• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź naszą aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 05.10.2021

Sok z czarnego bzu: właściwości i zastosowanie. Jak zrobić i kiedy warto spożywać?

Czarny bez, ze względu na swoje niezwykłe właściwości zdrowotne był wykorzystywany w medycynie ludowej już od wieków. Z jego jagód i kwiatów przygotowuje się sok, który ma właściwości zdrowotne i wzmacniające odporność organizmu. Dowiedz się, co kryje w sobie sok z czarnego bzu.

Co kryją w sobie kwiaty i owoce czarnego bzu?

Czarny bez, zwany inaczej bzem lekarskim, pospolitym albo aptecznym, powszechnie występuje w Polsce i jako krzew może osiągnąć nawet 10 metrów wysokości. Jego kwiaty mogą być kremowe lub białe, za to owoce ciemnofioletowe i stąd też pochodzi jego nazwa „czarny bez” lub „dziki bez” ze względu na miejsce, w którym potrafi rosnąc tj. na polach, w lasach lub na obrzeżach dróg. Do celów spożywczych czarny bez jest uprawiany.

Kwiaty bogate są we flawonoidy i są niezawodnym środkiem stosowanym w przypadku pojawienia się pierwszych objawów przeziębienia. Z kwiatów możemy przygotować syrop i w okresie jesienno-zimowym, często po niego sięgać, by wzmocnić swoja odporność.

Owoce czarnego bzu charakteryzują się dużą zawartością antyoksydantów, takich jak rutyna i antocyjany. Bogactwo tych składników odżywczych pochodzących sprawia, że owoce czarnego bzu wykazują działanie:

  • przeczyszczające,
  • regulujące trawienie,
  • moczopędne,
  • przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne,

Z kwiatów czarnego bzu, które zbiera się na przełomie maja oraz czerwca i suszy oraz z owoców, które zbiera się na przełomie sierpnia i września robi się sok. Trzeba pamiętać, że nie wolno spożywać surowych jagód i kwiatów czarnego bzu, gdyż są trujące – dopiero pod wpływem obróbki termicznej, trujące związki ulegają rozkładowi i wówczas są nieszkodliwe.

Właściwości lecznicze soku z czarnego bzu:

Co daje picie soku z czarnego bzu? Sok z owoców czarnego bzu uznaje się za naturalny lek na przeziębienie i wzmocnienie organizmu. Znajdziemy w nim zarówno witaminy A, B i C, również składniki mineralne, takie jak: żelazo, magnez, potas, wapń oraz fosfor.

Sok z czarnego bzu ma właściwości:

  • napotne i moczopędne, dzięki czemu oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn,
  • wzmacnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na krążenie krwi,
  • jest źródłem naturalnych antyoksydantów czyli substancji powstrzymujących procesy starzenia się organizmu.

Czytaj także: Witamina C: źródła w produktach i zapotrzebowanie. Czy warto suplementować?

Sok z czarnego bzu: naturalny lek dla dzieci i dorosłych

Po sok z czarnego bzu w trakcie przeziębienia lub grypy mogą sięgać dzieci i dorośli. Dla dzieci lepiej jednak wybrać gotowe produkty, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych. Ile razy dziennie można pić sok z czarnego bzu? Należy pamiętać, żeby kupić certyfikowany produkt i dawkować sok zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Bomba witaminowa z dodatkiem soku z czarnego bzu

Przepisów na wykorzystanie czarnego bzu jest bardzo dużo, ale my skupimy się na zdrowej bombie witaminowej, jaką jest sok z owoców czarnego bzu z dodatkami. Gorący napój idealnie sprawdzi się w nadchodzące, jesienne wieczory – rozgrzeje i pomoże wzmocnić odporność w przypadku grypy i przeziębienia.

Potrzebne będą:

  • sok z czarnego bzu – gotowy, certyfikowany produkt – 3 łyżki
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • pół łyżeczki startego cynamonu
  • 2-3 goździków
  • 1 łyżka miodu/ syropu klonowego
  • 2 plasterki pomarańczy
  • 250 ml gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Do ulubionej filiżanki lub kubka włóż cynamon, imbir i goździki.
  2. Zalej składniki gorącą wodą i wymieszaj dokładnie.
  3. Dodaj 3 łyżki soku z czarnego bzu oraz miód i znów dokładnie wymieszaj.
  4. Na końcu wrzuć plasterki pomarańczy.

I gotowe! Zdrowe podejście do jesiennych dni, które przed nami!

Komentarze:

Brak komentarzy