• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Black Weekend
  • Unia Europejska

Mandarynki: wartości odżywcze, kalorie i witaminy

Mandarynki w Polsce kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, jednak warto jeść je cały rok, ponieważ cechują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi! Owoc ten jest zarówno nieodłącznym elementem zarówno świątecznych wieczorów – gdy znajdziemy go na stole obok orzechów, większej siostry mandarynki – pomarańczy – czy suszonych śliwek, jak i składnikiem letnich deserów, galaretek i soków! Ten niewielki, słodki owoc w intensywnie pomarańczowym kolorze przede wszystkim powinien być słodki i soczysty. Czasem można w nim też znaleźć mniej przyjemną niespodziankę w postaci pestek. Czego jeszcze nie wiesz o mandarynkach?

Skąd pochodzą mandarynki i do czego są wykorzystywane?

Mandarynka uważana jest za jedno z najstarszych drzew owocowych na świecie. Pochodzi z ciepłych rejonów Azji Południowej. W Europie jej owoce pojawiły się na początku XIX wieku. Obecnie mandarynka jest uprawiana w wielu rejonach świata o klimacie tropikalnym i subtropikalnym, głównie w Japonii, Brazylii, rejonie basenu Morza Śródziemnego oraz na południu Stanów Zjednoczonych.

W zależności od odmiany mandarynka może przybrać kształt dużego krzewu lub małego drzewka o wysokości do 8 m. Ze skórki owocu otrzymuje się olejek eteryczny wykorzystywany przez przemysł spożywczy i kosmetyczny.

Owoce charakteryzują się słodkim lub słodko-kwaskowym smakiem, w zależności od odmiany. Są chętnie wykorzystywane na przetwory – dżemy i kompoty.

Odmiany mandarynki

Mandarynka występuje w bardzo wielu odmianach. Łatwo się ją krzyżuje z innymi cytrusami, stąd powstaje niezliczona ilość różnych krzyżówek.

Do najpopularniejszych odmian mandarynek należą:

  • klementynki – powstają w wyniku skrzyżowania mandarynki z gorzką pomarańczą. Bardzo łatwo ściąga się z nich skórkę. Zawierają również mało pestek;
  • tangelo – skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem. Są bardzo soczyste i mają słodki smak, jednak z gorzkim posmakiem;
  • satsuma – praktycznie pozbawione pestek, natomiast skórka jest bardzo cienka, więc łatwo się je obiera.

Mandarynki: wartości odżywcze i witaminy

Jakie witaminy ma mandarynka? Podobnie jak inne cytrusy mandarynki są witaminową bombą. Przede wszystkim zawierają witaminę C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, a więc hamuje działanie wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia. Ponadto mają w sobie nobiletynę, czyli flawonoid, który obniża ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, w tym cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy.

Mimo że mandarynki są bardzo słodkie, w ponad 85% składają się z wody. Jeden średni owoc mandarynki dostarcza zaledwie około 30 kcal, więc bez obaw mogą one stanowić codzienną przekąskę!

Komentarze:

Brak komentarzy