Masło orzechowe w diecie odchudzającej:
jeść albo nie jeść – oto jest pytanie!

Uwielbiamy pasty orzechowe – bez dwóch zdań! Ale czy jeśli chcemy utrzymać szczupłą sylwetkę albo wręcz zrzucić kilogramy, możemy pozwolić sobie na orzechową przyjemność? Otóż jak najbardziej!

 

Kwasy tłuszczowe – jakie one nienasycone!

Masło orzechowe uważane było za niezdrowe ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Tymczasem jego szkodliwość okazała się mitem, a kluczem do tej zagadki jest rozróżnienie dwóch rodzajów tłuszczu, o czym powinniśmy pamiętać przy wyborze codziennych przekąsek. Jedne są nasycone, drugie nienasycone – i to te drugie, zawarte właśnie w przecierach orzechowych, mają korzystny wpływ na układ krążenia. Przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie – ryzyka chorób serca.

Jak błonnik działa na masę ciała?

Dużo się o nim słyszy, ale jak konkretnie działa błonnik zawarty m.in. w maśle orzechowym? Przyczynia się do obniżenia stężenia glukozy, poziomu cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi, a także usprawnia perystaltykę jelit. Wiążąc wodę, pęcznieje w żołądku – usprawnia dzięki temu metabolizm i zwiększa uczucie sytości – jest więc naszym kolejnym sprzymierzeńcem w walce z otyłością!

Pasty orzechowe – dla sportu!

Wiadomo, że oprócz diety w odchudzaniu istotna jest aktywność fizyczna. Z kolei aktywność fizyczna wymaga sama w sobie szczególnej diety – i uwaga – powinno się w niej znaleźć… masło orzechowe! Zawarte w nim witaminy z grupy B wspomagają układ odpornościowy i nerwowy, a witamina B3, czyli niacyna, odpowiedzialna jest za utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Co więcej, znaczącą rolę jako budulec masy mięśniowej spełnia oczywiście białko. Pełnowartościowe BIAŁKO ROŚLINNE świetnie sprawdza się u sportowców wegan. W maśle orzechowym jest go ponad 20 gramów na 100 gramów produktu!

Niski indeks i ładunek glikemiczny

Orzechy mają niski indeks glikemiczny oraz obniżają wartość ładunku glikemicznego posiłku. Do ryżu, kaszy, makaronu czy innego opartego na węglowodanach dania dodaj łyżkę orzechowej pasty, a zawarty w niej tłuszcz spowolni przyswajanie węglowodanów, co zmniejszy wyrzut insuliny.

Rety, i co jeszcze?!

Jeszcze tryptofan. Wpływa na zdolność koncentracji i prawidłową pracę mózgu, co powinno mieć znaczenie dla osób pracujących umysłowo i przemęczonych.

A dla pragnących być nie tylko szczupłymi, ale też pięknymi – witamina E. Masło orzechowe zawiera ten antyoksydant nazywany witaminą młodości, który zabezpiecza komórki przed działaniem wolnych rodników.

Czy każde masło orzechowe jest takie fantastyczne?

Kiedy wybierasz pastę orzechową, czytaj etykiety. Pamiętaj: im więcej orzechów, tym lepiej. Prawdziwe masło orzechowe powinno składać się z nich w 100%, a nie 50-60%, jak bywa w przypadku kiepskich produktów pełnych syropu glukozowego, cukru, soli i oleju palmowego. Ten ostatni zawiera ok. 50% kwasów tłuszczowych nasyconych, które (szczególnie w postaci utwardzonej) są szkodliwe dla zdrowia, powodując wzrost cholesterolu LDL we krwi i sprzyjając otyłości. Nie każde masło orzechowe, jak widać, może służyć Twojej sylwetce…

Jak skutecznie jeść peanut butter, czyli z czym to się je?

W diecie odchudzającej znaczenie ma nie tylko to, co się je, ale także z czym. Dlatego pasty orzechowe bogate w tłuszcze polecamy jeść z jaglankami, owsiankami i kanapkami – tu wybierajcie najlepiej pieczywo z mąki gryczanej, o niskim indeksie glikemicznym, lub orkiszowej, o wysokiej zawartości błonnika pomagającego dbać o linię.

No i oczywiście owoce! Dodawaj masła z orzechów do deserów z bananów, truskawek, jabłek, granatów.

Pochodzący z Ameryki pomysł na połączenie masła orzechowego z pomidorem może być dla niektórych wyzwaniem, ale orzechowy posmak w warzywnej sałatce to coraz modniejsze rozwiązanie.

Orzechowe masło robi też furorę w daniach kuchni chińskiej, indyjskiej, w lodowych deserach, wytrawnych sosach, koktajlach i ciastkach.

Jedzcie zatem pasty z orzechów, na zdrowie!