Smakiem świeżych i soczystych owoców chcielibyśmy cieszyć się przez cały rok. Niestety, sezon na te pyszności jest tak krótki, że w pozostałych miesiącach musimy cieszyć się tym, co udało nam się zamknąć w domowej spiżarni lub korzystać z dostępnych w sklepach mrożonek. Mrożonki to jednak nie jedyny sposób konserwacji owoców!
Liofilizacja owoców
Co to takiego? Liofilizacja to jeden ze sposobów konserwacji owoców, który ostatnio staje się coraz bardziej popularny. Polega ona na zamrożeniu owoców, a następnie suszeniu ich z wykorzystaniem wysokiego ciśnienia, dzięki czemu możemy przechowywać je przez długi czas, ciesząc się ich właściwościami. Taki proces wymaga jednak specjalistycznych maszyn, dlatego liofilizacji nie wykonamy samodzielnie w domu. Istnieją jednak inne sposoby, aby zatrzymać smak i właściwości owoców na dłużej. Oto kilka metod domowej konserwacji owoców.
Mrożenie owoców
Zimą wyczekujemy ich z niecierpliwością, a kiedy nadejdzie sezon na świeże owoce, nie zdążymy się nimi nacieszyć, bo czas ten mija niezwykle szybko. Mrożenie może nam zatem pomóc wydłużyć świeżość owoców, przy jednoczesnym zachowaniu ich wartości odżywczych. Dzięki temu będziemy mieli do nich dostęp, kiedy w sklepach i na straganach nie będzie już tych świeżych.
Jak mrozić owoce?
Owoce warto zamrozić w jaki najkrótszym czasie po ich zerwaniu. Przed tym procesem należy je jednak umyć, obrać i wysuszyć. W przypadku dużych owoców, warto pokroić je na mniejsze kawałki, co ułatwi ich przechowywanie oraz rozmrażanie.
Tak przygotowane owoce należy mrozić w przeznaczonych do tego torebkach lub w odpowiednich pojemnikach. Jeśli chcemy zamrozić drobniejsze owoce, takie jak: maliny, porzeczki, jagody czy truskawki, warto najpierw rozłożyć je na tacce i zamrozić w takiej formie, a dopiero później przesypać je do odpowiedniego pojemniczka lub woreczka. W ten sposób owoce się nie skleją i łatwiej będzie nam je wyjąć.
Jak prawidłowo rozmrozić owoce?
Istnieją dwa sposoby, aby przywrócić je do pierwotnej formy. Pierwszy – szybszy, to włożenie owoców do ciepłej, ale nie gorącej wody. Drugi, to stopniowe rozmrażanie ich w lodówce, dzięki czemu ograniczymy rozwój bakterii i zachowamy wiele wartości odżywczych. Do mrożenia nadają się praktycznie wszystkie owoce. W takiej postaci możemy je przechowywać przez okres 5-6 miesięcy. Pamiętajmy jednak, że raz rozmrożonych owoców nie można zamrażać ponownie!
Konserwacja owoców cukrem
To chyba najpopularniejsza metoda konserwacji owoców, a jednocześnie bardzo naturalna. Obecność cukru zapobiega bowiem rozwojowi drobnoustrojów. Warto zatem przygotować się na zimę i zrobić domowe przetwory: dżemy, marmolady, konfitury, kompoty czy powidła. Do konserwacji cukrem możemy wykorzystać zarówno cukier biały, jak i trzcinowy.
Pasteryzacja owoców
Kiedy już zamkniemy ulubione owoce w słoiczkach i chcemy je przechować przez dłuższy czas w domowej spiżarni, warto poddać je procesowi pasteryzacji. Pasteryzację można wykonać na sucho lub na mokro.
Pasteryzacja na sucho
Pasteryzacja na sucho polega na włożeniu słoików z przetworami do piekarnika i podgrzewania ich do temperatury 60-100 °C, przez ok. 50-60 minut. Warto wykorzystać do tego celu blachę z wysokim rantem, która uchroni nas przed pobrudzeniem piekarnika, kiedy np. jeden ze słoików pęknie. Poza tym pamiętajmy, że słoiki nie mogą się ze sobą stykać, ponieważ podczas pasteryzowania wystąpią naturalne drgania i słoiki mogą popękać. Przetwory wstawiamy w zamkniętych słoikach do zimnego piekarnika i stopniowo je podgrzewamy. Następnie zostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia.
Pasteryzacja na mokro
Pasteryzacja na mokro to także metoda szczelnego zamykania słoików, z tą różnicą, że wykorzystujemy w niej wodę. Na dno garnka wkładamy dopasowaną do niego szmatkę lub deseczkę, która zamortyzuje drgania słoików. Ustawiamy słoiki tak, aby się nie stykały i do ok. ¾ ich wysokości wlewamy wodę. Przykrywamy garnek pokrywką i podgrzewamy słoiki na małym ogniu. Proces ten powinien trwać od 10 do max. 30 minut, aby owoce nie rozgotowały się.
Zarówno podczas pasteryzacji na sucho, jak i na mokro, wysoka temperatura niszczy pleśń i drobnoustroje, które mogą popsuć nasze przetwory. Dzięki temu są one lepiej zabezpieczone i bez problemu możemy przechowywać je przez wiele tygodni, a nawet miesięcy.
Jeśli chcesz mieć pewność, że dobrze zapasteryzowałeś słoiki, możesz przeprowadzić także tyndalizację, czyli trzykrotny proces pasteryzacji, który wykonuje się co 24 godziny.
Kiszenie, czyli konserwacja owoców solą
Kiszonki zyskują na popularności, bo coraz częściej mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach i pozytywnym wpływie na nasz organizm, a w szczególności na nasze jelita. Kiszenie to proces konserwacji produktów za pomocą soli, który sprawia, że poddawane są one naturalnemu procesowi fermentacji, dzięki czemu powstaje w nich kwas mlekowy, wykazujący właściwości konserwujące. I choć najczęściej kisi się warzywa takie jak: kapusta, ogórki czy buraki, doskonale odnajdą się w tej roli także owoce, a w szczególności cytrusy. Możesz zatem ukisić: cytrynę, jabłka, limonki czy pomarańcze i z powodzeniem dodawać je do sosów, sałatek czy kasz. Dzięki temu w zimowe, długie i zimne dni będziesz mógł się cieszyć cytrusowym aromatem.
Marynowanie, czyli konserwacja owoców octem
Marynaty z octu, to kolejny ze sposobów umożliwiający przedłużenie trwałości owoców. Ocet, w połączeniu z solą i cukrem i rozcieńczony wodą, stanowi doskonałą zalewę do śliwek, gruszek, wiśni czy brzoskwiń. Tak zamarynowane owoce świetnie pasują do dań mięsnych lub sałatek, a także są po prostu idealną przekąską. Marynaty octowe mogą być słodkie lub słodko-kwaśne, można do nich dodać także nietypowe, korzenne przyprawy takie jak: cynamon, imbir czy kardamon. Do marynowania owoców octem można także wykorzystać ocet jabłkowy lub ocet balsamiczny.
Suszenie owoców
Suszenie to zdecydowanie najstarszy z procesów umożliwiający konserwację owoców. Polega ona na ich wysuszeniu, czyli odparowaniu z nich wody, dzięki czemu wydłużamy ich przydatność do spożycia. Suszenie owoców może się odbywać na różne sposoby: w piekarniku (tutaj temperatura jest niska, a suszenie odbywa się dłużej), w elektrycznych suszarkach lub wystawiając je bezpośrednio na działanie promieni słonecznych. Wysuszone owoce należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach i w ciemnym pomieszczeniu.
Czytaj także: Suszone owoce w odchudzaniu: wady i zalety
Domowa konserwacja owoców, to świetny sposób, aby cieszyć się ich smakiem także w długie jesienne i zimowe dni. To także pewność, że w naszych przetworach rzeczywiście znajdziemy to, co najcenniejsze, bez dodatku sztucznych barwników, konserwantów i innych zbędnych wypełniaczy. Wybierz zatem swoją ulubioną metodę konserwacji, zamknij ulubione owoce w słoiczkach i ciesz się smakiem lata, zawsze kiedy masz na to ochotę! Smacznego!
Komentarze:
Brak komentarzy