5 pomysłow na zdrowy lunch w lunchboxie

Praca to nie tylko czas wypełniony spotkaniami, zadaniami i terminami. To także czas, w którym od poniedziałku do piątku wielu z nas zdarza się zapomnieć o śniadaniu lub o regularnym jedzeniu w biurze. Znasz to?

Pora na przyjemne (I SZYBKIE!) pożegnanie tego tematu. Podejmij wyzwanie One Week More i spraw, żeby nadchodzący tydzień w pracy był naprawdę smaczny.

Skorzystaj z naszych przepisów na szybkie lunchboxy na każdy dzień tygodnia!

 

Poniedziałek / Smoothie na dobry start – z granolą i owocami

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki Granoli Orzechowej
  • 2 garści ulubionych owoców świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 250 ml mleka migdałowego

 

Przygotowanie:

Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.

 

Wtorek / Wtorkowa jaglanka z musli i gorzką czekoladą

Składniki:

  • 5-6 łyżek błyskawicznych płatków jaglanych
  • 1 garść Musli Basic z Suszonymi Owocami
  • 1 szklanka napoju kokosowo-ryżowego
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 pomarańcza

 

Przygotowanie:

Napój kokosowo-ryżowy zagotuj z płatkami przez ok. 3 minuty w małym rondelku, mieszając kilka razy. Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój w łódeczki. Jaglankę przełóż do lunchboxa. Przed zjedzeniem ułóż na niej kilka łódeczek pomarańczy, posyp musli i startą czekoladą.

 

Środa / Smaczny środek tygodnia, czyli batoniki z owsianką jabłkową

Składniki:

  • 1 szklanka owsianki jabłkowej z cynamonem
  • ½ szklanki płatków żytnich
  • ½ szklanki płatków pszennych
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 1 mała garść rodzynek
  • 1 mała garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu

 

Przygotowanie:

Owsiankę oraz wszystkie rodzaje płatków, pestki słonecznika oraz sezam wsyp na suchą patelnię i podprażaj przez 2-3 minuty. Po tym czasie przełóż je do miski. Dodaj rodzynki, żurawinę i wiórki kokosowe. Masło i miód lekko rozpuść w rondelku, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj. Całość dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na blachę do pieczenia i rozsmaruj wilgotną łyżką na grubość ok. 2 cm. Odstaw masę do przestygnięcia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

 

Czwartek / Czwartkowy serek z granolą, granatem i miodem

Składniki:

 

Przygotowanie:

Serek przełóż do lunchboxu lub słoiczka. Posyp serek musli. Granat obierz. Garść ziaren granatu posyp na serek. Na koniec całość polej miodem.

 

Piątek / Piątkowe leżenie plackiem, czyli placuszki z musli

Składniki:

  • 60 g Musli BIO Owocowego
  • 100 ml wody
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Musli zalej w misce gorącą wodą, wymieszaj i odstaw na ok. 2-3 minuty. Gdy napęcznieje, wbij jajko, dodaj miód i rozgniecionego widelcem banana. Całość wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni i za pomocą łyżki układaj niewielkie porcje masy. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor.

Nie zapomnij o spakowaniu dodatków: jogurt naturalny, syrop lub ulubione owoce!

Komentarze:

Brak komentarzy