Na półmetku zimy często narzekamy na brak sił i ochoty do podejmowania aktywności, a brak słońca i krótkie dni wcale nie motywują nas do tego, by wziąć większy rozbieg i przełamać sezonowy marazm. Energetycznego wsparcia potrzebują również Ci, których wcale nie trzeba namawiać do ruchu na mrozie i w śniegu: po każdym zimowym szaleństwie dobrze jest przecież uzupełnić siły.
A gdyby tak zawsze mieć pod ręką baterie, dzięki którym nasz organizm mógłby liczyć na zastrzyk zdrowej energii? Brzmi dość nieprawdopodobnie, ale to pomysł, którego nie musimy wkładać między bajki. W roli takich baterii z powodzeniem sprawdzą się bowiem batony mocy, które przygotujecie samodzielnie z wykorzystaniem musli OneDayMore!
Chociaż na rynku znajdziemy sporo gotowych produktów, które wspierają aktywne osoby w uzupełnianiu niedoborów energii, warto poświęcić czas na opracowanie ich domowych wersji. Batony, które przygotujesz od podstaw we własnej kuchni będą dopasowane do Twoich potrzeb i smaków, a ich skład – w pełni naturalny. Wykorzystując musli OneDayMore jako bazę takich energetycznych słodkości nie musisz martwić się też o kompletowanie składników – różnorodność dodatków, które znajdziesz w naszych mieszankach sprawi, że gotowe batony będą chrupiące, odżywcze i pełne dobrze połączonych smaków. Co zatem powinno znaleźć się w batonach, które pozwolą nam włączyć się w zimowe aktywności z zapasem zdrowej energii, zregenerować po zimowym joggingu lub wypadzie na łyżwy i odzyskać siły po dniu spędzonym na stoku?
Zanim wkroczymy do kuchni, warto poznać, które zdecydowanie mają tę moc! Ich supersiła to wysoka wartość energetyczna, którą warto zamknąć w domowym batonie. To między innymi płatki jaglane i gryczane, orzechy, nasiona chia i gorzka czekolada. Wybierz jeden z dwóch przepisów na naturalną energię, by w pełni cieszyć się zimą i smakiem musli OneDayMore!
Zimowa rozgrzewka – czekoladowo-korzenne batony mocy z kaszą jaglaną
Składniki:
- Granola Zimowa – 300 g
- kasza jaglana – ½ szklanki
- gorzka czekolada – 100 g
- skórka starta z 1 pomarańczy
- miód lub syrop klonowy – 2 łyżki
- cynamon (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Kaszę płuczemy i gotujemy w 1 szklance wody przez ok. 15 minut (do odparowania płynu).
- Dodajemy pokruszoną czekoladę i skórkę startą z pomarańczy.
- Mieszamy, aż składniki się połączą.
- Musli przesypujemy do miski. Dodajemy masę czekoladową i dokładnie mieszamy, ugniatając składniki. Dodajemy miód. Jeśli masa jest zbyt płynna, dosypujemy więcej musli.
- Masę na batony wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mocno dociskamy i wyrównujemy z wierzchu.
- Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny do zestalenia składników. Po tym czasie blok kroimy na mniejsze prostokąty – batony mocy gotowe!
Czarne na białym – batony mocy z polewą czekoladową
Składniki:
- Musli Proteinowe dla Sportowców – 300 g
- masło orzechowe – 125 g
- miód lub syrop klonowy – 2 łyżki
- czekolada gorzka – 100 g
- olej kokosowy – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Musli przesypujemy do dużej miski. W rondelku łączymy masło orzechowe z miodem lub syropem klonowym. Podgrzewamy i mieszamy, aż składniki roztopią się i połączą.
- Rozpuszczone masło przelewamy do musli i dokładnie mieszamy, ugniatając składniki.
- Gdy się połączą, przekładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy i wyrównujemy wierzch bloku i odstawiamy go do ostygnięcia, a następnie do lodówki na min. pół godziny.
- Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w rondelku z olejem kokosowym. Mieszamy, aż składniki się połączą.
- Schłodzoną masę na batony polewamy z wierzchu czekoladą i odstawiamy do zestalenia. Gdy czekolada stężeje, kroimy blok na mniejsze części.
Komentarze:
Brak komentarzy