• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Wysyłka nawet w 24h!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 11.09.2023

Liofilizacja – co to znaczy że owoce są liofilizowane?

4 minuty czytania ⏱

 

Owoce liofilizowane

Czy produkty liofilizowane to żywność tylko dla kosmonautów? Otóż okazuje się, że żywność liofilizowana zyskuje coraz większą popularność na Ziemi 🙂

Czym jest proces liofilizacji? Jakie właściwości posiadają liofilizowane produkty? Dla kogo są liofilizowane owoce? O tym wszystkim przeczytacie w naszym artykule.

 

Liofilizacja – Co to znaczy że owoce są liofilizowane?

Owoce są produktami sezonowymi. Jest jednak sposób pozwalający cieszyć się smakiem truskawek, malin, czy innych ulubionych owoców przez cały rok. Jest nim proces liofilizacji. Dzięki niemu owoce liofilizowane zachowują właściwości owoców świeżych oraz swój naturalny kolor, bez dodatku barwników i konserwantów. Liofilizacja to bowiem metoda suszenia, za pomocą której produkty są utrwalane i która pozwala w dużej mierze zachować ich właściwości. Owoce zachowują swój smak, aromat, wartość odżywczą. Proces liofilizacji pozwala również utrzymaniu zawartości cennych składników, takich jak przeciwutleniacze czy witamina C.

 

Jak długo trwa proces liofilizacji i co daje?

Liofilizacja jest procesem wieloetapowym. Świeże owoce przeznaczone do liofilizacji najpierw są zamrażane. Następnie odbywa się suszenie wstępne, czyli sublimacja. Para wodna musi zostać usunięta jak najszybciej, aby nie doszło do uszkodzenia produktu. Kolejnym i ostatnim już etapem jest dosuszanie, czyli desorpcja. Proces liofilizacji pomija etap rozmrażania. Jest to proces czasochłonny, a co za tym idzie wiąże się z wysokimi kosztami.  Proces ten rozwija się w przemyśle spożywczym na coraz większą skalę. Znajdziemy już na sklepowych półkach nie tylko pojedyncze, liofilizowane produkty (owoce, warzywa, przyprawy), ale również całe pełnowartościowe posiłki. Metody liofilizacji używa się również do produkcji m.in. szczepionek, probiotyków, tabletek, jak również w utrwalaniu materiałów biologicznych np. bakterii, grzybów i osocza krwi.

 

Czy liofilizowane owoce są tak samo zdrowe jak zwykłe?

Do owoców liofilizowanych mamy dostęp przez cały rok. Zachowują smak i właściwości owoców świeżych. Mają one także podobny kolor, kształt oraz smak do ich świeżych odpowiedników. Utrzymują zawartość cennych składników odżywczych, soli mineralnych, witamin. Są chrupiące i łatwe do przechowywania. Proces liofilizacji pozwalania na cieszenie się owocami sezonowymi przez cały rok, dlatego warto sięgać po owoce liofilizowane, zamiennie z owocami świeżymi.

 

Czy można zastąpić owoce świeże owocami liofilizowanymi?

Tak jak wspomnieliśmy, najlepiej jeść zarówno owoce świeże, jak i owoce liofilizowane. Niewątpliwym plusem liofilizatów jest ich dostępność przez cały rok. Owoce liofilizowane zyskują coraz bardziej na popularności i są powszechnie dostępne. Możemy cieszyć się smakiem ukochanych owoców sezonowych nawet jesienią lub zimą i sięgnąć wówczas po chrupiącą truskawkę lub malinę. Dzięki łatwości przechowywania chrupiące owoce liofilizowane możemy zabrać w podróż czy włożyć do lunchboxa do szkoły lub przedszkola. Będzie to doskonała przekąska, zawierająca witaminy i składniki mineralne. Nie należy jednak zastępować owoców świeżych owocami liofilizowanymi. Najkorzystniej będzie wpleść do diety zarówno owoce w formie świeżej, jak i liofilizaty. Z pewnością urozmaici to naszą dietę.

 

Do czego można wykorzystać owoce liofilizowane?

Do wszystkiego 🙂 Można posypać nimi owsiankę, dodać do musli z jogurtem, do deseru lub przyrządzić z nimi koktajl. Można także potraktować je jako osobną, chrupiącą przekąskę. Można je zmielić i posypać danie lub chrupać w całości. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Owoce liofilizowane mogą wzbogacić nasze posiłki, a z pewnością wyjdzie nam to na dobre.

 

Jak przechowywać owoce liofilizowane?

Owoce liofilizowane cechuje wysoka jakość i długi termin przydatności do spożycia. Aby jednak zachowały swoje właściwości należy przechowywać je we właściwy sposób, bez dostępu do światła oraz w szczelnym opakowaniu, ponieważ chłonąc swoją wodę z powietrza mogłyby utracić swój kształt i teksturę.

 

Owoce liofilizowane a małe dzieci i niemowlaki

Owoce liofilizowane mogą być świetnym dodatkiem do diety dzieci. Jest to atrakcyjna forma dla dzieci, ponieważ chrupią oraz mają ciekawą teksturę. Ze względu na zawartość naturalnie występujących cukrów należy jednak uważać z ich ilością w diecie dziecka. Sprawdzą się jako przekąska do szkoły lub przedszkola, a także w podróży zapakowane w małe opakowanie. Są lekkie i łatwe w transporcie. Mogą być doskonałą alternatywą dla słodyczy.

 

Owoce liofilizowane – wartości odżywcze i kalorie. Czy owoce liofilizowane mają tyle samo naturalnego cukru?

Liofilizacja staje się coraz bardziej popularną metodą. Jej niekwestionowanym plusem jest zachowanie większości wartości odżywczych, witamin oraz składników mineralnych Nie zawierają one substancji słodzących, konserwantów ani więcej cukru niż owoce świeże. Natomiast poprzez usunięcie wody w procesie liofilizacji, owoce zmniejszają swoją objętość, przez co łatwiej jest spożyć jednorazowo większą ilość produktu liofilizowanego niż świeżego. To z kolei powoduje spożycie większej ilości cukru. Podobnie sytuacja ma się z kalorycznością. Należy uważać przede wszystkim na ilość zjadanych owoców liofilizowanych.

 

Czy owoce liofilizowane to to samo co owoce suszone i czy są tak samo zdrowe?

Owoce liofilizowane to nie jest to samo co owoce suszone. Różnią się sposobem produkcji. Liofilizowane owoce zachowują więcej wartości odżywczych i witamin niż te suszone w tradycyjny sposób. Poprzez suszenie konwencjonalnymi metodami usuwane jest około 80% wody.  Owoce suszone zawierają z tego względu zdecydowanie więcej cukru. Tracąc wodę, zmniejszają swoją objętość. Porównując zatem taką samą objętość owoców świeżych i suszonych, te suszone będą zawierały dużo więcej cukru i kalorii. Ponadto do owoców suszonych w tradycyjny sposób, często dodaje się dodatki takie jak: olej, mąkę bądź cukier. Owoce liofilizowane są zatem lepszą alternatywą dla owoców świeżych niż owoce suszone innymi metodami.

Nie mogło także zabraknąć owoców liofilizowanych w ofercie OneDayMore. Zachęcamy do wyboru mieszanek OneDayMore, które w swoim składzie zawierają owoce liofilizowane. Znajdziecie u nas też chrupiące liofilizowane truskawki, maliny, borówki, wiśnie i żurawiny. Będą one z pewnością doskonałym dodatkiem do codziennej diety.

 

Źródła:

Kondratowicz J., Burczyk E., Janiak M.: Liofilizacja jako sposób utrwalania żywności, Chłodnictwo : organ Naczelnej Organizacji Technicznej > 2009 > R. 44, nr 1-2, 58-61

Wilkoławska M.: Na czym polega proces liofilizacji i jakie są jego zalety, Journal of NutriLife, 2020, 05

Misiak M., Irzyniec Z.: Wpływ temperatury i czasu przechowywania na zawartość poloifenolii właściwości przeciwutleniające liofilizowanej aronii, Zeszyty Naukowe. Technologia i Chemia Spożywcza / Politechnika Łódzka, 2009 | z. 73, nr 1058 | 73-81

Sadowska A., Dybkowska E., Rakowska R., Hallmann E., Świderski F.: Ocena zawartości składników bioaktywnych i właściwości przeciwutleniających proszków wyprodukowanych metodą liofilizacji z wybranych surowców roślinnych, Żywność: nauka – technologia – jakość, 24 (2017) | nr 4 (113) | 59-75

https://docplayer.pl/50964192-Wplyw-warunkow-przechowywania-na-wybrane-wlasciwosci-liofilizowanych-malin-ewelina-tryzno-magdalena-sledz-dorota-witrowa-rajchert.html

Rząca, M., Witrowa-Rajchert, D.: Suszenie żywności w niskiej temperaturze, Przemysł Spożywczy, 2007,  T. 61, nr 4, 30-35

Ochwanowska E. , Chmielewski J. , Laba S. , Zeber-Dzikowska I.: Liofilizowane owoce jagodowe – właściwości antyoksydacyjne, Przemysł Spożywczy, 2017, 71, 12

Zalewska M. , Otreszko-Arski A. , Zalewski M.: Wpływ suszenia konwekcyjnego i liofilizacji na barwę wybranych owoców, Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2016, T.21, nr 3, 141-145

Bourdoux S, Dan Li, Rajkovic A, Devlieghere F, Uyttendaele M: Performance of Drying Technologies to Ensure Microbial Safety of Dried Fruits and Vegetables, Compr Rev Food Sci Food Saf, 2016 Nov;15(6):1056-1066

Silva-Espinoza M.A., Ayed Ch., Foster T., del Mar Camacho M., Martínez-Navarrete N.: The Impact of Freeze-Drying Conditions on the Physico-Chemical Properties and Bioactive Compounds of a Freeze-Dried Orange Puree, Foods. 2020 Jan; 9(1): 32.

Tylewicz U, Nowacka M, Rybak K, Drozdzal K, Dalla Rosa M, Mozzon M: Design of Healthy Snack Based on Kiwifruit, Molecules. 2020 Jul; 25(14): 3309.

Bhatta S,Stevanovic Janezic T, Ratti C: Freeze-Drying of Plant-Based Foods, Foods. 2020 Jan; 9(1): 87.

 

 

 

 

Komentarze:

Brak komentarzy