• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 15.07.2021

Melasa: co to jest i jakie ma właściwości i zastosowanie? Jak zrobić i z czego powstaje?

Melasa to doskonały przykład produktu, który choć znany jest od tysięcy lat, wielokrotnie był odkrywany na nowo. Za każdym razem znajdowano też dla niego nieco inne zastosowanie. Melasa wykazuje się przy tym prozdrowotnymi właściwościami, które sprawiają, że warto przyjrzeć się jej dokładniej. Sprawdź do czego możesz ją wykorzystać i jaki wpływ może mieć na nasz organizm!

Co to jest melasa i jak wygląda?

Mówiąc w skrócie, melasa jest produktem ubocznym produkcji cukru. Słodkie kryształki oddziela się od melasy poprzez krystalizację i wirowanie. Masa stopniowo zawiera coraz mniej cukru, stając się coraz gęstsza i coraz mniej słodka. Końcowy produkt tego procesu, melasa, przypomina konsystencją syrop.

Z czego powstaje melasa i jak zrobić samemu?

Melasę pozyskuje się głównie z buraków (tzw. melasa buraczana) i trzciny cukrowej (tzw. melasa trzcinowa), ale nie są to jedyne możliwości. Równie cenna jest ta pozyskana z mączki chleba świętojańskiego, czyli karobu (melasa karobowa), jak i melasa z granatu. Ze względu na zawartość cukru wyróżnia się kilka rodzajów melasy.

Najsłodsza charakteryzuje się najjaśniejszym kolorem i największą przejrzystością. Jest przy tym najmniej gęsta. Łatwo się domyślić, że powstaje ona w początkowej fazie krystalizacji cukru. Dużo bardziej ceniona jest jednak melasa pozyskana pod koniec tego procesu. Jej ciemny kolor zbliża się do czerni, a ze względu na wysoką gęstość, zamiast syropu, przypomina już raczej miód.

Znana od dawna, odkryta na nowo

Wynalezienie melasy przypisuje się mieszkańcom starożytnych Indii, jednak prawdziwą popularność zdobyła ona w czasach rozwijających się imperiów kolonialnych. Głównym ośrodkiem produkcji cukru stały się wtedy Wyspy Karaibskie, skąd oba cenne składniki transportowane były do Europy. Opracowano również sposób fermentowania melasy, która stała się podstawowym składnikiem rumu – cieszącego się wówczas ogromną popularnością. Obecnie największymi producentami melasy są między innymi Tajlandia, Brazylia, Filipiny, Indie oraz USA. Produkt jest też coraz chętniej wykorzystywany ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.

Melasa: jakie ma właściwości?

Bycie produktem ubocznym nie zawsze oznacza bycie produktem gorszym! A melasa jest tego najlepszym przykładem. Jest ona przede wszystkim ceniona jako zdrowsza alternatywa dla zwykłego cukru. Pomimo dużej ilości sacharozy zawiera bowiem składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niektóre z nich występują w niej w ilościach, których próżno szukać w innych produktach. Przyjrzyjmy się temu dokładniej!

Potas

Ten niezwykle ważny dla naszego organizmu pierwiastek odpowiada za cały szereg funkcji. Najważniejsze z nich obejmują przewodnictwo nerwowe i utrzymywanie równowagi elektrolitycznej.

Magnez

Bierze udział w większości procesów naszego organizmu. Na co dzień jego niedobory najczęściej objawiają się skurczami mięśni i uczuciem niepokoju. Dbając o odpowiednią ilość magnezu w diecie możemy zredukować uczucie zmęczenia mięśni i polepszyć kondycję umysłu.

Wapń

Jest ważnym składnikiem kości oraz zębów. Oprócz tego bierze udział w przewodnictwie nerwowym, a także regulacji gospodarki hormonalnej i procesach krzepnięcia krwi.

Fosfor

Obok wapnia stanowi jeden z najważniejszych składników budujących kości oraz zęby. Ponadto odpowiada za utrzymanie w naszym organizmie równowagi kwasowo-zasadowej.

Mangan

Spełnia szereg kluczowych funkcji w organizmie człowieka. Wchodzi w skład licznych enzymów trawiennych, a także chroni kości przed wystąpieniem osteoporozy.

Żelazo

Jest jednym z najważniejszych składników krwi i odpowiada za transport tlenu. Jego niedobory mogą prowadzić do anemii, a także poważniejszych zaburzeń działania organizmu.

Miedź

Pełni ona ważną rolę w procesie przesyłania impulsów nerwowych. Oprócz tego wraz z żelazem odpowiedzialna jest za transport tlenu we krwi, a także pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia.

Melasa wykazuje również właściwości antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze są dla naszego organizmu bardzo cenne, ponieważ mogą przyczynić się do zapobiegania rozwojowi komórek nowotworowych. Oprócz tego melasa wykazuje również właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne, dzięki czemu może wspierać naszą naturalną odporność.

Zastosowania melasy

Melasa jest przede wszystkim niezwykle istotnym surowcem przemysłowym, wykorzystywanym do wytwarzania całego mnóstwa różnych produktów. Do najważniejszych należą rum – popularny rodzaj alkoholu, słodycze, ocet oraz drożdże. W naszej codziennej diecie melasa ma jednak nie mniej potencjalnych zastosowań. Sprawdzi się doskonale jako substancja słodząca mająca niewątpliwie więcej zalet niż cukier, a dzięki płynnej konsystencji może zastąpić również syrop klonowy. Melasa może być też świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju domowych wypieków. Nawet niewielki jej dodatek sprawi, że ciasta oraz ciasteczka będą apetycznie wilgotne i wyraźnie słodsze. Jeśli preferujemy bardziej wytrawne dania możemy z kolei wykorzystać melasę do przygotowania sosów, takich jak na przykład sławny sos barbecue.

Komentarze:

Brak komentarzy