Poranki bywają trudne! Czasem samo otworzenie oczu i wyrwanie całej rodziny ze snu wymaga już sporo energii, a gdzie tu jeszcze myśleć o pełnowartościowym śniadaniu. Dlatego często z niego rezygnujemy, tłumacząc się właśnie brakiem czasu lub słabym odczuwaniem głodu o poranku.
Pamiętajmy jednak, że śniadanie to podstawa dobrego dnia! Dzięki niemu serwujemy sobie zastrzyk energii tak bardzo potrzebny do działania! Dobre śniadanie pomaga nam również utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, dzięki czemu w ciągu dnia rzadziej sięgamy po przekąski. Udowodniono również, że dzieci, które jedzą śniadanie przed lekcjami, osiągają lepsze wyniki w nauce!
No dobrze, ale co zrobić, kiedy już znacie i solidnie przestrzegacie zaleceń dietetyków oraz dbacie o siebie co rano, znajdując chwilę na śniadanie, ale w Waszym repertuarze śniadaniowym da się wyczuć… nudę?
Uspokajamy! Śniadania to nie tylko smutne kanapki i oklepana jajecznica!
My mamy dla Was totalnie świeżą propozycję, która zmieni Wasze śniadanie w prawdziwą ucztę!
Pudding ryżowo-orzechowy! Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, ale dostarczy Wam mnóstwo energii i jeszcze więcej przyjemności!
Pudding ryżowo-orzechowy z musem z mandarynek i kulkami zbożowymi (2 porcje)
Składniki:
- mandarynki – 3 szt.
- nasiona chia – 1 łyżka
- ryż biały – 100 g
- napój ryżowy z orzechami laskowymi BIO – 250 ml [alternatywa: napój owsiany BIO)
- ksylitol lub erytrytol – 1 łyżka
- pasta z orzeszków ziemnych– 1 łyżka
- kulki zbożowe Czarna Porzeczka i Kokos OneDayMore – 20 g
Sposób przygotowania:
Mandarynki obierz, pozbaw pestek i połącz z miodem lub syropem z agawy w wysokim naczyniu. Bardzo dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj nasiona chia, energicznie mieszaj przez chwilę i odstaw na czas przygotowywania puddingu.
Ryż gotuj w lekko osolonej wodzie na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn i mocno zmięknie (powinien być lekko rozgotowany). Dodaj napój ryżowy i ksylitol lub erytrytol. Wymieszaj i gotuj ok. 10-15 minut (co jakiś czas mieszając), aż składniki się połączą, a całość zgęstnieje. Opcjonalnie: zblenduj bazę puddingu, by uzyskać gładszą konsystencję. Dodaj pastę z orzeszków ziemnych, dokładnie wymieszaj, gotowy pudding przełóż do słoiczków lub miseczek.
Odstawiony mus mandarynkowy ponownie wymieszaj i wyłóż na przestudzony pudding. Całość udekoruj z wierzchu kulkami zbożowymi OneDayMore.
Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało!
Komentarze:
Brak komentarzy