• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep

Pyszna szarlotka świąteczna, sprawdzony i zdrowy przepis!

Święta tuż, tuż! Więc czas na końcowe odliczanie! Choinka ubrana? Prezenty spakowane? Pierniki upieczone? Mieszkanie posprzątane? Kiedy przygotowania idą pełną parą, a w kuchni unosi się aromat świątecznych potraw, my przychodzimy do Was z pysznym, zdrowym i szybkim pomysłem na świąteczne ciasto.

To prosta, aromatyczna szarlotka z dodatkiem jabłkowo-cynamonowej owsianki i pysznej zimowej granoli, która zachwyci Was swoim smakiem! Sprawdźcie jak łatwo można zamienić swoje codzienne płatki w przepyszny deser, który zachwyci małych i dużych łasuchów.

Wypróbujcie nasz przepis na świąteczną szarlotkę i przekonajcie się, że także w Święta można jeść pysznie i zdrowo! To co, skusicie się?

Szarlotka z granolą i owsianką OneDayMore

PRZYGOTUJ:

  • folię spożywczą
  • patelnię
  • tortownicę
  • piekarnik nagrzany do temperatury 180 C

 

Składniki:

CIASTO

  • owsianka jabłkowa – 200 g
  • mąka pszenna – 180 g
  • miód – 4 łyżki
  • masło lub olej kokosowy (w temperaturze pokojowej) – 100 g

JABŁKA

  • jabłka – 1 kg
  • cynamon – ½ łyżeczki
  • syrop klonowy – 3 łyżki

KRUSZONKA

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy, aż do całkowitego połączenia się. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.
  2. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę.
  3. Tak przygotowane jabłka przekładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy syrop klonowy i cynamon i prażymy ok. 5 minut (w zależności od wielkości kostek).
  4. Po uprażeniu patelnię zestawiamy z palnika.
  5. Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
  6. Tortownicę lub blaszkę smarujemy masłem. Wykładamy na niej przygotowane i schłodzone ciasto.
  7. Na cieście rozkładamy uprażone jabłka i całość posypujemy przygotowaną kruszonką.
  8. Szarlotkę pieczemy w przez ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C (kruszonka powinna się ładnie przyrumienić).
array(3) { [0]=> int(1560770) [1]=> int(1472233) [2]=> int(1561470) }
Komentarze:

Brak komentarzy