O tym, że miód jest zdrowy, większość z nas wie już od dziecka. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że jego właściwości różnią się w zależności od rośliny, z której został wytworzony. Do najbardziej cenionych, a zarazem zawierających najwięcej ważnych dla organizmu składników odżywczych jest miód manuka. Dowiedz się więcej o jego prozdrowotnych właściwościach!
Skąd pochodzi i z czego powstaje miód manuka?
Ten bardzo zdrowy rodzaj miodu produkowany jest głównie na Nowej Zelandii. Jasny kolor może z kolei przybierać różne odcienie brązu. Miód manuka nie jest też bardzo słodki, a raczej lekko orzechowy i gorzkawy z wyczuwalnymi nutami ziołowymi. W przeciwieństwie do innych miodów, znanych w Europie od wieków, pojawił się on dopiero w XIX wieku. Wszystko za sprawą osadników, którzy przybyli na Nową Zelandię zabierając ze sobą zwierzęta, w tym także pszczoły, które nie występowały naturalnie na tych obszarach. Owady szybko zadomowiły się w nowym otoczeniu i znalazły sobie alternatywę dla znanych im dotychczas roślin. Okazały się nią dziko rosnące krzewy z gatunku Leptospermum scoparium, które spotkać można na Nowej Zelandii, a także niektórych rejonach Australii. Prawdziwą popularność miód manuka zdobył dopiero pod koniec XX wieku, kiedy przebadano go dokładnie i odkryto przy tym całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości.
Czytaj także: Miód: rodzaje i właściwości. Na co pomaga i który jest najzdrowszy?
Właściwości miodu manuka
Najcenniejszym składnikiem odżywczym, który znajdziemy w nowozelandzkim rodzaju miodu jest zdecydowanie substancja nazywana metyloglioksalem – w skrócie MGO. Rzadko spotykany w przyrodzie związek chemiczny posiada niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm. Występuje on również w innych rodzajach miodu, jednak w tym wytwarzanym z krzewów manuka jego stężenie jest wielokrotnie większe. Związek wykazuje bardzo silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz tego w miodzie manuka znaleźć możemy flawonoidy oraz kwasy fenolowe. Odkąd odkryto cudowne właściwości miodu manuka dokładnie przebadano w jakich przypadkach warto go stosować. A ich lista jest naprawdę spora!
Wsparcie układu odpornościowego
Miód manuka dzięki zawartości MGO wykazuje działanie antyoksydacyjne chroniąc komórki naszego organizmu przed tak zwanym stresem oksydacyjnym. Dzięki temu może być cennym wsparciem dla naszego układu odpornościowego. Może również zapobiegać powstawaniu niektórych nowotworów. Miód manuka sprawdza się również w leczeniu lekkich infekcji układu oddechowego.
Dolegliwości układu pokarmowego
Badania naukowe udowodniły, że regularne spożywanie miodu manuka może pomóc w zredukowaniu ryzyka wystąpienia, a nawet łagodzeniu objawów nieprzyjemnych dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Należą do nich między innymi wrzody żołądka, a także wzdęcia, zaparcia lub niestrawności.
Na kondycję skóry
Włączenie do diety miodu manuka to świetne rozwiązanie, by poprawić stan naszej skóry. Nie jest to jednak jego jedyne cudowne działanie. Naukowcy odkryli, że dzięki dużemu natężeniu niezwykle korzystnych dla zdrowia związków chemicznych, miód ten może przyspieszać gojenie się ran, a także pomóc w leczeniu licznych chorób skóry.
Czytaj też: Na co pomaga i jak stosować pierzgę pszczelą?
Zastosowanie miodu manuka
Choć należy on do najdroższych miodów na świecie, zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Ze względu na wysoką cenę nie przyjęło się jednak wykorzystywanie go na szerszą skalę w celach kulinarnych. Miód możemy wykorzystać do słodzenia napojów, ale warto przy tym zwrócić uwagę, by nie były one gorące. Wysoka temperatura powoduje, że traci on część cennych właściwości, a to o nie przecież głównie chodzi. Jeśli z kolei chcesz skorzystać z pozytywnego wpływu miodu na skórę, możesz przygotować z niego maseczkę. Wystarczy, że nałożysz go na twarz na co najmniej 15 minut każdego dnia, by cieszyć się cudownymi właściwościami!
Komentarze:
Brak komentarzy