• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 07.10.2021

Czy kawa jest zdrowa? Jakie ma właściwości i co można zrobić z fusami?

Uwielbiasz zapach świeżo mielonej kawy? Masz w domu ekspres, kawiarkę, aeropress, drip lub chemex i potrafisz z łatwością odróżnić ziarna etiopskie od meksykańskich? Lub po prostu nie możesz się doczekać porannego espresso, popołudniowej latte czy wieczornej americano i należysz do osób, które za każdym razem celebrują picie filiżanki kawy?

Czy kawa jest zdrowa?

Jeśli na wszystkie powyższe pytania odpowiedziałeś „tak”, znaczy to, że jesteś prawdziwym smakoszem tego napoju i jeśli ktoś zaproponuje Ci herbatę, zwłaszcza z mlekiem, popatrzysz na niego z niedowierzaniem i zapytasz „a kawa jest?”. Wszak nie trzeba być znawcą kawy, żeby wiedzieć, że spożywana z umiarem może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Szacuje się, że na świecie każdego dnia wypija się około 3 miliardów filiżanek kawy, a liczba miłośników tego napoju stale rośnie. Co takiego ma w sobie kawa, że jej spożywanie polecane jest przez dietetyków i lekarzy? Oto 5 naukowych argumentów za jej piciem – sprawdź. Ale najpierw kawa!

Kawa: źródło kofeiny

Pijemy kawę nie tylko, aby docenić jej walory smakowe, ale przede wszystkim, aby zaznać „kopa energetycznego”, żeby w pełni się obudzić i móc pracować na wyższych obrotach. Zawarta w ziarnach kawy kofeina to nic innego jak związek chemiczny należący do alkaloidów purynowych i to właśnie on pomaga nam rano lub po południu, dostarczając spory zastrzyk energii.

Jak to się dzieje? Kofeina stymuluje wydzielanie serotoniny oraz hormonu adrenaliny w naszym organizmie. Czujemy się tym samym lepiej nie tylko psychicznie, ale i fizycznie. Picie kawy może wspomagać naszą koncentrację, zapewniać lepsze zapamiętywanie czy zmniejszać odczuwanie zmęczenia. Dodatkowo kofeina, teofilina i teobromina zawarte w ziarnach kawy mogą sprzyjać obniżeniu ryzyka wystąpienia takich chorób, jak Parkinson lub Alzheimer.

W jednej filiżance espresso znajduje się około 57 mg kofeiny. Piszemy: około, gdyż zależy to od rodzaju użytych ziaren kawy, stopnia ich wypalenia, wielkości filiżanki. Możemy wypić tradycyjne espresso lub przedłużane, czyli mocniejsze, bardziej „spalone”. Warto wiedzieć, że w kawie bezkofeinowej również znajduje się kofeina, oczywiście w o wiele mniejszej dawce – około 3 mg.

Gdzie jeszcze, poza kawą, znajdziemy kofeinę? W herbacie, gorzkiej czekoladzie albo w yerba mate. My zdecydowanie polecamy jednak kawę.

Kawa: przyspiesza metabolizm i ułatwia odchudzanie

Regularne picie czarnej, niesłodzonej kawy może przynieść następujące efekty:

  • kawa pobudza procesy trawienne i metabolizm,
  • zawarty w kawie kafestol może zmniejszać łaknienie oraz chęć podjadania słodyczy,
  • kofeina pobudza nasz układ nerwowy, uwalniając adrenalinę i aktywując jego komórki.

Pewnie się zastanawiasz: a co z mlekiem? Tutaj wybór jest naprawdę szeroki – najlepiej wykorzystać napoje roślinne takie, jak: sojowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe, owsiane. Jeśli ich nie lubisz, możesz użyć mleka krowiego o niższej zawartości tłuszczu, czyli 0% albo 0,5%.

Kawa: właściwości przeciwnowotworowe

Naukowcom z University of Southampton udało się dowieść, że picie kawy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka wątroby. Jest to interesująca wiadomość dla wielbicieli kawy, wyniki badań są obiecujące, ale pamiętajmy – wszędzie ważny jest umiar.

Ale co tak naprawdę pijemy i jak to się przekłada na realne obniżenie ryzyka zachorowania na raka wątroby? Otóż kawa zawiera ogrom substancji bioaktywnych, jest bogatym źródłem nie tylko kofeiny, ale i antyoksydantów, w tym kwasu kawowego oraz chlorogenowego. Kwasy te wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn oraz osłabiają wolne rodniki tlenowe, tym samym chronią materiał genetyczny komórek.

Dzięki swoim właściwościom kawa może również pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia wielu chorób:

  • raka jelita grubego, macicy, gruczołu krokowego,
  • zawałów serca,
  • cukrzycy typu 2,
  • marskości wątroby,
  • kamicy żółciowej.

Kawa: pielęgnacja włosów i ciała

Jak wiemy, przerwa na kawę to bardzo przyjemny moment, dlaczego więc nie sięgnąć po kawowe kosmetyki i pozwolić sobie na dodatkowe momenty relaksu i odprężenia? Obecna w kawie kofeina dodana do kosmetyków między innymi:

  • pomaga stymulować wzrost włosów oraz paznokci, poprawia ich kondycję,
  • wspomaga redukcję cellulitu,
  • może pomóc w wygładzeniu i ujędrnieniu skóry,
  • dotlenia skórę, zapobiega powstawaniu zmarszczek,
  • pobudza przemianę materii,
  • działa detoksykująco,
  • działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

Olej z kawy: dlaczego na niego warto zwrócić uwagę?

  1. Olej z nasion kawy dodany do kremu pod oczy poprawi mikrokrążenie i zniweluje cienie pod oczami.
  2. Można go również stosować bezpośrednio na skórę. Nie tylko nada naszej skórze wspaniały zapach, ale również poprawi jej jędrność.
  3. Olej dodany do naturalnego peelingu z fusów po kawie to podwójna przyjemność: najpierw wypiliśmy kawę, dbając o swoje zdrowie, a teraz zadbamy o skórę.
  4. Olej wsmarowany w skórę głowy i pozostawiony na 15-30 minut wspomoże cienkie i słabe włosy.

Mimo że olej z nasion kawy jest jeszcze mało znany, można go z łatwością kupić stacjonarnie w sklepach ze zdrową żywnością i naturalnymi kosmetykami lub w Internecie na stronach aptek i sklepów.

Zero waste, czyli jak wykorzystać fusy po kawie

Pijesz dużo kawy z ekspresu, przelewu, aeropressu i zostają Ci fusy? Co z nimi robisz? Wyrzucasz? Od dzisiaj koniec z marnowaniem! Dowiedz się, jak wykorzystać fusy po kawie, bądź eko i zadbaj o naszą planetę.

Na początek zrób sobie kawę i odpocznij chwilę. A teraz fakty:

  1. Fusy po kawie do idealna odżywka zarówno dla Twoich roślin doniczkowych, jak i dla tych w ogrodzie. Zawarte w fusach azot, magnez i potas uwalniają się wolno, dostarczając składników mineralnych niezbędnych roślinom do wzrostu i pozostania w dobrej kondycji. Dodaj fusy do wody i podlej nią rośliny lub zmieszaj je z wierzchnią warstwy gleby. Pamiętaj, że nie wszystkie rośliny lubią fusy po kawie. Zabieg kawowy zafunduj roślinom, które tolerują kwaśny odczyn gleby – np. borówkom, rododendronom, magnoliom lub rzodkiewce czy marchewce.
  2. Fusy znane są również ze swoich właściwości czyszczących. Usuwają spaleniznę, tłuszcz, nieprzyjemne zapachy, np. z lodówki, z szafek, nawet z butów. Jeśli kroisz cebulę lub czosnek i zapach pozostaje wciąż na Twoich dłoniach, natrzyj je odrobiną fusów – nie tylko zrobisz naturalny peeling, ale i pozbędziesz się niechcianego aromatu.
  3. Jeśli jesteśmy już przy peelingu – zrób sobie domowy kawowy peeling do ciała

Do zrobienia kawowego peelingu potrzebne Ci będą:

  • ½ szklanki suchych fusów po kawie,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego,
  • słoik o pojemności około 500 ml.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie suche składniki w słoiku. Zakręć pokrywkę i dobrze wstrząśnij słoikiem.
  2. Odkręć pokrywkę, dodaj roztopiony olej i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
  3. Gotowy peeling przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Taki peeling to świetny pomysł na prezent. Ucieszy się z niego każdy miłośnik kawy i entuzjasta stylu zero waste.

array(3) { [0]=> int(2464734) [1]=> int(2394349) [2]=> int(2394397) }

Wybrane dla Ciebie:

Komentarze:

Brak komentarzy