Zdrowo słodkie mikołajki!
3 przepisy dla dzieci

Dłonie w cieście, nos w mące i pełna blacha ciasteczek, które właśnie przygotowaliście niczym mistrz cukiernictwa i jego mały pomocnik! Smakołyki wcale nie muszą wyglądać idealnie, bo we wspólnym mikołajkowym pieczeniu chodzi przecież o to, by spędzić czas razem, bawić się smakiem i obdarować kogoś bliskiego słodkim, ręcznie wykonanym prezentem od serca.

A jeśli przy okazji mamy kontrolę nad składem wypieków, tym lepiej dla małych smakoszy, którzy na pewno chętnie będą próbować ciasteczek i babeczek własnej produkcji!

Właśnie po to, by zdrowo osłodzić Wam tegoroczne mikołajki, przygotowaliśmy trzy przepisy, które sprawdzą się jako scenariusz rodzinnych, twórczych zabaw w kuchni. Każdy z nich to zaproszenie do zimowego świata wyobraźni i okazja, by wykorzystać musli dla dzieci OneDayMore w kreatywny sposób. Ich śniadaniowe moce już znacie – sprawdźcie, jak smakują od święta!

 

KORZENNE CIASTECZKA À LA SPECULOOS
z Granolą Banda Cynamonków OneDayMore

Choć ich nazwa brzmi zagadkowo, na pewno kojarzycie smak tych bardzo świątecznych ciasteczek: korzennych, kruchych, idealnych do herbaty! Wyjątkowo popularne są w Belgii i Holandii – w tych krajach tradycyjnie wypieka się je właśnie z okazji mikołajek, używając do tego celu pięknych drewnianych form. Dzieci pokochają je jednak głównie z powodu kształtów!

Rola ciasteczek speculoos w mikołajkowej tradycji ma wiele wspólnego z opowiadaniem bajek – wyciskane na nich ornamenty miały przedstawiać historię Świętego Mikołaja. Upieczcie je z wykorzystaniem łatwo dostępnych świątecznych foremek z tłoczkiem i stwórzcie własną opowieść – niech wezmą w niej udział bałwanki, choinki, renifery, gwiazdki… i oczywiście Mikołaj. W końcu to jego święto!

Składniki:

  • Granola Banda Cynamonków OneDayMore – 150 g
  • mąka pszenna – 150 g + niewielka ilość do podsypywania
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • mielone przyprawy korzenne (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, anyż) – do smaku, według uznania
  • sól – 1 szczypta
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • mleko – 60 ml
  • jajko – 1 szt.
  • zimne masło – 150 g
  • miód – 1 łyżka

Czego potrzebujesz?

  • foremek z tłoczkiem
  • folii spożywczej
  • papieru do pieczenia
  • wałka
  • blendera lub malaksera z funkcją rozdrabniania

Sposób przygotowania:

Granolę Banda Cynamonków OneDayMore rozdrabniamy w naczyniu blendera lub w malakserze.

W misce łączymy suche składniki: rozdrobnioną granolę, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy korzenne i sól. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Mieszamy.

Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, jajko i mleko. Całość wyrabiamy na jednolitą masę (nie za długo, by ciasteczka po upieczeniu nie były zbyt twarde). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, lekko spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 40 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm na blacie podsypanym mąką. Za pomocą foremek z tłoczkiem wycinamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 15-20 minut.

 

MUFFINKI RENIFERKI
z Granolą Czeko-Squad OneDayMore

Skąd w kuchni tyle reniferków? Przed gwiazdkową podróżą robią sobie przystanek u wyjątkowo grzecznych dzieci – niech w mikołajki zagoszczą również u Was!

Przygotujcie puszyste muffiny z dodatkiem Granoli Czeko-Squad i udekorujcie je wspólnie tak, by powstały zabawne głowy rogatych pomocników z mikołajowego zaprzęgu. Każdy mały smakosz, który próbował tej śniadaniowej kompozycji, uwielbia ją za kawałki mlecznej czekolady – w cieście na muffinki również spełnią swoją rolę, roztapiając się podczas pieczenia.

Zwieńczeniem Waszego wypieku będzie twarożkowy krem, na którym wspólnie ułożycie dekoracje. Która muffinka wygra w konkursie na najbardziej radosnego renifera?

Składniki:

Ciasto

  • Granola Czeko Squad OneDayMore – 200 g
  • mąka pszenna – 250 g
  • jogurt naturalny lub maślanka – 250 ml
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • jajka – 2 szt.
  • olej roślinny – 3 łyżki
  • sól – 1 szczypta
  • marchew – 3 szt.

Krem

  • serek twarogowy (kremowy, np. Philadelphia) – 300 g
  • miękkie masło – 50 g
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • cukier puder – 3 łyżeczki

Dodatki

  • precelki – 100 g
  • lentilki lub orzechy w kolorowej polewie – 100 g
  • świeże żurawiny – 100 g

Czego potrzebujesz?

  • foremek do muffinek
  • tarki o drobnych oczkach
  • trzepaczki
  • papierowych papilotek

Sposób przygotowania:

W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy. W osobnej misce łączymy mokre składniki: jajka, jogurt (lub maślankę) i olej. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Dodajemy marchew startą na tarce o drobnych oczkach i ponownie mieszamy.

Łączymy zawartość obu misek i dokładnie wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy granolę i ponownie mieszamy.

Masę przelewamy do foremek wysmarowanych olejem (nie wypełniamy ich w całości). Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Gdy muffiny wystygną, przekładamy je do papilotek.

Wszystkie składniki kremu ucieramy na gładką, jednolitą masę i nakładamy go na wierzch muffinek. Na warstwie kremu układamy dodatki, tworząc głowy reniferków: rogi z precelków, oczy z draży i nosy z żurawin.

 

ŚNIEGOWE KULE MOCY Z ZIMOWEJ KRAINY
z Musli Owocowe Smyki OneDayMore

Tymi śnieżkami lepiej się nie rzucać! Sprawdzą się za to doskonale w roli zdrowej mikołajkowej przekąski, którą przygotujesz razem z dziećmi.

Podczas przyrządzania smakołyków według tego przepisu przyda się pomoc w pracach manualnych – każda para małych dłoni do lepienia kulek mile widziana!
Te słodkości nie wymagają pieczenia, co oznacza, że dzieci szybko będą mogły podziwiać efekty swojej pracy.

Gdy śniegowe kule mocy ozdobią Wasz stół, do domu zawita zimowa atmosfera sprzyjająca świątecznym opowieściom. Do dzieła!

Składniki:

  • Musli Owocowe Smyki OneDayMore – 200 g
  • daktyle – 250 g
  • kakao – 1 łyżka
  • orzechy laskowe lub orzechy nerkowca – 100 g
  • nasiona słonecznika i dyni – 100 g
  • wiórki kokosowe (do obtaczania) – 200 g
  • banan (opcjonalnie) – 1 szt.

Czego potrzebujesz?

  • blendera lub malaksera z funkcją rozdrabniania

Sposób przygotowania:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 godzinę. Gdy zmiękną, odsączamy je i blendujemy na gładką, jednolitą masę.

Musli Owocowe Smyki OneDayMore rozdrabniamy w blenderze lub malakserze i przesypujemy do miski. W ten sam sposób rozdrabniamy kolejno orzechy i nasiona. Łączymy i mieszamy zmielone składniki. Dodajemy masę daktylową i bardzo dokładnie mieszamy całość dłońmi.

Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy banan rozgnieciony widelcem. Jeżeli zbyt wilgotna, rozdrabniamy dodatkową porcję musli i dodajemy je stopniowo, aż masa przestanie lepić się do rąk.

Kulki formujemy w zwilżonych dłoniach i obtaczamy w wiórkach kokosowych.