Jeśli macie w swojej kuchni kilka prostych składników i syrop klonowy, możecie już szykować się na najsmaczniejszy tekst, jaki ostatnio czytaliście. Połączenia smaków, opisy kolorów, dodatki w postaci świeżych owoców, daktyli, czekolady, bakalii, powideł będą tylko podgrzewać atmosferę, tylko po to, żebyście kończąc czytać wiedzieli, że dzisiaj jest dzień najsłynniejszych amerykańskich placków, czyli pancakes.
Pancakes: amerykański naleśnik, czy placuszek?
Najlepsze w pancakes jest ich prostota wykonania. Świetnie smakują rano, idealnie nadają się również jako przedpołudniowa przekąska. Pancakes na lunch lub podwieczorek? Dlaczego nie. Klasyczne połączenie? Pancakes z syropem klonowym, świeże borówki i cukier puder. Syrop delikatnie opływa brzegi placków, jego słodycz doskonale komponuje się z lekką kwasowością owoców, no i ten śnieg z cukru pudru dookoła, który podbija wszystko wizualnie i smakowo. Klasyki zawsze się sprawdzają, dlatego podpowiadamy sprawdzony przepis na idealne śniadanie. Musicie spróbować!
Przepis na klasyczne amerykańskie pancakes
Składniki dla 4-5 osób:
- 300 g mąki pszennej, wcześniej przesianej
- 2 jajka
- 375 ml mleka
- 75 g roztopionego i przestudzonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Jajka lekko roztrzep przy pomocy rózgi kuchennej tak, aby się lekko spieniły.
- Dodaj mleko, masło, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Do jajka, mleka i masła dodaj przesianą mąkę pszenną, następnie proszek do pieczenia i sól.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą rózgą kuchenną aż powstanie gładkie ciasta.
- Na nieprzywierającej patelni smaż pancakes z obu stron z odrobiną masła, aż będą złocistego koloru.
- Pancakes odkładaj na talerz, tworząc z nich stosik, bo właśnie tak podaje się te puszyste placuszki.
Banalnie prosty przepis i wykonie, prawda? Skoro już wiecie, jak je zrobić i jakich składników potrzebujecie, możemy się skupić na dodatkach. I tutaj zaczyna się prawdziwa uczta.
Dodatki do pankaces: z czym jeść i jak podawać?
Pancakes z syropem klonowym, czyli klasyka gatunku
O tej klasycznej i wszystkim znanej formie podawania już pisaliśmy wyżej. Obficie polane syropem klonowym rozpływające się w ustach pankejki to nie tylko uczta zmysłów, ale świetny pomysł na pyszne śniadanie. Jeśli jednak nie macie pod ręką kanadyjskiego specjału, możecie zastąpić go płynnym miodem, syropem z agawy lub daktylowym. Dodajcie do tego ulubione owoce – maliny, truskawki, jeżyny, kiwi albo owoc kaki i cieszcie się słodką chwilą.
Więcej przeczytacie tutaj: Syrop klonowy i jego właściwości. Jak powstaje i czy jest zdrowy?
Pancakes z domową bitą śmietaną
Delikatna, lekka i puszysta domowa bita śmietana będzie istną wisienką na pancakes’owym torcie. Śmietanę można „podkręcić”, dodając do niej podczas ubijania cukier waniliowy, startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyobraźcie sobie najdelikatniejsze pancakes, jakie w życiu jedliście, w smaku wyczuwa się lekką słodycz, którą podbija cytrusowa bita śmietana. Do tego starta na tarce gorzka czekolada, którą posypiemy bitą śmietanę. Dla nas to idealne połączenie. Po prostu… pancakes z bitą śmietaną nic dodać, nic ująć.
Pancakes z konfiturą z malin
Słoiczki z konfiturą, dżemami i innymi smakołykami zawsze mamy pod ręką w domowej spiżarni. Dlatego prostym, ale świetnym połączeniem będą placki pancakes z domową konfiturą z malin. Chodzi o balans między słodkością pancakes, a lekką kwasowością i świeżością letnich malin zatrzymaną w słoiku. Możecie nałożyć konfiturę na sam wierzch stosiku placków, albo przełożyć konfitura każdy z placków. Wszystko zależy od tego, czy bardziej kochacie pancakes czy konfiturę.
Pancakes z lemon curd
Na pewno wśród Was są osoby, które wolą nieco wykwintniejsze smaki i doznania smakowe. Idealnym rozwiązaniem wydaje się połączenie tradycyjnych pancakes z aksamitnym maślano-cytrynowym kremem z wyższych sfer. Smakowo? Obłęd! Jeśli jesteście mistrzami cierpliwości i wytrwałości, krem lemon curd nie będzie dla Was zatem żadnym problemem!
Pancakes ze świeżymi owocami
Świeże owoce są super. Codzienna porcja owoców powinna być czymś oczywistym w diecie każdego z nas. Dlatego można połączyć przyjemne z jeszcze przyjemniejszym i podać pancakes ze świeżymi owocami. A tutaj paleta kolorów i smaków się nie kończy. Jabłka, gruszki, maliny, czerwona i czarna porzeczka, melon, granat, banan, winogrona, liczi, brzoskwinie, ananas, morele albo kiwi. Można dodać kilka orzechów (lub masło orzechowe), by dopełnić witaminową bombę kwasami omega-3 i w taki sposób otrzymamy zdrowe i przepyszne śniadanie, kolację czy przekąskę.
Niezależnie od tego co dodacie do swoich pancakes z pewnością będą to idealne, najpyszniejsze placki, jakie przyjdzie Wam jeść. Wszystkiego smacznego!
Komentarze:
Brak komentarzy