Słodycze – dlaczego mamy na nie ochotę i czym je zastąpić?

Znasz to uczucie, kiedy nagle, nie wiadomo skąd, pojawia się niepohamowana ochota na zjedzenie czegoś słodkiego? Nie przejmuj się, my też! Przyczyn takiego stanu może być co najmniej kilka… Kiedy nie możemy się powstrzymać i chęć na słodycze jest zbyt duża, żeby z nią walczyć, warto zadbać, by nasze słodkości nie wywoływały wyrzutów sumienia. Dobrym pomysłem jest zastąpienie tradycyjnych przekąsek naturalnymi zamiennikami lub równie pysznymi domowymi wypiekami.

Skąd bierze się ochota na coś słodkiego? No i czym można słodycze zastąpić? Odpowiadamy na oba te pytania!

 

Dlaczego mamy ochotę na słodycze?

Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje cukrów, z których wytwarza energię. Przetworzona żywność bogata jest w węglowodany proste, które są bardzo dobrze przyswajalne. Powodują one nagły wzrost poziomu cukru we krwi, co prowadzi do uwalniania insuliny – hormonu polipeptydowego odpowiedzialnego za metabolizm cukrów. W konsekwencji dochodzi do spadku poziomu cukru we krwi, a my odczuwamy potrzebę jego uzupełnienia.

 

Co zamiast słodyczy?

Daktyle

Nie bez powodu palmy daktylowe nazywane są w krajach arabskich drzewami życia! Ich słodkie owoce nadają się do spożycia zarówno świeże, jak i suszone. Stanowią przy tym cenne źródło błonnika, który usprawnia pracę układu trawiennego. Nie brakuje w nich też potasu ani antyoksydantów, wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Tradycyjnie owoce używane były jako pyszny dodatek do wielu potraw, a także… do chleba. Dla nas suszone daktyle to przede wszystkim świetny pomysł na słodką i zdrową przekąskę. Możesz ich również użyć do przygotowania domowych batonów, ciastek i kulek mocy.

 

Koktajl bananowy z owsianką

Zamiast sięgać po gazowane napoje z ogromną ilością cukru, postaw na pyszny koktajl! Zawarty w nim banan stanowi naturalne źródło potasu. Kakao natomiast wzbogaci napój w magnez, który zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Przygotowanie koktajlu to nic trudnego! Po prostu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i użyj blendera, by uzyskać jednolitą konsystencję. W gorące letnie dni dobrym pomysłem będzie uzupełnienie koktajlu odrobiną kruszonego lodu.

 

Ciasteczka z granoli

Dobrym zamiennikiem czekolady oraz batonów są pyszne ciasteczka z granoli. Będą cudownie słodkie i chrupiące, a do tego zdrowe!

Składniki:

Sposób przygotowania:

Rozdrobnij granolę w dużej misce i wymieszaj ją z miodem, mąką oraz jajkiem – składniki powinny utworzyć lepką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę przegotowanej wody i ponownie wymieszaj. Teraz wystarczy już tylko uformować z masy ciasteczka, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut. Smacznego!