Ze wszystkich znanych rodzajów zielonych herbat to właśnie Matcha zdecydowanie zyskała największy rozgłos. W dosłownym tłumaczeniu to „herbata w proszku” i faktycznie tak jest. Soczyście zielony proszek docenia coraz większa liczba herbacianych wielbicieli. Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne charakteryzują Matchę oraz co należy o niej wiedzieć.
Co to jest matcha?
Matcha to sproszkowane liście zielonej herbaty, która jest produkowana z liści krzewów dojrzewających na plantacjach zacienianych specjalnymi konstrukcjami z bambusa.
Bambusowe maty zmniejszają ekspozycję krzewów na światło słoneczne, dzięki czemu ich liście zyskują jeszcze lepsze właściwości. Fotosynteza sprawia bowiem, że słodkie aminokwasy są zamieniane w gorzkie katechiny – cień powoduje zaś, że proces ten zachodzi w mniejszym stopniu, a ostateczny produkt zachowuje wysoką słodycz.
Na takich plantacjach uzyskuje się tzw. tenchę, czyli herbatę, której liście nie są zwijane – to właśnie tencha jest wykorzystywana do produkcji matchy.
Jak powstaje i skąd pochodzi? Produkowanie matchy polega na rozdrobnieniu herbaty na proszek w przystosowanych do tego żarnach. W ten sposób powstaje znana nam sproszkowana zielona herbata.
Prawdziwa matcha pochodzi z Chin, przede wszystkim z regionów Uji oraz Nishio/ Popularność jednak zyskała dzięki Japończykom, którzy używali jej w XII wieku do tradycyjnych ceremonii herbacianych.
Herbata matcha: właściwości i działanie
Co wyróżnia tę herbatę i sprawia, że jest tak wyjątkowa? Matcha zawiera kofeinę, a także kilkukrotnie więcej L-teaniny niż zwykła zielona herbata. Najwyższa jakość matchy spośród dostępnych rodzajów herbat jest gwarancją właściwego działania. Jakie dokładnie działanie ma matcha i na co pomaga?
Działanie odprężające i pobudzające
Matcha to świetny zamiennik kawy, dzięki zawartości kofeiny. Jedna filiżanka tej herbaty dostarcza mniejszą ilość kofeiny, ale w połączeniu z L-teaniną daje mocniejsze i dłuższe działanie. Co ciekawe przy jednoczesnych właściwościach pobudzających potrafi on odprężyć.
Jak parzyć matchę, aby się zrelaksować? Jeśli proces parzenia matchy wydłużymy do 5-8 minut, uwolni się z niej L-teanina. Działa ona uspokajająco, wpływa na zmniejszenie stresu oraz niepokoju.
Wsparcie procesów poznawczych
Pomaga zwiększyć koncentrację i zdolności, korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu serotoniny i dopaminy w organizmie. Te dwie substancje odgrywają bardzo ważną rolę dla dobrego samopoczucia, kreatywności czy gotowości do podjęcia się nowych wyzwań.
Działanie odchudzające
Ta zielona herbata to również dobry dodatek dla osób, które chcą się odchudzić. Jak to jest możliwe? Matcha w swoim składzie ma polifenol o nazwie EGCG (galusan epigallokatechiny), który korzystnie wpływa na nasz metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu (oczywiście herbata nie zastąpi aktywności fizycznej, a jedynie będzie wsparciem!)
Wsparcie przy chorobach przewlekłych
Matcha jest bogatym źródłem antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Są bardzo ważne, gdyż przyczyniają się do zapobiegania rozwojowi takich chorób jak nadciśnienie czy cukrzyca. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki w organizmie, dzięki czemu mogą ustrzec przed rozwojem nowotworów, a także opóźniają procesy starzenia
Osoby, które piją regularnie matchę mogą zaobserwować spadek poziomu tzw. złego cholesterolu LDL, co jest świetnym wsparciem naszego układu krążenia
Działanie oczyszczające i wspomagające odporność
Matcha to herbata o wyjątkowych właściwościach, która korzystnie wpływa na nasz organizm – wzmacnia jego odporność, a także wspiera metabolizm, dzięki czemu pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Herbata, matcha latte i nie tylko!
Matcha podbija świat! To sproszkowana zielona herbata japońska, która pochodzi ze specjalnych upraw – już samuraje pili matchę przed bitwą, mnisi zen poprzedzali medytację małą matchą, a dziś znajdziecie ją w większości kawiarni – głównie jako matcha latte.
Zieloną herbatę w proszku dodaje się nie tylko do ciast, są już jogurty, smoothie i koktajle z matchą, można też w łatwy sposób przygotować w domu maseczkę z matchy. Chlorofil zawarty w herbacie może korzystnie działać na kondycję cery. Jak przygotować prostą maseczkę z matchy?
W misce wymieszaj składniki:
- 1,5 łyżeczki matchy;
- trzy łyżeczki miodu;
- pół niewielkiego, rozgniecionego awokado (bez skórki);
- opcjonalnie: 20 gramów płatków owsianych lub łyżeczka wiórków kokosowych.
Po wymieszaniu składników w misce nałóż maseczkę na twarz i delikatnie wmasuj. Zmyj dokładnie po ok. 10 minutach.
Matcha: dawkowanie i skutki uboczne
Matcha pomimo swoich licznych właściwości zdrowotnych i sporej liczby wartościowych składników odżywczych powinna być spożywana z umiarem. Dlatego też, żeby uniknąć negatywnego oddziaływania matchy nie powinno wypijać się więcej naparu niż jedna filiżanka dziennie.
Jak prawidłowo zaparzyć matchę?
Przede wszystkim do przygotowania matchy nigdy nie należy używać wrzątku! Rytuał parzenia herbaty jest bardzo prosty, a wystarczy do tego zwykła czarka (ew. filiżanka lub mała miska) i łyżeczka (ew. spieniacz do mleka).
Przed przygotowaniem matchy można ją przesiać przez sitko (aby rozbić grudki), ale nie jest to konieczne – można wsypaną do filiżanki matchę rozdrobnić łyżeczką.
Przygotowanie matchy krok po kroku:
- Wsyp łyżeczkę matchy do czarki;
- Zalej niewielką ilością wody o temperaturze ok. 75-80 stopni;
- Wymieszaj energicznie łyżeczką lub spieniaczem do mleka, aby rozpuścić jak najwięcej proszku;
- Dolej resztę wody (150 ml na łyżeczkę matchy).
Na początek przygody z matchą nie potrzebujemy specjalnej miski (tzw. matchawan); sitka; mieszadełka, czyli pędzla z gałązki bambusa (chasen) i bambusowej szpatułki (chashaku). Wszystkie te elementy składają się na zestaw do przygotowania matchy.
Komentarze:
Brak komentarzy