotnych:

– ma pozytywny wpływ na układ trawienny i układ krążenia,

– dzięki zawartości związków antyoksydacyjnych zapobiega tworzeniu się komórek rakowych,

– dzięki zawartości żelaza niehemowego zapobiega anemii,

– zapobiega występowaniu cukrzycy,

– przyśpiesza gojenie ran,

– ma działanie probiotyczne.

Jak możemy wykorzystać proso w kuchni? Możemy je spożywać pod postacią kaszy jaglanej – i tutaj zupełna dowolność w serwowaniu: jako dodatek do dań obiadowych, do zup, sałatek, poza tym ugotowana kasza jaglana idealnie scala kotlety warzywne, np. buraczane. Z kaszy jaglanej możemy robić desery, jaglanki, a także dodawać ją do wypieków, np. pasztetów albo ciast. Jeśli zmielemy kaszę, otrzymamy mąkę i będziemy mogli ją stosować zamiast mąki pszennej do wypieków np. chleba.

Oswojony dziki ryż

Dziki ryż to tak naprawdę nasiona trawy wodnej, ale podobnie jak inne zboża, jest źródłem przeciwutleniaczy. Jedząc dziki ryż, uzupełniamy niedobory witamin i minerałów takich jak: miedź, która dba o sprawne działanie układu sercowo-naczyniowego, oraz cynk, który odpowiada za odporność, szybkie gojenie ran i syntezę białek. Jak urozmaicić nasze dania, wykorzystując dziki ryż? Pasuje przede wszystkim do potraw egzotycznych z kurczakiem, kaczką czy wieprzowiną. Doskonale komponuje się również z warzywami w sosie słodko-ostrym.

Zbawienna dla układu pokarmowego gryka

Gryka należy do pseudozbóż, co więcej: niezawierających glutenu. Mogą ją zatem jeść osoby uczulone na ten składnik. Po drugie gryka zawiera duże ilości białka. Jedzenie gryki poleca się osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ nie powoduje skoków poziomu glukozy. Dlaczego jeszcze warto ją jeść? Oto jakie ma właściwości zdrowotne:

– korzystnie wpływa na pracę serca,

– wspomaga obniżanie poziomu złego cholesterolu,

– pomaga regulować ciśnienie krwi,

– sprzyja odchudzaniu dzięki zawartości błonnika pokarmowego,

– stymuluje pracę przewodu pokarmowego.

W jakiej formie najlepiej spożywać grykę? Najlepiej w postaci ugotowanej kaszy, również w formie płatków lub mąki. W okresie jesiennym kasza gryczana świetnie komponuje się z grzybami. Jak często powinno się jeść kaszę gryczaną? Można codziennie, ale uważa się, że im bardziej urozmaicona dieta, tym lepiej. Nam osobiście bardzo odpowiada wersja jesienna kaszy gryczanej z grzybami i szczerze ją polecamy z ogórkiem kiszonym.

Quinoa, czyli komosa ryżowa

Komosa ryżowa, inaczej quinoa albo ryż peruwiański, jest pseudozbożem. Nie zawiera glutenu, za to bogata jest w pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E, D i minerały, np. wapń, który ma korzystny wpływ na nasz układ kostny. Zawiera również saponiny – wykazują one działanie przeciwbakteryjne, zwalczają również grzyby. Jak można komosę wykorzystać w kuchni? Ze względu na jej uniwersalność pasuje do dań obiadowych, sałatek, deserów oraz dietetycznych koktajli. Jak przygotować komosę ryżową? Jak każdą kaszę najpierw trzeba ją przepłukać i zamoczyć w wodzie. Następnie należy ją ugotować – trwa to zazwyczaj od 10 do 15 minut, zawsze na małym ogniu. Jak często jeść quinoa? Dietetycy podpowiadają, że jak najczęściej ze względu na jej bogactwo minerałów i witamin.

***

Oczywiście są również inne ziarna, które warto jeść i stale wprowadzać do naszego menu – np. kasza bulgur, amarantus, kukurydza czy sorgo. Pamiętaj, że odpowiednio zbilansowana dieta i prawidłowe odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia.

Komentarze:

Brak komentarzy