• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź naszą aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 27.07.2021

Oregano: właściwości i zastosowanie. Jak zrobić olejek z oregano?

Oregano: co to za przyprawa i skąd pochodzi?

Oregano to przyprawa, którą dodawano i wciąż dodaje się do wielu popularnych dań. Raczej nie wyobrażamy sobie pizzy albo słynnego sosu bolognese na bazie pomidorów bez smaku oregano. Już starożytni Grecy stosowali to aromatyczne zioło nie tylko do potraw, ale również w celach leczniczych. W swoich działach opowiadali o nim Arystoteles i Hipokrates. W średniowieczu używano go do ochrony przed czarami. Ma wiele zastosowań, które nadal wykorzystujemy w obecnych czasach. Poznaj ciekawostki o tej aromatycznej przyprawie i dowiedz się, jak samemu zrobić olejek z oregano. Oregano charakteryzuje się bardzo przyjemnym zapachem oraz lekko korzennym smakiem. Znane jest również pod nazwą jako lebiodka pospolita albo dziki majeranek. Obecnie możemy go znaleźć na terenie niemalże całej Afryki Północnej, Azji i Europy. W Polsce rośnie zazwyczaj na skrajach lasów lub przydomowych ogródkach.

Właściwości oregano

Lebiotka znana już była w wiekach starożytnych – Grecy i Egipcjanie używali jej leczniczych właściwości do łagodzenia bólu, a także do mumifikacji ciał. Olejek z oregano ma również działanie przeciwutleniające, dzięki czemu może zapobiegać starzeniu się skóry. Można go również z powodzeniem stosować w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, gdyż wspomaga proces trawienia. Ponadto przy bólach głowy oraz stawów. Oregano można wykorzystać także podczas przeziębienia. Roślinę poznamy po jego sztywnej zielono-brązowej łodydze, ogonkowych liściach, kłączach i kwiatach.

Olejek z oregano: właściwości i zastosowanie

Suszone ziele oregano świetnie podkreśla smak dań kuchni śródziemnomorskiej, w szczególności włoskiej lub greckiej. Jednak olejek z oregano ma wiele właściwości i można wykorzystać także w inny sposób:

  • przy infekcjach górnych dróg oddechowym, kaszlu i astmie – wówczas olej z oregano (około 20-30 kropli) wlewamy do dyfuzora lub inhalatora
  • jako maść – olej z oregano mieszamy z olejem kokosowym w proporcji 3:1 – taka maść pomoże nam przyspieszyć gojenie w miejscach ukąszenia np. komarów czy kleszczy
  • do kąpieli – napełniamy wannę ciepłą wodą i dodajemy olejek (na jedną kąpiel stosuje się 6-12 kropli olejku)

Zastosowanie oregano: do czego jeszcze można wykorzystać?

Dzisiaj znacznie mniej wykorzystuje się tę roślinę w celach leczniczych, bardziej w gastronomii, jako aromatyczna przyprawa. Do czego Wy używacie oregano? Nam oprócz pizzy i bolognese przychodzi na myśl jeszcze: lasagne, wytrawna tarta z pomidorami i masą świeżego oregano i oczywiście grecka sałatka, której przepisem chcemy się z Wami podzielić.

Potrzebne będą:

  • 1 średniej wielkości, dojrzały pomidor
  • 200g dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 1 pomidor „serce bawole”
  • 1 średnia czerwona cebula
  • garść świeżej mięty
  • 1 ogórek
  • 1 zielona papryka
  • 3 łyżki dobrej jakości greckiej oliwy z oliwy
  • garść czarnych oliwek bezpestkowych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Średniego pomidora pokrój w ósemki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a „serce bawole” na duże, niekształtne kawałki.
  2. Włóż wszystkie pomidory do jednej, dużej miski.
  3. Cebule pokrój w cienkie piórka i dodaj do pomidorów.
  4. Ogórka pokrój w grube plastry.
  5. Wydrąż środek papryki i pokrój ją w plasterki, po czym dodaj ją z ogórkiem do pomidorów.
  6. Posiekaj miętę i dorzuć ją do pomidorów, ogórka i papryki, całość wymieszaj.
  7. Oliwki pokrój na plasterki i dorzuć je do warzyw.
  8. Dodaj szczyptę soli, octu i oliwy z oliwy i wymieszaj wszystko razem.
  9. Spróbuj, czy warzywa trzeba jeszcze przyprawić.
  10. Fetę połam w rękach, tak aby miała nieforemne kształty – nie krój jej nożem!
  11. Przełóż wszystko z dużej miski na talerze i na wierzchu umieść kawałki pokruszonej fety.
  12. Posyp sałatkę oregano, skrop całość oliwą z oliwek, tak aby opływała ona jeszcze po serze feta.

Gotowe! Pyszna, grecka sałatka ląduje na Twoim stole, a w raz z nią smaki lata!

***

Wiele osób używa codziennie oregano w swojej kuchni, nie zwracając uwagi na jego właściwości. Ty od dzisiaj masz wiedzę o tej niesamowitej roślinie i jej właściwościach leczniczych. Dziel się tą wiedzą ze znajomymi i rodziną, od czasu do czasu oczywiście zrób pizzę z oregano i napisz nam, jaka była pyszna!

Pamiętaj jednak, że stosując wszelkie preparaty ziołowe i naturalne warto robić to w konsultacji z lekarzem rodzinnym.

Komentarze:

Brak komentarzy