• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 20.10.2019

Erytrytol (Erytrol): najzdrowszy zamiennik cukru?

Nieco groźny z nazwy, ale bardzo pożądany w diecie ze względu na cenne właściwości, które posiada! Erytrytol, choć może budzić nieufność i kojarzyć się negatywnie osobom nieznającym jego supermocy, zdecydowanie zasługuje na dobrą, nie złą sławę. Dlaczego? To dzięki niemu możemy raz na zawsze wyprosić z kuchni biały cukier i nadal cieszyć się smakiem słodkiej kawy, ciast i deserów. Czym właściwie jest erytrytol, jakie ma właściwości i jak zastąpić nim tradycyjny cukier w codziennej diecie, by jeść i żyć zdrowiej? By odpowiedzieć na te pytania, zebraliśmy podstawowe informacje na temat tego wyjątkowego słodzika, który powinien znaleźć stałe miejsce w Twojej kuchni!

Czym jest erytrytol: właściwości i kaloryczność

Erytrytol jest substancją słodzącą i zaliczany do jednych z najbardziej zdrowych zamienników cukru i występuje również pod dwiema innymi nazwami – erytryt i erytrol. Choć określenia te wydają się trudne, warto je zapamiętać, by wiedzieć, że w każdym przypadku mamy do czynienia z tym samym składnikiem.

Kiedy przyswoimy (i oswoimy) skomplikowaną nazwę naszego „trudnego składnika”, możemy zacząć przyglądać mu się bliżej. Tutaj czekają nas kolejne niespodzianki. Wiele osób jest zaskoczonych, że z chemicznego punktu widzenia erytrytol to alkohol cukrowy. Należy więc do tej samej grupy związków organicznych, co ksylitol (inaczej zwany cukrem brzozowym), glicerol czy sorbitol.

Z czego produkowany jest erytrytol? Chociaż erytrol dostępny na rynku wytwarzany jest w podlegającym ścisłej kontroli procesie fermentacji glukozy przez drożdże, związek ten występuje naturalnie w owocach, które zawierają naturalne słodziki (winogrona, melony, gruszki), owocach morza, algach i porostach oraz fermentowanych napojach (wino) i sosach (sos sojowy).

Jak smakuje i jak rozpoznać po wyglądzie ten świetny zamiennik cukru? Jest nieco mniej słodki (o ok. 70-80%) niż cukier, ale wizualnie bardzo do niego podobny. To biały proszek składający się z lekko przezroczystych kryształków.

Jeśli szukasz produktów spożywczych słodzonych erytrytem, wypatruj na etykietach symbolu E968. Pod takim oznaczeniem ukrywa się on czasem w składach dżemów, galaretek, lodów, musztard, suszonych owoców i płatków śniadaniowych. Wiesz już zatem, że nie każde „E” to powód do odstawiania produktu na półkę!

Sprawdź teżJak czytać etykiety produktów?

Czy erytrytol jest zdrowy?

Skoro piszemy tyle dobrego o tym składniku, pora poprzeć zachwyty faktami. Jakie jego właściwości sprawiają, że zaliczany jest do najzdrowszych substancji słodzących i zamienników cukru w diecie?

Erytrytol nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, co w praktyce oznacza, że zostaje wchłonięty do krwiobiegu, a następnie wydalony z moczem w niezmienionej postaci. Dzieje się tak dlatego, że nie posiadamy enzymów, które byłyby zdolne do strawienia tego związku.

Ma niski indeks glikemiczny IG=0, a to świetna wiadomość dla diabetyków! Osoby chore na cukrzycę mogą spożywać erytrytol bez obaw o skutki uboczne, gdyż nie powoduje on wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Kolejną świetną informacją na temat tego słodzika jest fakt, że erytrol jest bezpieczny dla zębów, co sprawia, że zdecydowanie wygrywa w starciu z białym cukrem, który od najmłodszych lat towarzyszy nam jako bohater pouczających opowieści o szkodliwym wpływie słodyczy na stan uzębienia. Erytrytol przede wszystkim nie przyczynia się do powstawania próchnicy zębów, dodatkowo udowodniono, że zatrzymuje rozwój próchnicy. Jeśli zatem świadomie dbasz o higienę jamy ustnej i chcesz przez długi czas cieszyć się zdrowym uśmiechem, wprowadzenie słodzika do menu to kolejny powód, by zrezygnować z białego cukru.

Erytrytol posiada również właściwości antyoksydacyjne – to znaczy pomaga w usuwaniu wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się organizmu. By mieć pewność, że wprowadzamy do diety produkt całkowicie bezpieczny dla zdrowia, warto odwołać się jeszcze do opinii ekspertów. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) erytrytol to w pełni przebadany dodatek do żywności, który nie stanowi dla nas zagrożenia, nawet wówczas, gdy jest spożywany codziennie.

Erytrol w diecie odchudzającej

Osobom odchudzającym się zdecydowanie polecamy zgłębić wiedzę na temat erytrolu i powoli wprowadzać go do menu jako dodatkowy składnik. Jeśli jesteś w trakcie redukowania wagi, ten słodzik jest stworzony dla Ciebie.

Ile kalorii ma erytrol? Szacuje się, że około 20 kcal w 100 g. Oznacza to, erytrol swoją niską wartością energetyczną sprawi, że możesz utrzymać swoje zdrowe nawyki żywieniowe bez konieczności rezygnowania z ulubionego, słodkiego smaku. A im mniej restrykcyjnych wyrzeczeń, tym łatwiej wytrwać w postanowieniu i zmierzać do osiągnięcia pożądanego efektu.

Zastosowanie w kuchni: Erytrytol w wypiekach

Od wiedzy do (kulinarnej) praktyki – jak wykorzystać erytrytol w kuchni? Zastąpienie nim zwykłego cukru nie sprawia wielu trudności: nasz dobry słodzik szybko rozpuści się dodany do kawy i herbaty, nada smak większości wypieków, rozgości się w deserach i owsiankach. Erytrytol znajdziemy również w dżemach, lodach, galaretkach czy owocach kandyzowanych.

Czytaj też: Syrop klonowy, czy jest zdrowy?

Warto jednak mieć na uwadze, że związek ten nie fermentuje i nie ulega procesowi karmelizacji. Nie użyjemy go więc do przygotowania ciasta drożdżowego, crème brûlée czy karmelu. Jeśli chcesz zastąpić cukier erytrytolem i uzyskać ten sam smak, pamiętaj, by nieco zwiększyć ilość słodzika. W przepisie, który przewiduje 100 g cukru, użyj ok. 150 g jego zdrowszego zamiennika.

Aby dodać nieco słodkości do już słodkiego tematu, podajemy przykładowy przepis na lekki i smaczny sernik z użyciem erytrolu. Prócz składników, potrzebować też będziesz formy do pieczenia o średnicy 26 cm.

Ciasto! Przepis na sernik z erytrolem

Składniki na sernik:

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 10 żółtek jajek i 10 białek
  • 125 g miękkiego masła
  • 250 g erytrolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z ½ połówki cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • garść rodzynek lub żurawiny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzyj mikserem z erytrytolem.
  2. Do masła dodawaj po jednym żółtku, pamiętaj żeby się nie śpieszyć.
  3. Nie przerywając ucierania dodawaj po łyżce twarogu, następnie sok i skórkę z cytryny, a na samym końcu dodaj mąkę ziemniaczaną.
  4. W osobnej misce ubij na sztywną pianę z białek ze szczyptą soli.
  5. Pianę z białek wymieszaj bardzo delikatnie z powstałą masą serową.
  6. Formę o średnicy 26 cm (dno i brzegi) wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Do formy wylej masę serową i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni.
  8. Piecz ciasto ok. 50 minut. Jeśli zauważysz, że w trakcie pieczenia wierzch zbyt mocno się zarumieni, przykryj sernik folią aluminiową, by uchronić go od dalszego zrumienienia.
  9. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aby się ostudził.

Taki sernik z dodatkiem erytrolu możesz podawać ze świeżymi owocami, pulpą z mango albo saute – wszystko zależy od tego, jakie masz podniebienie – nastawione bardziej na słodycz, czy klasyczne smaki. Ze względu na dodanie do sernika erytrolu zamiast zwykłego cukru, sernikiem możesz poczęstować osoby zdające o linię i diabetyków.

Gdzie można kupić erytrol? Na szczęście odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta: erytrol można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Mając do wyboru tradycyjny cukier, sięgnijmy po zdrowsze słodziki – ksylitol czy erytrol.

Co wybrać erytrytol czy ksylitol?

Erytrol lub ksylitol to dobra alternatywa dla białego cukru, a jego właściwości pozwalają wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe bez konieczności rezygnowania ze smaku, który sprawia nam przyjemność. Żyjąc w świecie, gdzie cukier obecny jest w wielu gotowych produktach, postarajmy się sięgać codziennie po zdrowe, świeże produkty bogate w witaminy i minerały.

Choć mamy do czynienia ze zdrowym słodzikiem, nie powinniśmy traktować go jak leku na całe zło. W spożywaniu zamienników cukru, tak jak w przypadku innych składników zdrowej diety, powinniśmy zawsze zachować umiar i rozsądek.

array(3) { [0]=> int(1560770) [1]=> int(306) [2]=> int(1561470) }
Komentarze:

Robert - 10.04.2021

Stosuję erytrol od kilku miesięcy i zauważyłem że wypieki z nim zostawiają w gardle dziwne wrażenie palenia w gardle. Potwierdziło to już kilka osób które jadły biszkopt z erytrytolem na mące migdałowej. Czy to normalne?