MIGDAŁY

MIGDAŁY – czym właściwie są?

Mimo że nazywany „królem spośród orzechów”, migdał wcale nie jest orzechem. Jego jadalna część to nasiono. Na drzewach migdałowca z rodziny różowatych – Rosaceae, rosną podłużne, spłaszczone owoce, pokryte włóknistą, szarozieloną okrywą, która pęka po osiągnięciu dojrzałości i daje pestkę z nasieniem; jest to jedyna nadająca się do konsumpcji część tej rośliny.

Właściwości migdałów

Migdały wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. W starożytności uważano je za symbol płodności.  Dziś poza tym, że się nimi zajadamy, stanowią surowiec ceniony w medycynie i kosmetyce. Mogą przyczyniać się do obniżenia cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy, pomagają łagodzić mdłości i zgagę w czasie ciąży

Ze względu na wysoką zawartość magnezu, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B3, czyli niacyny) i NNKT, migdały wspomagają pracę układu nerwowego. Poprawiają pamięć, koncentrację i działają przeciwdepresyjnie.

Jako skarbnica witamin grupy B, migdały w diecie sprzyjają utrzymaniu mocnych włosów i paznokci i stymulują ich wzrost.

Mimo wysokiej zawartości tłuszczów i kaloryczności, pomagają w odchudzaniu. Obficie występujące w migdałach nienasycone kwasy tłuszczowe regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Migdały mają też dużo błonnika (12,5 g/100 g), który szybko i długotrwale wypełnia żołądek, powodując uczucie sytości. Dla pożądanego efektu najlepiej spożywać garść migdałów parę razy w tygodniu, zamiast niezdrowych przekąsek.

Wartości odżywcze migdałów

Migdały zawierają sporo białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych (wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk), witamin z grupy B, witaminę E oraz sterole roślinne.

Migdały a cukrzyca

Migdały pomagają zredukować poziom „złego” cholesterolu LDL. U osób ze stanem przedcukrzycowym (czyli takim, w którym poziom cukru utrzymuje się między 100 a 125 mg%), pozwalają obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Dzieje się to m.in. za sprawą zawartych w migdałach nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witamin i minerałów.

Migdały a choroby serca

Przy otyłości i nadciśnieniu, które są czynnikami ryzyka rozwoju chorób serca, zaleca się spożywanie migdałów celem poprawy krążenia. Zbawienny wpływ w tej materii ma zawarta w migdałach witamina E, utrudniająca” złemu” cholesterolowi LDL zaleganie w ścianach naczyń krwionośnych, a także nienasycone kwasy tłuszczowe o właściwościach przeciwzakrzepowych. Podobnie jak błonnik, NNKT obniżają też poziom złego cholesterolu we krwi. Istotną rolę grają również występujące w migdałach flawonoidy. Hamują utlenianie cholesterolu LDL przez wolne rodniki, zapobiegają zlepianiu się płytek krwi, a tym samym powstawaniu zakrzepów. Flawonoidy odpowiadają za prawidłowe ciśnienie tętnicze; regulują napięcie ściany naczyń krwionośnych i stopień skurczu małych naczyń. Podobnie działa potas, a w migdałach jest go naprawdę sporo!

Zastosowanie migdałów w kuchni

Migdały można chrupać prosto z paczki, ale chętnie dodajemy je do deserów; płatkami i słupkami zdobimy wypieki, pokruszonymi posypujemy prażone owoce lub lody. Zmielone i zmieszane z cukrem pudrem i białkiem dają kultowy marcepan.

Możemy też eksperymentować z nimi w kontekście wytrawnych potraw – sałatek, dań z kurczaka, kalafiora, a nawet panierki do ryb.

Słodki orzeźwiający napój z migdałów, cukru i różanej lub pomarańczowej wody kwiatowej to orszada – popularny przed wojną syrop, także dodawany do innych koktajli.

Dla osób uczulonych na krowie mleko i na soję, świetnym i pysznym rozwiązaniem jest napój migdałowy – czyli migdały zblendowane z wodą, czasem z dodatkiem cukru.

Zmielone migdały dają mąkę o delikatnym, słodkim smaku. Migdałowa mąka może być alternatywą dla tradycyjnej, do wypieku ciast i pieczywa, a także do zagęszczania zup i sosów, warto jednak pamiętać, że po obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie czy prażenie) zawarte w migdałach niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe tracą swoje prozdrowotne właściwości.

Płatki migdałów wzbogacają smak naszych mieszanek: Musli Błonnikowego oraz Musli dla dzieci – Owocowe Smyki. 

 

Migdały w kosmetyce

Olej z nasion migdałowca może być spożywany, jak i dodawany do kosmetyków: mydeł, kremów czy balsamów. Działa nawilżająco i regenerująco, więc świetnie nadaje się do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej; zaleca się go również osobom starszym ze względu na właściwości natłuszczające i oczyszczające. Występująca w migdałach witamina E, zwana „witaminą młodości”, chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się skóry.

Pozyskiwany z gorzkich migdałów kwas migdałowy to jeden z najcenniejszych kwasów AHA, wykorzystywany do zabiegów medycyny estetycznej. Ma działanie antybakteryjne, odbarwiające i przeciwstarzeniowe. Peeling kwasem migdałowym stosowany jest w leczeniu trądziku, fotoagingu, czy usuwaniu przebarwień.

Z migdałów wytwarza się też olejki eteryczne, które nadają się do perfum oraz jako aromaty spożywcze.

 

 

 

 

 

Komentarze:

Brak komentarzy