Praca to nie tylko czas wypełniony spotkaniami, zadaniami i terminami. To także czas, w którym od poniedziałku do piątku wielu z nas zdarza się zapomnieć o śniadaniu lub o regularnym jedzeniu w biurze. Znasz to? Pora na przyjemne (I SZYBKIE!) pożegnanie tego tematu. Podejmij wyzwanie One Week More i spraw, żeby nadchodzący tydzień w pracy był naprawdę smaczny. Skorzystaj z naszych przepisów na zdrowy lunch na każdy dzień tygodnia!
Poniedziałek / Smoothie na dobry start – z granolą i owocami
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki Granoli Orzechowej
- 2 garści ulubionych owoców świeżych lub mrożonych
- 250 ml mleka migdałowego
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.
Wtorek / Wtorkowa jaglanka z musli i gorzką czekoladą
Składniki:
- 5-6 łyżek błyskawicznych płatków jaglanych
- 1 garść Musli OneDayMore
- 1 szklanka napoju kokosowo-ryżowego
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
Napój kokosowo-ryżowy zagotuj z płatkami przez ok. 3 minuty w małym rondelku, mieszając kilka razy. Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój w łódeczki. Jaglankę przełóż do lunchboxa. Przed zjedzeniem ułóż na niej kilka łódeczek pomarańczy, posyp musli i startą czekoladą.
Środa / Smaczny środek tygodnia, czyli batoniki z owsianką jabłkową
Składniki:
- 1 szklanka owsianki jabłkowej z cynamonem
- ½ szklanki płatków żytnich
- ½ szklanki płatków pszennych
- 1/3 szklanki ziaren sezamu
- ½ szklanki ziaren słonecznika
- 1 mała garść rodzynek
- 1 mała garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Owsiankę oraz wszystkie rodzaje płatków, pestki słonecznika oraz sezam wsyp na suchą patelnię i podprażaj przez 2-3 minuty. Po tym czasie przełóż je do miski. Dodaj rodzynki, żurawinę i wiórki kokosowe. Masło i miód lekko rozpuść w rondelku, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj. Całość dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na blachę do pieczenia i rozsmaruj wilgotną łyżką na grubość ok. 2 cm. Odstaw masę do przestygnięcia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Czwartek / Czwartkowy serek z granolą, granatem i miodem
Składniki:
- 1 duży serek homogenizowany
- ½ owocu granatu
- 1 garść Granoli Czekoladowej z Malinami
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Serek przełóż do lunchboxu lub słoiczka. Posyp serek musli. Granat obierz. Garść ziaren granatu posyp na serek. Na koniec całość polej miodem.
Piątek / Piątkowe leżenie plackiem, czyli placuszki z musli
Składniki:
- 60 g Musli BIO Owocowego
- 1 dojrzały banan
- 100 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Musli zalej w misce gorącą wodą, wymieszaj i odstaw na ok. 2-3 minuty. Gdy napęcznieje, wbij jajko, dodaj miód i rozgniecionego widelcem banana. Całość wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni i za pomocą łyżki układaj niewielkie porcje masy. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor.
Nie zapomnij o spakowaniu dodatków: jogurt naturalny, syrop lub ulubione owoce!
Komentarze:
Brak komentarzy