• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep

Orzechy – które są najlepsze dla naszego zdrowia?

Orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, migdały, orzechy nerkowca, a może orzechy makadamia… Które wybrać, skoro uwielbiamy je wszystkie? Twardy orzech do zgryzienia. Sprawdź, które orzechy są najzdrowsze, i dowiedz się, jak idealnie rozpocząć dzień!

Orzechy – królowie bakalii

Ze wszystkich bakalii to właśnie orzechy są najbardziej wartościowe. Dostarczają nam nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witaminy E oraz składników mineralnych takich, jak: magnez, żelazo, potas, cynk, sód. Orzechy mogą mieć wpływ na zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób serca, są idealne w diecie wegetarian i często sprawdzają się jako szybka przekąska, kiedy będąc w ciągłym biegu, potrzebujemy czegoś na ząb. Ich jedzenie ma korzystny wpływ na pracę naszego mózgu i układu nerwowego. Chcesz dowiedzieć się, jakie korzyści płyną z regularnego spożywania orzechów? Musisz uważnie przeczytać ten artykuł.

Migdały – najszlachetniejsze z orzechów

Nasiona migdałowca zwyczajnego, zwane migdałami, to nie tylko dobry pomysł na przekąskę, ale również ciekawy dodatek do potraw. Migdały zawierają składniki mineralne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – między innymi potas, magnez, żelazo oraz wapń. Oprócz tego, jedząc migdały, dostarczamy sobie sporych ilości tłuszczów jednonienasyconych, wielonienasyconych omega-3 oraz omega-6, a także białka, błonnika pokarmowego oraz witamin. Migdały mogą wspomagać pracę układu nerwowego, przyczyniać się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu frakcji LDL, sprzyjają obniżeniu masy ciała dzięki obecności błonnika pokarmowego i wydłużeniu uczucia sytości po ich spożyciu, lecz nie zapominajmy o ich wysokiej wartości energetycznej i o potrzebie zachowania umiaru w jedzeniu.

Jak bezpiecznie kupować migdały? Jeśli masz wybór, zrezygnuj z tych na wagę i wybierz migdały w opakowaniu, by móc sprawdzić datę ważności i mieć pewność, że nie uległy utlenieniu. Pamiętaj, żeby nie poddawać ich obróbce termicznej, gdyż w wysokich temperaturach kwasy tłuszczowe zawarte w tych orzechach tracą swoje cenne właściwości. O migdałach mówi się, że ze względu na swoje właściwości zdrowotne są najszlachetniejsze ze wszystkich orzechów. Warto przypomnieć, że można samemu zrobić napój migdałowy, który posłuży jako roślinny zamiennik mleka krowiego, a dzięki olejom migdałowym możemy zadbać o cerę. Jeden orzech, a tyle właściwości!

Orzechy nerkowca na poprawę nastroju

Z czym Wam się kojarzą orzechy nerkowca? Jakie smaki pierwsze przychodzą Wam do głowy? Wyobraźcie sobie jesienny, deszczowy dzień, gdy marzycie o czymś rozgrzewającym, pysznym i sycącym do jedzenia. Czy Wam też na myśl jako pierwsze przychodzi curry, którego doskonałość podkreśliłyby orzechy nerkowca? To idealne połączenie ze względu na delikatny smak orzechów, lekko maślany. Do tego ostrość curry i charakterystyczny smak kolendry… Już wiemy, co zjemy na obiad, a Wy?

Gdy przygotowujemy jakąkolwiek potrawę z orzechami nerkowca albo sięgamy po nie jako przekąskę, warto pamiętać, że ze względu na obecny w nich magnez potrzebny do syntezy hormonu szczęścia, czyli serotoniny, są to orzechy na poprawę nastroju. Spożywając nerkowce, dbamy również o skórę i włosy – ze względu na obecność w nich miedzi, kości i stawy – dzięki zawartości magnezu, wapnia oraz miedzi, wzrok – dzięki przeciwutleniaczom luteinie i zeaksantynie, serce i układ krążenia – dzięki tłuszczom jedno- i wielonienasyconym.

Jeśli orzechy nerkowca poprawiają nastrój, to idealnym rozwiązaniem i poprawą nastroju do kwadratu jest rozpoczęcie dnia z Musli Odpornościowym OneDayMore z prażonymi orzechami nerkowca. Nic tak nie cieszy jak zdrowie i odpowiednio zbilansowana dieta.

Orzechy brazylijskie – bogate źródło selenu

Orzechy brazylijskie to istna skarbnica selenu, dzięki któremu możemy znacznie poprawić swoją odporność. Oprócz selenu w orzechach brazylijskich znajdziemy: magnez, który wspiera układ nerwowy, wapń – odpowiedzialny na prawidłowy rozwój kości i zębów, potas, który wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, witaminę E – nazywaną witaminą młodości, i witaminę B6, kwas foliowy, kwasy omega-3.

Jak spożywać orzechy brazylijskie? Najlepiej świeżo obrane dodawać do sałatek lub do deski serów. Świetnie nadadzą się do pikantniejszych potraw, jak pad thai z warzywami, kurczak na ostro z warzywami, pikantna zupa na bazie mleczka kokosowego i mango.

Orzechy włoskie – wykorzystanie w kuchni

W orzechach włoskich zawarte są: kwasy omega-3, kwasy omega-6, aminokwasy, składniki mineralne oraz witaminy. Jedzenie orzechów włoskich wspomaga pracę mózgu i kondycję cery oraz włosów. Obecne w orzechach kwas linolenowy oraz magnez wspierają system nerwowy, kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Nic, tylko jeść orzechy, do czego zachęcamy przez cały rok.

Do czego warto dodać orzechy włoskie i dlaczego? Idealnie pasują do wegetariańskiej sałatki z figami, serem feta, awokado i rukolą. Wystarczy wszystko zmieszać, polać oliwą i gotowe. Wypiekacie własny chleb? Dodajcie do ciasta orzechy włoskie i żurawinę. Wspaniały smak gwarantowany. Chwila tylko dla siebie? Dlaczego nie! Połączcie smak porannej kawy z orzechowymi ciasteczkami – niebo w gębie! Szykuje się impreza i musicie szybko coś wymyślić? Na pierwszy plan niech wysuną się koreczki z serem brie, orzechami i winogronami, a potem niech muzyka porwie Was do tańca!

Orzechy pekan – bracia orzechów włoskich

Orzechy pekan są spokrewnione z orzechami włoskimi, choć są nieco łagodniejsze w smaku. Mimo wysokiej wartości energetycznej mają wysoką gęstość odżywczą, ponieważ są bogate w witaminy, składniki mineralne, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Spośród wszystkich orzechów zawierają najwięcej przeciwutleniaczy, które redukują stres oksydacyjny oraz ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób naczyniowo-sercowych, a także przyczyniają się do wzrostu poziomu dobrego cholesterolu frakcji HDL.

Orzechy pekan świetnie smakują w sałatkach, owsiankach i musli, lecz największą popularnością cieszy się amerykańskie pekan pie.

Orzechy makadamia prosto z egzotycznych krajów

Orzechy makadamia pochodzą z terenów Australii, Nowej Kaledonii i Sulawesi. Są okrągłe i mają niezwykle twardą łupinę. Orzech, który znajduje się w środku, ma największą ze wszystkich orzechów zawartość tłuszczu – tym samym odznacza się wysoką kalorycznością. Dlatego sięgając po te, jak i inne orzechy – róbmy z nich dodatek, a nie bazę posiłku. Jakie jeszcze wartości odżywcze i właściwości zdrowotne mają orzechy makadamia? Są źródłem witamin A, E oraz witamin z grupy B. Zawierają cenne składniki mineralne: fosfor, żelazo, magnez, cynk oraz wapń. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na ich wartości odżywcze zaleca się spożywanie orzechów makadamia w stanach przemęczenia lub osłabienia.

Orzechy ziemne – trochę groszek, trochę orzech

Z botanicznego punktu widzenia orzechy ziemne są rośliną strączkową – jej nasiona dojrzewają pod ziemią. Aby fistaszek stał się fistaszkiem – najpierw trzeba go uprażyć. Orzechy arachidowe są bogate w błonnik, białko i nienasycone tłuszcze. Wyróżniają się wysoką zawartością witaminy B₃ oraz potasu (100 g orzechów pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania na ten składnik).

Jak wykorzystać te orzechy w kuchni? Przede wszystkim do dań kuchni azjatyckiej – często stanowią chrupiący dodatek do dań z makaronem ryżowym czy sojowym oraz z ryżem. Często używa się ich do przyrządzania sosów. Nie zapominajmy również o największym przysmaku, czyli maśle orzechowym!

Pistacje – niedocenione zielone orzechy

Orzechy pistacjowe kojarzą nam się głównie z soloną przekąską. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, jak wiele cennych składników zawierają te małe zielone kulki. Pistacje na tle innych orzechów są w czołówce, jeśli chodzi o zawartość błonnika i białka. Charakteryzują się również dosyć niską (jak na orzechy) wartością energetyczną. Orzechy te zawierają cenne witaminy z grupy B oraz E, fosfor, potas, magnez. To również źródło karotenoidów – przede wszystkim luteiny i zeaksantyny, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie wzroku.

Wybierając pistacje, pamiętajmy, by sięgać przede wszystkim po te niesolone.

Chrup na zdrowie, chrup z OneDayMore

Lubisz szybkie i zdrowe rozwiązania? Sięgnij po przepyszną Granolę Orzechową z migdałami, orzechami nerkowca i orzechami laskowymi, po Musli Skoncentrowanych, w którym znajdziesz orzechy włoskie, bądź po nasze orzechowe przekąski z kawą, migdałami i malinami i poczuj, jak moc orzechów pobudza Cię do działania! Chrup na zdrowie, chrup z OneDayMore!

array(3) { [0]=> int(1817848) [1]=> int(2042397) [2]=> int(2521631) }
Komentarze:

Brak komentarzy