• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Szybka dostawa
  • Unia Europejska
Dodano: 31.03.2022

Przepis na domowe naleśniki. Jak zrobić idealne ciasto?

Trudno znaleźć kogoś, kto nie byłby fanem naleśników. Te charakterystyczne i przepyszne placki można podawać na tysiące sposobów. Najmłodsi przepadają bardziej za ich słodszą wersją jak na przykład naleśniki z serem i owocami albo z nutellą, starsi często preferują wytrawny styl, urozmaicając to danie warzywami, mięsem lub korzystając z zamienników tradycyjnej mąki. Jednak największym sekretem udanych naleśników to nie jest ich wkład, ale doskonałe ciasto, czyli idealny przepis na ciasto na naleśniki. Poznaj nasze przepisy kulinarne na najlepsze naleśniki i wybierz swoje ulubione.

Przepis #1 Tradycyjne ciasto naleśnikowe

Prosty, sprawdzony przepis na tradycyjne ciasto na naleśniki zapewne każdy zna na pamięć – mleko, woda, jajka, mąka pszenna, cukier waniliowy i sól. Przepis przekazywały nam nasze babcie lub mamy i zawsze się sprawdzał. I to jest w nim najlepsze – nigdy nas nie zawiedzie, bo jest super prosty, a naleśniki zawsze będą smakowały rewelacyjnie. Jak przygotować ciasto?

Potrzebne będą:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki wody, najlepiej gazowanej, żeby ciasto było puszyste
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju lub masła w zależności od preferencji

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, wodę gazowaną, mleko i sól.
  2. Wszystko dokładnie połącz ze sobą za pomocą miksera.
  3. Dodaj roztopione masło lub olej i ponownie wymieszaj.
  4. Porządnie rozgrzej patelnię – pamiętaj, że najlepsza patelnia do naleśników ma cienkie dno, do którego nie będzie przywierało ciasto.
  5. Aby naleśniki wyszły idealnie, na patelnię za pomocą łyżki do zupy wylej gotowe ciasto i smaż placuszki z jednej strony około minuty (aż spód będzie ścięty i zarumieniony), po czym przewróć go na druga stronę i poczekaj, aż się idealnie zrumieni.

Gotowe! Proste, idealne na każdy dzień tradycyjne ciasto na naleśniki nigdy się nie znudzi, a zawsze wyjdą z niego przepyszne naleśniki. I nie przejmuj się tym, że pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi – jest to wpisane w DNA naleśnikowe.

Jeśli masz ochotę, posyp je jedynie cukrem pudrem, zwiń w rulon przypominający krokiet i zajadaj jako przekąskę albo przygotuj wersję meksykańskich quesadilli i podawaj naleśniki zapieczone w piekarniku z serem typu Oaxaca, papryczkami jalapeno, czerwoną fasolą, kukurydzą, świeżą kolendrą, jogurtem naturalnym i świeżym sokiem z limonki. Jeśli takiej wersji naleśników się nie spodziewaliście, koniecznie polecamy!

Przepis #2 Bezglutenowe naleśniki bez mąki

Naleśniki bez mąki na bazie kaszy manny to rewelacyjny sposób na danie fit ale również na coś nowego w menu. Naleśnikowe ciasto nie dorównuje temu tradycyjnemu i zawsze warto próbować oraz odkrywać nowe smaki i połączenia – dlatego zachęcamy do poznania przepisu na zdrowo zakręcone ciasto na śniadanie. Uwielbiają je dzieci, a gotowe placuszki można podawać według własnych upodobań – zarówno na słodko jak i słono, często prosząc o naleśnikową dokładkę.

Na około 10 sztuk naleśników potrzebne będą:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki napoju roślinnego np. migdałowego, ryżowego albo sojowego
  • szczypta soli
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego

Przygotowanie:

  1. Jajko lekko roztrzep w misce, dodaj sól.
  2. Do jajek dodaj napój i kaszę manną, dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw do lodówki, aby kaszą napęczniała.
  3. Po około godzinie całość ponownie wymieszaj, żeby nie było żadnych grudek.
  4. Rozgrzej porządnie patelnię, dodaj olej kokosowy i rozprowadź go po całej powierzchni patelni.
  5. Smaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron i od razu podawaj gorące.

Do wersji na słodko polecamy twarożek z własnym sosem truskawkowym lub malinowym albo naleśniki z masłem orzechowym i bananami. Dla wielbicieli słonych smaków możemy polecić fit naleśniki z kaszy manny ze szpinakiem i tofu albo ciecierzycą i pomidorami. Jednak naszym numer 1 do naleśników z kaszy manny jest dodatek pieczarek, świeżej pietruszki i cebulki – niby nic wielkiego, a jednak smakuje wyśmienicie. I tak, zawsze prosimy o dokładkę.

Przepis #3 Naleśniki owsiane

Naleśniki to danie, które może zaskoczyć każdego. A w kuchni najpiękniejsze jest to, że można eksperymentować i albo się coś pokocha z marszu, albo trzeba się to tego przekonać. Tak pewnie też będzie w przypadku naleśników z płatków owsianych. Albo się je pokocha, albo… pokocha – tutaj nie ma innej opcji. Te placuszki są po prostu wspaniałe – szybkie w przygotowaniu i idealne dla osób z nietolerancją glutenu. Kto ich jeszcze nie próbował, szczerze zachęcamy i podpowiadamy, jak je przygotować.

Potrzebne będą tylko 3 składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zmiksuj przy pomocy malaksera lub młynka do kawy na drobną mąkę.
  2. Do mąki owsianej dodaj jajko oraz mleko i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Dobrze rozgrzej patelnię, wlej na nią porcję gotowego ciasta i smaż z każdej strony ok 1,5 minuty na złocisty kolor.
  4. Ciepłe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami na słodko lub wytrawnie – jak Tobie podniebienie podpowiada.

Naleśniki wytrawne, czy na słodko?

Przepisów na ciasto naleśnikowe jest nieskończenie wiele. Czy istnieją dobre naleśniki? Oczywiście, że nie, bo istnieją tylko naleśniki wybitne. My dzisiaj podpowiadamy 3 wersje – przepis podstawowy, czyli tradycyjny, drugi z kaszą manną oraz coś nowego, innego. Przygotowując naleśniki można sprawić, że świat stanie w miejscu, serce podskoczy, a gęsia skórka sama się pojawi od wspaniałości tego prostego, lecz czasami ratującego dzień dania.

Naleśniki powinny zawsze sprawiać radość – ich przygotowywanie, jak i samo jedzenie. Zawsze należy pamiętać, aby naleśniki smażyć na złoty kolor, to dodaje im chrupkości. Naleśniki saute, na słodko, na słono, z farszem, z nadzieniem lub bez – to wszystko zależy od nas. Korzystajmy z lokalnych produktów i sezonowych. Podobno czekolada rozumie… Ale naleśnik z czekoladą rozumie bardziej.

Komentarze:

Brak komentarzy


Jesteśmy już
w 16 krajach!*
Razem zaczynaliśmy dzień
już ponad
140 MLN RAZY!
*Znajdziesz nas w sieci Lidl