Mandarynki w Polsce kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, jednak warto jeść je cały rok, ponieważ cechują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi! Owoc ten jest zarówno nieodłącznym elementem zarówno świątecznych wieczorów – gdy znajdziemy go na stole obok orzechów, większej siostry mandarynki – pomarańczy – czy suszonych śliwek, jak i składnikiem letnich deserów, galaretek i soków! Ten niewielki, słodki owoc w intensywnie pomarańczowym kolorze przede wszystkim powinien być słodki i soczysty. Czasem można w nim też znaleźć mniej przyjemną niespodziankę w postaci pestek. Czego jeszcze nie wiesz o mandarynkach?
Skąd pochodzą mandarynki i do czego są wykorzystywane?
Mandarynka uważana jest za jedno z najstarszych drzew owocowych na świecie. Pochodzi z ciepłych rejonów Azji Południowej. W Europie jej owoce pojawiły się na początku XIX wieku. Obecnie mandarynka jest uprawiana w wielu rejonach świata o klimacie tropikalnym i subtropikalnym, głównie w Japonii, Brazylii, rejonie basenu Morza Śródziemnego oraz na południu Stanów Zjednoczonych.
W zależności od odmiany mandarynka może przybrać kształt dużego krzewu lub małego drzewka o wysokości do 8 m. Ze skórki owocu otrzymuje się olejek eteryczny wykorzystywany przez przemysł spożywczy i kosmetyczny.
Owoce charakteryzują się słodkim lub słodko-kwaskowym smakiem, w zależności od odmiany. Są chętnie wykorzystywane na przetwory – dżemy i kompoty.
Odmiany mandarynki
Mandarynka występuje w bardzo wielu odmianach. Łatwo się ją krzyżuje z innymi cytrusami, stąd powstaje niezliczona ilość różnych krzyżówek.
Do najpopularniejszych odmian mandarynek należą:
- klementynki – powstają w wyniku skrzyżowania mandarynki z gorzką pomarańczą. Bardzo łatwo ściąga się z nich skórkę. Zawierają również mało pestek;
- tangelo – skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem. Są bardzo soczyste i mają słodki smak, jednak z gorzkim posmakiem;
- satsuma – praktycznie pozbawione pestek, natomiast skórka jest bardzo cienka, więc łatwo się je obiera.
Mandarynki: wartości odżywcze i witaminy
Jakie witaminy ma mandarynka? Podobnie jak inne cytrusy mandarynki są witaminową bombą. Przede wszystkim zawierają witaminę C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, a więc hamuje działanie wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia. Ponadto mają w sobie nobiletynę, czyli flawonoid, który obniża ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, w tym cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy.
Mimo że mandarynki są bardzo słodkie, w ponad 85% składają się z wody. Jeden średni owoc mandarynki dostarcza zaledwie około 30 kcal, więc bez obaw mogą one stanowić codzienną przekąskę!
Komentarze:
Mari - 06.04.2023
władziemierzu, my też kochamy mandarynki
Władzimierz - 28.06.2022
kocham mandarynki