Bogata w białko, witaminy, kwasy fenolowe i składniki mineralne spirulina stosowana już była za czasów Azteków. Obecnie uprawia się ją od Afryki prze Amerykę Środkową, aż po Hawaje. Poznaj właściwości zdrowotne tej niebiesko-zielonej algi i jak wpływa ona na funkcjonowanie Twojego organizmu.
Spirulina: co to jest?
Spirulina to jedynie nazwa handlowa, która została nadana algom o charakterystycznym kolorze niebiesko-zielonym, które rosną w ciepłych wodach obu Ameryk oraz na terenie Afryki. Ich kształt przypomina spiralę i stąd też pochodzi jej nazwa. Do największych producentów spiruliny należą Stany Zjednoczone, Tajlandia, Indie, Tajwan oraz Chiny. Obecnie hoduje się ją komercyjnie i sprzedaje jako superfood w formie kapsułek lub proszku i dodaje np. do koktajli na bazie owoców lub warzyw.
Czytaj też: Chlorella: co to jest i czym różni się od spiruliny?
Spirulina: wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Spirulina bogata jest w wiele cennych składników odżywczych. Wśród nich można wymienić:
- witaminy z grupy B: B1, B2, B12, a także witaminę A, C,D,E oraz K,
- wartości mineralne: cynk, mangan, żelazo, selen i miedź,
- kwas foliowy,
- aminokwasy egzogenne, w tym te nieprodukowane przez człowieka,
- białko, które stanowi znaczącą część składu spiruliny,
- antyoksydanty
Spirulina: jak ją stosować?
W zależności od tego w jakiej formie wybierze się spirulinę tj. kapsułki lub proszek, będzie zależało jej dawkowanie. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stosowanie się do wskazówek zawartych na opakowaniu suplementu diety.
Spirulinę w formie tabletek zażywa się doustnie i popija wodą, z kolei spirulinę w proszku można wykorzystać na wiele sposobów na przykład:
- rozpuścić w wodzie i wypić rano przed śniadaniem,
- skomponować ze swoich ulubionych warzyw lub owoców koktajl i wypić jako drugie śniadanie,
- dodać spirulinę do posiłku np. sałatki albo do porannej owsianki z jogurtem.
Trzeba pamiętać, że spirulina na charakterystyczny smak i nie każdy będzie jego wielbicielem, więc do spiruliny, zresztą jak to każdego innego superfoodu trzeba się przekonać, a najlepiej skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Spirulina w proszku? Szybki przepis na koktajl!
Skoro już o smaku mowa, mamy dla Was super szybki i prosty przepis na zdrowie – postawi Was na nogi, doda energii na cały dzień i mamy nadzieję, że przekona do naszej super bohaterki – spiruliny.
Potrzebne będą:
- 2 banany
- pół jabłka
- sok z jednej, dużej pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka spiruliny
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zmiksujcie w blenderze.
- Rozlejcie do dwóch szklanek.
- Pijcie ze smakiem.
Niech moc będzie z Wami!
Komentarze:
Brak komentarzy