• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź naszą aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 31.03.2022

Przepis na domowe naleśniki. Jak zrobić idealne ciasto?

Trudno znaleźć kogoś, kto nie byłby fanem naleśników. Te charakterystyczne i przepyszne placki można podawać na tysiące sposobów. Najmłodsi przepadają bardziej za ich słodszą wersją jak na przykład naleśniki z serem i owocami albo z nutellą, starsi często preferują wytrawny styl, urozmaicając to danie warzywami, mięsem lub korzystając z zamienników tradycyjnej mąki. Jednak największym sekretem udanych naleśników to nie jest ich wkład, ale doskonałe ciasto, czyli idealny przepis na ciasto na naleśniki. Poznaj nasze przepisy kulinarne na najlepsze naleśniki i wybierz swoje ulubione.

Przepis #1 Tradycyjne ciasto naleśnikowe

Prosty, sprawdzony przepis na tradycyjne ciasto na naleśniki zapewne każdy zna na pamięć – mleko, woda, jajka, mąka pszenna, cukier waniliowy i sól. Przepis przekazywały nam nasze babcie lub mamy i zawsze się sprawdzał. I to jest w nim najlepsze – nigdy nas nie zawiedzie, bo jest super prosty, a naleśniki zawsze będą smakowały rewelacyjnie. Jak przygotować ciasto?

Potrzebne będą:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki wody, najlepiej gazowanej, żeby ciasto było puszyste
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju lub masła w zależności od preferencji

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, wodę gazowaną, mleko i sól.
  2. Wszystko dokładnie połącz ze sobą za pomocą miksera.
  3. Dodaj roztopione masło lub olej i ponownie wymieszaj.
  4. Porządnie rozgrzej patelnię – pamiętaj, że najlepsza patelnia do naleśników ma cienkie dno, do którego nie będzie przywierało ciasto.
  5. Aby naleśniki wyszły idealnie, na patelnię za pomocą łyżki do zupy wylej gotowe ciasto i smaż placuszki z jednej strony około minuty (aż spód będzie ścięty i zarumieniony), po czym przewróć go na druga stronę i poczekaj, aż się idealnie zrumieni.

Gotowe! Proste, idealne na każdy dzień tradycyjne ciasto na naleśniki nigdy się nie znudzi, a zawsze wyjdą z niego przepyszne naleśniki. I nie przejmuj się tym, że pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi – jest to wpisane w DNA naleśnikowe.

Jeśli masz ochotę, posyp je jedynie cukrem pudrem, zwiń w rulon przypominający krokiet i zajadaj jako przekąskę albo przygotuj wersję meksykańskich quesadilli i podawaj naleśniki zapieczone w piekarniku z serem typu Oaxaca, papryczkami jalapeno, czerwoną fasolą, kukurydzą, świeżą kolendrą, jogurtem naturalnym i świeżym sokiem z limonki. Jeśli takiej wersji naleśników się nie spodziewaliście, koniecznie polecamy!

Przepis #2 Naleśniki z kaszy manny

Naleśniki bez mąki na bazie kaszy manny to rewelacyjny sposób na danie fit ale również na coś nowego w menu. Naleśnikowe ciasto nie dorównuje temu tradycyjnemu i zawsze warto próbować oraz odkrywać nowe smaki i połączenia – dlatego zachęcamy do poznania przepisu na zdrowo zakręcone ciasto na śniadanie. Uwielbiają je dzieci, a gotowe placuszki można podawać według własnych upodobań – zarówno na słodko jak i słono, często prosząc o naleśnikową dokładkę.

Na około 10 sztuk naleśników potrzebne będą:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki napoju roślinnego np. migdałowego, ryżowego albo sojowego
  • szczypta soli
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego

Przygotowanie:

  1. Jajko lekko roztrzep w misce, dodaj sól.
  2. Do jajek dodaj napój i kaszę manną, dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw do lodówki, aby kaszą napęczniała.
  3. Po około godzinie całość ponownie wymieszaj, żeby nie było żadnych grudek.
  4. Rozgrzej porządnie patelnię, dodaj olej kokosowy i rozprowadź go po całej powierzchni patelni.
  5. Smaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron i od razu podawaj gorące.

Do wersji na słodko polecamy twarożek z własnym sosem truskawkowym lub malinowym albo naleśniki z masłem orzechowym i bananami. Dla wielbicieli słonych smaków możemy polecić fit naleśniki z kaszy manny ze szpinakiem i tofu albo ciecierzycą i pomidorami. Jednak naszym numer 1 do naleśników z kaszy manny jest dodatek pieczarek, świeżej pietruszki i cebulki – niby nic wielkiego, a jednak smakuje wyśmienicie. I tak, zawsze prosimy o dokładkę.

Przepis #3 Naleśniki owsiane

Naleśniki to danie, które może zaskoczyć każdego. A w kuchni najpiękniejsze jest to, że można eksperymentować i albo się coś pokocha z marszu, albo trzeba się to tego przekonać. Tak pewnie też będzie w przypadku naleśników z płatków owsianych. Albo się je pokocha, albo… pokocha – tutaj nie ma innej opcji. Te placuszki są po prostu wspaniałe – szybkie w przygotowaniu i idealne dla osób z nietolerancją glutenu. Kto ich jeszcze nie próbował, szczerze zachęcamy i podpowiadamy, jak je przygotować.

Potrzebne będą tylko 3 składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zmiksuj przy pomocy malaksera lub młynka do kawy na drobną mąkę.
  2. Do mąki owsianej dodaj jajko oraz mleko i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Dobrze rozgrzej patelnię, wlej na nią porcję gotowego ciasta i smaż z każdej strony ok 1,5 minuty na złocisty kolor.
  4. Ciepłe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami na słodko lub wytrawnie – jak Tobie podniebienie podpowiada.

Przepis #4 Naleśniki bezglutenowe

Musisz stosować dietę bezglutenową, a marzysz o smacznych naleśnikach? Nic straconego! Istnieje wiele rodzajów mąki bezglutenowej, które wykorzystasz z łatwością do przygotowania tego przysmaku. Przepis na szybkie w przygotowaniu naleśniki z pewnością zostanie z Tobą na dłużej!

Na przygotowanie około 8-10 naleśników będą potrzebne:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 250-300 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie rodzaje mąki wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, sól.
  2. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą za pomocą miksera.
  3. Dodaj do ciasta 2 łyżki oleju i raz jeszcze wymieszaj.
  4. Dobrze rozgrzej patelnię, dodaj 1 łyżkę oleju i rozprowadź po całej powierzchni.
  5. Smaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.

Naleśniki świetnie będą smakowały zarówno na słodko, jak i na słono.

Naleśniki wytrawne, czy na słodko?

Przepisów na ciasto naleśnikowe jest nieskończenie wiele. Czy istnieją dobre naleśniki? Oczywiście, że nie, bo istnieją tylko naleśniki wybitne. My dzisiaj podpowiadamy 3 wersje – przepis podstawowy, czyli tradycyjny, drugi z kaszą manną oraz coś nowego, innego. Przygotowując naleśniki można sprawić, że świat stanie w miejscu, serce podskoczy, a gęsia skórka sama się pojawi od wspaniałości tego prostego, lecz czasami ratującego dzień dania.

Naleśniki powinny zawsze sprawiać radość – ich przygotowywanie, jak i samo jedzenie. Zawsze należy pamiętać, aby naleśniki smażyć na złoty kolor, to dodaje im chrupkości. Naleśniki saute, na słodko, na słono, z farszem, z nadzieniem lub bez – to wszystko zależy od nas. Korzystajmy z lokalnych produktów i sezonowych. Podobno czekolada rozumie… Ale naleśnik z czekoladą rozumie bardziej.

Komentarze:

Inga - 11.01.2023

U nas cała rodzina uwielbia naleśniki i robimy je bardzo często :) A z naleśnikarką z ariete jest jeszcze sprawniej i pyszniej :)