Pomarańcza olbrzymia przybyła do nas z terenów Azji Południowo-Wschodniej w czasach kolonizacji. Rośnie tylko w klimacie tropikalnym na drzewach osiągających wysokość kilkunastu metrów. Jest wyjątkowy, bo zakwita nawet od czterech razy w roku. Największe uprawy tych owoców cytrusowych znajdują się w Indiach, Chinach i Tajlandii. Pomelo wygląda trochę jak przerośnięty grejpfrut, a to z tego powodu, że miało udział w jego stworzeniu. Dokładniej, to grejpfrut powstał dzięki skrzyżowaniu pomelo i chińskiej pomarańczy (Citrus sinensis).
Czy pomelo jest zdrowe?
Ten owoc przypominający w smaku słodkiego grejpfruta zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Jest największym z owoców cytrusowych, bywa też zwany pomarańczą olbrzymią, choć w kolorze wcale jej nie przypomina. Inne popularne nazwy to pompela, pummelo i biała cytryna. Dojrzałe pomelo osiąga rozmiar do 25 cm średnicy i może ważyć nawet 2 kilogramy. Ten owoc cytrusowy okrywa gąbczasta żółtawa lub różowa skóra o grubości do 5 cm, a środek wypełnia podzielony na części soczysty miąższ. Pomelo smakuje jak połączenie słodyczy pomarańczy z subtelną nutą grejpfrutowej goryczki.
Jak wybrać dojrzały owoc pomelo? Zawsze wybieraj taki z jędrną skórką bez brązowych przebarwień. Zwracaj uwagę na miękkość skórki – im bardziej miękka, tym bardziej możliwe, że owoc jest starszy. Wyszukuj większe, cięższe owoce, ponieważ są one bardziej soczyste. Warto również powąchać owoc przed zakupem – świeży owoc ma wyrazisty zapach z nutką goryczy.
Jak obierać pomelo? Przed obraniem należy go dokładnie umyć. Następnie, naciąć skórkę pomelo wzdłuż i wszerz, a potem obrać ją zaczynając od nasady. Na koniec trzeba obrać gąbczastą białą błonkę i gotowe! Można rozkoszować się soczystym miąższem.
Jak jeść? Pomelo najlepsze jest na surowo, a także doskonale nadaje się do robienia dżemów i soków. Jest też świetnym dodatkiem do sosów i sałatek (zobacz nasz przepis poniżej). Skórka owocu po kandyzowaniu może być wykorzystana do deserów. Z kolei sok z pomelo jest świetnym napojem izotonicznym – wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, dostarcza elektrolitów a także nawadnia. Jeden owoc zawiera prawie dwie szklanki wody!
Jak przechowywać pomelo? Nieobrany owoc najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. W takiej postaci zachowa świeżość przez 4-6 tygodni, dzięki swojej grubej skórze. Po obraniu można trzymać w lodówce w szczelnym pojemniku przez 1-2 dni, po tym czasie zacznie wysychać i tracić swoje cenne składniki odżywcze.
Wartości odżywcze pomelo
Pomelo kryje on w sobie duże ilości witamin, a przy tym jest niskokaloryczne. Mało kalorii i mnóstwo składników odżywczych – tak w skrócie można opisać pomarańcze olbrzymią. Dojrzały owoc zawiera witaminę C, która ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zmniejsza ilość wolnych rodników. Wspomaga również układ odpornościowy oraz pomaga umacniać ściany naczyń krwionośnych. Ale to jeszcze nie koniec! Pomelo pomaga utrzymać zdrowy wygląd skóry i spowalniać procesy starzenia, dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom właśnie takim jak witamina C.
W pomelo znajdziemy także witaminy z grupy B. Witamina B1, inaczej tiamina, wspiera układ nerwowy, a także pracę serca. Ryboflawina, znana jako witamina B2, pomaga zachować zdrową skórę i wspiera prawidłowy proces widzenia. Ten wyjątkowy owoc cytrusowy zawiera również witaminę B3, czyli niacynę, oraz witaminę B6, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także zmniejszają uczucie zmęczenia i znużenia. Dostarcza także potasu, który odpowiedzialny jest za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz równowagi wodno-elektrolitowej.
Innym cennym składnikiem odżywczym, który znajduje się w pomelo, jest błonnik pokarmowy, wspierający pracę układu pokarmowego przez stymulacje wydzielania soków żołądkowych. Dodatkowo zwiększa on uczucie sytości, a dzięki temu owoc zaspokaja głód na dłużej.
Składnik | Zawartość w 100 g |
Wartość energetyczna (kalorie) | 38 kcal / 159 kJ |
Białko | <1 g |
Tłuszcz ogółem | <1 g |
Węglowodany | 9 g |
Błonnik pokarmowy | 1 g |
Witamina C | 61 mg |
Wapń | 4 mg |
Magnez | 6 mg |
Fosfor | 17 mg |
Potas | 216 mg |
Sód | 1 mg |
Właściwości zdrowotne pomelo
Pomelo przy odchudzaniu
Ten wyjątkowy owoc nadaje się idealnie jako dodatek do diety dla osób dbających o smukłą sylwetkę. Wysoka ilość błonnika zawarta w pomelo skutecznie przyspiesza trawiennie, eliminuje zaparcia, a także sprawia że już po paru kęsach czujemy się najedzeni. Dodatkowo pomarańcza olbrzymia zawiera enzymy, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Pomelo w walce z rakiem
Gruba skóra i biała błonka pomelo zawierają bioflawonoidy czyli przeciwutleniacze, które zatrzymują namnażanie i rozwój komórek rakowych. Jego właściwości mogą być przydatne w profilaktyce raka jelita oraz trzustki oraz w spowolnieniu rozprzestrzeniania się raka piersi. Niestety skóra i błonki są to najmniej smaczne części tego owocu i najczęściej lądują w koszu. Pamiętajcie więc, żeby następnym razem skorzystać z dobrodziejstwa całego owocu.
Pomelo w chorobie cukrzycy
Owoc ten charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (30) może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzyce, gdyż nie podnosi poziomu glukozy we krwi.
Pomelo a niedokrwistość
Zawiera również miedź, która współuczestniczy w transporcie żelaza w naszym organizmie. . Spożycie pomarańczy olbrzymiej może wspomóc w walce z niskim stężeniem hemoglobiny we krwi.
Przepis na sałatkę z pomelo, roszponką i szynką parmeńską
Pomelo, cytrusowy olbrzym, jest owocem nie tylko o orzeźwiającym smaku ale i wielu pożytecznych wartościach. Nie bez powodu w Chinach jest nazywany owocem szczęścia i pomyślności. My się z tym w pełni zgadzamy i zachęcamy do dodania go do waszej listy zakupów, a poniżej zostawiamy Wam pyszny przepis!
Potrzebne będą:
- 1 pomelo
- 100g roszponki
- 80g szynki parmeńskiej
- 100g orzechów włoskich
- garść płatków migdałowych
- garść suszonej żurawiny
Dressing:
- Sok z cytryny
- 2 łyżki musztardy
- 80ml oleju z oliwek
- 2-3 łyżki miodu
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Obierz owoc i podziel miąższ na mniejsze kawałki.
- Pokrój szynkę na mniejsze kawałki.
- Upraż orzechy i płatki migdałowe na patelni bez oleju.
- Wymieszaj wszystkie składniki dressingu.
- Na końcu dodaj żurawinę, prażone orzechy i migdały i polej gotowym dressingiem.
Smacznego!
Źródło: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167754/nutrients
Komentarze:
Brak komentarzy