• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • 2+1 za 1 grosz!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

Orzechy laskowe: właściwości i wartości odżywcze

Orzechy znane są od dawna jako pyszna przekąska, a także źródło cennych składników wpływających na stan zdrowia. Na rynku można wyróżnić rozmaite gatunki orzechów: laskowe, migdały, nerkowce, włoskie, arachidowe, pekan, makadamia oraz brazylijskie [1]. Orzech laskowy (Corylus sp.), zwany również leszczyną, znany jest na całym świecie, a jego owoce to słodkie, smaczne orzechy, których wykorzystanie jest powszechne, między innymi do produkcji olejów oraz jako dodatek do produktów spożywczych: [2] czekolad, wypieków oraz kremów [3]. Do grona głównych producentów orzechów laskowych należy Turcja. W Polsce jego roczną produkcję szacuje się na poziomie 3400 ton [3].

Orzechy laskowe: witaminy i wartości odżywcze

Co zawierają orzechy laskowe? Składają się one w 60% z tłuszczu, są też cennym źródłem kwasów tłuszczowych – kwasu oleinowego, na poziomie 74,7% [4]. Ponadto dzięki zawartości witaminy E wykazują działanie przeciwutleniające [3]. Oprócz tego są bogate w żelazo, magnez, fosfor, potas oraz witaminę B1 [5].

 

Tabela 1. Witaminy i wartość odżywcza orzechów laskowych [5]

Składnik odżywczy Zawartość w 100 g % RWS
Energia 628 kcal 31,4
Białka 14,9 g 29,8
Tłuszcze 60,8 g 86,9
Węglowodany 16,7 g 6,4
W tym cukry 4,3 g 4,8
Błonnik 9,7 g 20–40 g
Wapń 114 mg 14,3
Żelazo 4,7 mg 33,6
Magnez 163 mg 43,5
Fosfor 290 mg 41,4
Potas 680 mg 34
Cynk 2,5 mg 25
Witamina B1 0,6 mg 54,5
Witamina E 15 mg 125
Witamina K 14,2 µg 18,9

Tabela 2. Profil tłuszczowy orzecha laskowego [4]

Profil tłuszczowy Zawartość w 100 g
Nasycone kwasy tłuszczowe 4,5 g
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 45,7 g
Kwas oleinowy C 18:1 45,4 g
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe 7,9 g
Kwas linolowy C 18:2 (omega-6) 7,8 g
Kwas α-linolenowy C 18:3 (omega-3) 0,087 g

 

Właściwości orzechów laskowych

Na co pomagają orzechy laskowe? Regularne spożycie orzechów wpływa na zwiększenie ilości przyjmowanego tłuszczu w codziennym żywieniu. Ponadto podnoszą one poziom energii związany z obecnością nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), poziom błonnika, magnezu, fosforu, potasu oraz witamin B1 i E [4]. Badania wykazały, że spożycie orzechów laskowych obniża poziom „złego” cholesterolu LDL [6].

Działanie orzechów laskowych sprawia, że warto się nimi zainteresować. Orzeszki można zresztą z powodzeniem wykorzystać w szerokim wachlarzu przepisów kulinarnych. W Polsce należą one do grupy najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych orzeszków, a jednocześnie mają zastosowanie w wielu tradycyjnych potrawach. Sprawdzą się też jako przekąska lub dodatek do ciast i deserów.

 

 

Bibliografia:

1. Zdrojewicz Z., Starostecka E., Królikowska N., Kuźnicki P., Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka, „Medycyna Rodzinna” 2015, nr 3, str. 124–130.

2. Hybrid hazelnuts: an agroforestry opportunity – dostęp online na stronie: fs.fed.us/wildflowers/ethnobotany/documents/hazelnuts.pdf.

3. Ciemniewska H., Ratusz K., Charakterystyka orzechów laskowych trzech odmian leszczyny uprawianej w Polsce, „Rośliny oleiste” 2012, t. 33, str. 273–283.

4. Pachocka L., Stróżyk A., Orzechy w codziennej diecie wartości żywieniowe i prozdrowotne, „Przemysł spożywczy” 2017, t. 71, nr 3, str. 38–40.

5. Dane za: USDA – United States Department of Agriculture Branded Food Products Database.

6. Ros E., Health benefits of nut consumption, „Nutrients” 2010, nr 2 (7), str. 652–682.

7. EFSA European Food Safety Authority.

 

Komentarze:

Brak komentarzy


Jesteśmy już
w 16 krajach!*
Razem zaczynaliśmy dzień
już ponad
140 MLN RAZY!
*Znajdziesz nas w sieci Lidl