• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 02.11.2017

Kokos: właściwości i wartości odżywcze

Coraz częściej jesteśmy żywo zainteresowani właściwym, bardziej świadomym komponowaniem swojej diety, ponieważ wiemy, że ma ona ogromny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na nasz wygląd. Poszukujemy nowych rozwiązań, otwieramy się na produkty pochodzące z różnych zakątków globu i kuchnie świata, wzbogacając tym samym swój jadłospis. Orzech kokosowy – chociaż w Polsce znany już od dawna – teraz święci prawdziwe triumfy! Mleko kokosowe, woda kokosowa, wiórki, olej – to tylko niektóre z dostępnych produktów. Dlaczego warto na nie zwrócić uwagę? Co kryje się we wnętrzu kokosa?

Wartości odżywcze i właściwości kokosa

Kokos nie bez powodu cieszy się tak dużą popularnością! Jest polecany między innymi osobom, które walczą z dodatkowymi kilogramami ze względu na MCT – kwasy tłuszczowe średniej długości, które nie odkładają się w tkance tłuszczowej [1]. Jednocześnie jego miąższ stanowi bardzo dobre źródło błonnika – niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit – oraz manganu, miedzi, potasu i aminokwasów. Znane są również lecznicze właściwości kokosa: olej kokosowy wykazuje właściwości przeciwdziałające osteoporozie i jest prawdziwym pogromcą drobnoustrojów [2]. Poza tym skutecznie wspomaga terapię trądziku, przyspiesza gojenie ran, a w Australii wykorzystuje się go do terapeutycznych masaży dzieci przedwcześnie urodzonych [3]. Woda kokosowa z kolei ma właściwości izotoniczne; w czasie II wojny światowej wykorzystywana była w transfuzjach. Może być stosowana u dzieci z łagodnymi biegunkami i u dorosłych po wysiłku fizycznym [4].

Wartości odżywcze orzecha kokosowego są powszechnie znane – i z tego wynika tak duże nim zainteresowanie. Kokosy można dzisiaj znaleźć w polskich sklepach w postaci całych orzechów, chipsów kokosowych lub produktów pozyskiwanych z poszczególnych ich części.

Tab. 1. Wartości odżywcze produktów kokosowych [2]

Składnik odżywczy Wartość odżywcza ORZECHA KOKOSOWEGO % RWS Wartość odżywcza CHIPSÓW KOKOSOWYCH % RWS Wartość odżywcza MLECZKA KOKOSOWEGO % RWS Wartość odżywcza OLEJU KOKOSOWEGO % RWS Wartość odżywcza WODY KOKOSOWEJ % RWS
Energia kcal 335 17 606 30 197 10 862 43 19 1
Białko g 3,4 7 5,6 11 2,02 4 0 0 0,72 1
Tłuszcze g 33,5 48 33,5 48 21,33 30 100 143 0,2 0
Nasycone kwasy tłuszczowe g 29,23 146 57,22 286 18,91 95 86,5 433 0,18 1
– laurynowy g 14,86 28,62 9,46 44,5 0,09
– mirystynowy g 5,86 11,3 3,76 16,8 0,03
Kwasy jednonienasycone g 1,42 2,74 0,9 5,8 0,01
Kwasy wielonienasycone g 0,37 0,7 0,23 1,8 0
Węglowodany g 15,2 6 27 10 2,81 1 0 0 3,71 1
Błonnik g 9 16,3 b.d. 0 1,1
Sód g 0,02 1 0,028 1 0,013 1 0 0 0,105 4
Kwas foliowy ug 26 13 24 12 14 7 3 2
Potas mg 355 18 650 33 2230 112 250 13
Fosfor mg 94 13 160 23 96 14 20 3
Magnez mg 43 11 90 24 46 12 25 7
Żelazo mg 1,8 13 3,6 26 3,3 24 0,04 0 0,29 2
Miedź mg 0,44 44 0,55 55 0,223 22 0,04 4
Mangan mg 1 50 1,8 90 0,768 38 0,14 7

 

 

Komentarze:

Brak komentarzy