Początków popularności orzechów tygrysich można doszukiwać się już w starożytnym Egipcie. Cibora jadalna (Cyperus esculentus), inaczej nazywana migdałem ziemnym lub chufa, stosowana była w antycznej medycynie ludowej ze względu na bogactwo wielu składników odżywczych, m.in. wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Ceniono ją też w kulinariach, ponieważ potrafiła podbić serce nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Co to jest i jak rośnie orzech tygrysi? Orzechy tygrysie to bulwy. Są to znajdujące się pod ziemią części rośliny zwanej Cyperus esculentus, należącej do rodziny ciborowatych. Orzech tygrysi, inaczej nazywany migdałem ziemnym, ciborą jadalną, żółtą trawą orzechową bądź chufa, przyjmuje postać bulwy o owalnym kształcie i brązowej, pomarszczonej skórce (na której odznaczają się paski przywodzące na myśl umaszczenie tygrysów) z białym miąższem w środku.
Czytaj także: Orzechy: które są najzdrowsze i jakie mają właściwości odżywcze?
Bulwy cibory lubią ciepły klimat, spotkać je więc można głównie w południowej Europie, Ameryce Południowej i Afryce. Szeroko wykorzystywane są zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Cibora jadalna zalicza się do tzw. superfoods, czyli nieprzetworzonych pokarmów, które sąt bogatym źródłem wielu składników odżywczych.
Migdały ziemne zawierają wiele składników ważnych dla naszego organizmu. Mają właściwości zdrowotne, z których zdawali sobie sprawę już starożytni Egipcjanie!
Orzech tygrysi: wartości odżywcze
Cibora jadalna zawiera ważne składniki mające znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Migdały ziemne to bogate źródło błonnika pokarmowego, a także wielu witamin i minerałów.
Wartość odżywcza w 100 g orzechów tygrysich:
Orzechy świeże | Orzechy suszone | |
Kalorie | 273 kcal | 429 kcal |
Tłuszcz | 19,67 g | 27,54 g |
Białko | 7,94 g | 3,94 g |
Błonnik | 21,36 g | 15,60 g |
Materia organiczna | 97,32 g | 98,21 g |
Popiół | 2,68 g | 1,79 g |
Sucha masa | 67,84 g | 90,26 g |
Węglowodany | 16,19 g | 41,59 g |
Woda | 32,16 g | 9,74 g |
Orzechy tygrysie zawierają tez liczne składniki mineralne. W poniższej tabeli przedstawiamy ich ilość w 100 g orzeszków chufa.
Wapń | 15,2 mg |
Sód | 14,0 mg |
Fosfor | 12,3 mg |
Magnez | 5,53 mg |
Mangan | 4,1 mg |
Żelazo | 0,2 mg |
Miedź | 0,13 mg |
Cynk | 0,1 mg |
Dodatkowo w orzechach tygrysich znajdują się enzymy wspierające funkcjonowanie układu trawiennego: katalaza, lipaza i amylaza.
Nie można nie wspomnieć o dużych ilościach błonnika pokarmowego, jednego z istotnych składników wpływających na układ pokarmowy. Zadaniem tej ważnej substancji jest między innymi poprawa ukrwienia jelit, co pobudza ich perystaltykę. Do innych jego funkcji należy oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii oraz toksyn.
Czytaj więcej: Błonnik pokarmowy: co to jest? Właściwości i źródła w produktach
Bulwa cibory jadalnej jest produktem wysokoenergetycznym. Świeże bulwy cibory mają 273 kcal na 100 g, z kolei suszone ok. 429 kcal. W ciborze jadalnej istotną rolę odżywczą odkrywa węglowodan, którym jest skrobia (28%).
Cibora jadalna zawiera też przeciwutleniacze – fitosterole. Są to związki odpowiadające za oczyszczanie organizmu z wolnych rodników. Spożywanie orzechów tygrysich może się więc przyczyniać do spowolnienia procesów starzenia!
Obecność wszystkich wymienionych składników odżywczych, witamin i minerałów jasno wskazuje, że orzechy tygrysie bezapelacyjnie zaliczają się do superfoods.
Orzech tygrysi: właściwości zdrowotne
Ze względu na bogactwo wymienionych już składników odżywczych uważa się, że orzechy tygrysie wykazują wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych. Na przykład, dzięki dużej zawartości błonnika, wpływają na poprawę funkcjonowania przewodu pokarmowego. Co więcej, obecność enzymów wspiera procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii, a także reguluje rytm wypróżnień. Dodanie orzeszków chufa do swojej diety zapewnia uczucie sytości na długi czas.
Migdały ziemne były też stosowane w starożytnym Egipcie w medycynie naturalnej. Wykorzystywano je na przykład do zwalczania gorączki i ospy. Starożytni Egipcjanie mieli też za pomocą chufa leczyć biegunki, zaparcia i wiele innych problemów związanych z układem pokarmowym. W medycynie naturalnej uważa się, że spożywanie orzechów tygrysich może chronić przed wieloma chorobami układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego, nowotworami, cukrzycą i innymi schorzeniami. Do zalet stosowania migdałów ziemnych można zaliczyć też hamowanie działania niektórych bakterii chorobotwórczych, chociażby salmonelli.
Jak sami widzicie, orzechy tygrysie mają bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm, niemniej osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego (IBS) lub inne problemy trawienne zaleca się ograniczenie ich spożycia ze względu na wysoką zawartość błonnika. Zgodnie z tabelą w 100 g orzechów tygrysich jest ok. 21,36 g tego składnika.
Jak jeść orzechy tygrysie?
Migdały ziemne mogą być spożywane w postaci surowej, po obróbce termicznej (gotowaniu, pieczeniu) lub suszone. Słodkawy, migdałowo-kokosowy smak sprawia, że cibora jadalna znajduje zastosowanie w kuchni jako słodka przystawka (na przykład podana w miodzie, w czekoladzie lub z innymi dodatkami – mniam!). Kucharze jednak wzbogacają orzechami tygrysimi również potrawy o wytrawnych smakach!
Pozostając przy kulinariach, nie można nie wspomnieć o wyśmienitych produktach, które powstają przy wykorzystaniu orzechów tygrysich. Jednym z nich jest napój roślinny o nazwie horchata de chufa, tradycyjnie robiony i spożywany w Walencji w Hiszpanii. Jest to napój chłodzący, który doskonale gasi pragnienie, kiedy mamy do czynienia z wysokimi temperaturami. Jeśli wybieramy się do Walencji, nie można przegapić możliwości spróbowania horchata de chufa.
Horchata de chufa można też przygotować samemu w domu, chociaż jest to nieco czasochłonne. Wystarczą migdały ziemne, cukier, woda i opcjonalnie cytryna lub cynamon. Aby zrobić ten napój, należy przygotować orzechy tygrysie poprzez moczenie ich w wodzie przez co najmniej 24 godziny. Po tym czasie odsączamy je, przesypujemy do oddzielnego naczynia i miksujemy blenderem. Na tym etapie opcjonalnie dodaje się szczyptę cynamonu oraz skórkę cytryny. Stopniowo należy dodawać też po odrobinie wody. W wyniku blendowania powstanie mętny płyn, który należy przesączyć przez sitko lub gazę. Na samym końcu dodajemy zimną wodę i cukier, a przygotowany napój roślinny chowamy do lodówki, by się porządnie schłodził.
Z orzechów tygrysich wytwarza się też bezglutenową mąkę. Jest to więc doskonały zamiennik zwykłej mąki dla osób, które cierpią na celiakię bądź nietolerancję glutenu. Ze względu na brak tego składnika ciasto z mąki z orzechów tygrysich nie jest tak elastyczne, jak to ma miejsce w przypadku mąki pszennej. Mąkę z chufa można wykorzystać do przygotowywania m.in. ciast, pieczywa, naleśników, ciasteczek i innych wypieków.
Podsumowanie
Cibora jadalna to superfood, który warto włączyć do swojej diety! Poza jej wyjątkowymi właściwościami, pochodzącymi z zawartych w niej witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych, z pewnością pokochasz jej wyjątkowy, słodkawy smak.
Źródła:
https://medlicker.com/1062-tiger-nuts
https ://draxe.com/nutrition/tiger-nuts/
https://www.ajol.info/index.php/bajopas/article/view/106134
Komentarze:
Brak komentarzy